CLANEK

 

DJ Beax bez masky

DJ Dieta, Beax nebo jednoduše Bílej. Tak si během své kariéry říkal Filip Pošva, který se proslavil obřími technoparty Ibiza Night a dnes pracuje jako produkční v klubu na pražské Štvanici, dříve známému jako Face 2 Face. Filip nás však na sebe neupozornil nějakou zajímavou party, ale tím, že vystoupil s projevem na demonstraci Autonomních nacionalistů Kladno. A to jsme ještě nevěděli, že to nebyla zdaleka nejpochybnější akce, kterých se Beax účastní – máme důkazy o tom, že se aktivně účastnil i největší neonacistické demonstrace v moderních dějinách České republiky. A jeho reakce? Lhaní a zatloukání.

 

Když jsme před nedávnem upozornili na článek, který na neonacistickém serveru Odpor.org publikoval DJ Orbith, netušili jsme, že na taneční scéně funguje i skutečně aktivní neonacista. Nejenže jsme to netušili, připadalo nám to i jako zcela absurdní představa – návštěvníci tanečních akcí jsou přeci jedním z cílů neonacistů. Přesto tomu tak je a jeden z nejznámějších pražských DJů a organizátorů akcí se aktivně účastnil demonstrace Národního odporu. Paradoxní je, že na rozdíl od svých soukmenovců svoji účast "hrdinně" zapírá.



Filip Pošva na demonstraci v Kladně

Po zhlédnutí zpráv na ČT 1 v sobotu 29. září jsme nevěřili vlastním očím – redaktorovi odpovídá jako zástupce Autonomních Nacionalistů Kladno známá tvář, kterou bychom tam ale nečekali – ano, Filip "Beax" Pošva. Ten Filip Pošva, který pořádá R'n'B Party, na nichž se hraje "černá" muzika, ten, který natočil videoklip "A Man Is A Man" ve kterém vystupuje spolu s romským rapperem Gipsym a černošským rapperem jménem Henry D.

Video: Beax feat. Gipsy & Henry D - A Man Is A Man

A co říkají ultranacionalisté na to, že Beax spolupracoval s umělci, které by patrně sami na svůj večírek nepozvali? Věří, že Beax od té doby "dostal rozum". "Nikdo z nás se národovcem nenarodil a každý musel ke svému přesvědčení nějakým způsobem dospět," píší doslova na svém webu www.nacionaliste.com.
Již tato samotná věta napovídá, kdo jsou tito "Autonomní nacionalisté" zač. Sami sebe definují jako vlastence. "Nacionalista náckem není, protože pokud by byl, tak jsou náckové automaticky například všichni naši dědové, co bojovali v odboji proti Německé Říši, protože chtěli svobodu pro svou zem. Také můj děd. Nebo například Palacký. To je taky nácek???," ptá se Pošva emotivně ve svém vyjádření, které rozeslal ihned po uveřejnění prvních informací. Ne, František Palacký ani bojovníci proti nacismu skutečně "nácky" nebyli. Ale také jistě nepořádali se svými kamarády podobný večírek, jaký vidíte zde na fotografii, na níž jsou zachyceni právě členové AN Kladno. Snadno si představit, co by na pozdrav Beaxových kamarádů řekli jím zmínění "dědové, co bojovali v odboji".



"Bezpochyby jsou (Autonomní nacionalisté a Národní odpor – pozn. red.) personálně provázaní a navzájem podporují některé aktivity, jako například demonstrace, koncerty, šíření cédéček, časopisů, vzájemné přebírání článků z webových stránek. O nějakém vlasteneckém zájmu nemůže být ani řeč. V čem byl protiromský projev pronesený na kladenské demonstraci národní zájem? Nejsou snad Romové také Češi?," řekl nám k propojení obou organizací publicista Pavel Eichler, který problematiku neonacismu dlouhodobě sleduje. Nakonec i sami Autonomní nacionalisté na svém webu otevření píší: "Druhou reportáž z prvomájové akce v Brně nejspíše nemá smysl psát. Plně se ztotožňujeme s názory NO i s názory obyčejných lidí." Členové AN se také jako správní "vlastenci" účastnili demonstrace na podporu známého popírače holocaustu Ernsta Zündela.

Začali jsme okamžitě připravovat článek, který by na tyto skutečnosti upozornil, ale v tu chvíli se k nám dostala z důvěryhodného zdroje mnohem závažnější informace. Náš zdroj tvrdil, že má důkazy o tom, že se Filip Pošva aktivně účastnil i vůbec největší neonacistické demonstrace v našich dějinách, která se uskutečnila 1. května 2007 v Brně. Zatímco Autonomní nacionalisté se alespoň schovávají za řeči o svatém Václavovi či vlastenectví (článek na toto téma naleznete zde) a zahajlují si, uspokojeni tím, jak všechny přechytračili, spíš s kamarády na chatě, brněnskou demonstraci organizoval Národní odpor. To je dle policie organizace sdružující nejtvrdší jádro českých neonacistů, přímo navazuje na zakázanou českou pobočku organizace Blood and Honour, která otevřeně vyzývá k násilí vůči přistěhovalcům, homosexuálům, nebo třeba technařům a zkrátka proti každému, kdo nevyznává jejích zvrácenou ideologii.



Autonomni nacionaliste na chatě. Další fotografie členů ANK naleznete zde nebo zde.

Aby toho nebylo málo, náš zdroj uvedl, že Pošva dorazil do Brna autobusem s dalšími aktivními neonacisty, a to přímo z Národního odporu Praha. Okamžitě jsme tedy kontaktovali Beaxe a chtěli, aby nám, vzhledem k tomu, že dosud tvrdil, že s neonacisty nemá nic společného a naopak se zaklínal bojem svého dědy proti nacismu, tuto informaci potvrdil nebo vyvrátil. Beaxova odpověď přišla okamžitě: "Tak to fakt nevím kde jsi tohle info vzal. To v Kladně byla moje první a předpokládám, že poslední manifestace, na kterou sem asi šel. Celý je to spíš náhoda než úmysl, ale nikomu nestojí za to ptát se jak to vlastně je." A aby dodal svým slovům váhu, hned dodal: "Můj černej soused o mně ví víc než ty a že by ve mne viděl nacistu, hmm, to pochybuju." Možná by Beaxův soused změnil názor, tak jako jsme ho změnili my, když se nám dostaly do rukou následující fotografie.



Filip Pošva vystupuje z autobusu, jímž přijel spolu s členy Národního odporu Praha



Filip Pošva (v kroužku) se maskuje kapucou na demonstraci Národního odporu v Brně

Je tedy Filip Pošva aktivní neonacista nebo jen zapálený vlastenec? Bezesporu to první a navíc je to prokazatelně lhář. Jen těžko věřit tomu, že zcela neznámý kolemjdoucí se najednou ocitne v mikině Nibelung (laciná napodobenina neonacisty propagované značky Thor Steinar od bývalého člena NO v Brně, více zde, s megafonem v ruce vedle Jiřího Bundy (dlouholetého spolupracovníka Národního odporu) a má na své první demonstraci projev. Zcela z říše fantasy literatury je představa, že by se někomu cizímu podařilo dostat do autobusu plného neonacistů, směřujícího na demonstraci. Je vůbec možné, aby se mezi tuto uzavřenou komunitu dostal někdo cizí? "Je to vysoce nepravděpodobné. Úzké jádro pravicových extremistů bývá velice uzavřené, mají strach z policejních konfidentů, úniku informací, jmen, adres." říká Pavel Eichler.



Uživatelský profil Filipa Pošvy

Jako perlička na závěr může působit informace o Filipově oblibě nacistických militárií a jeho obchodu s nimi. Zde
najdeme Filipův inzerát: "Osobni veci po SS a LW. Vsechno originaly. Rarity. Prodam komplet. Nejvyssi nabidce. Nabidky bud mail na BEAX@volny.cz nebo SMS na 721129162" případně "Prodám originál darovací prsten TOTENKOPF RING za 60 000. Stav tak 60 procent, je hodně nošený. Pravděpodobně proto, že je z roku 34 což je jeho největší klad. Kdo chce mít originální darovák může ho mít. Zájem pište na mail BEAX@VOLNY.CZ a kdo ho koupí ještě dnes tak ho má za 50000 a ať volá na 606566336. K vidění v Praze. POUZE VÁŽNÝ ZÁJEM prosím !!!"
Zde pak můžete najít Filipův uživatelský profil. Jako avatar slouží Beaxovi obrázek nacistického aktivisty Horsta Wessela. Poměrně běžné mezi českými "vlastenci"…


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016