ROZHOVOR

 

Vanko a Ian Oskadev: "Minimalová scéna tady vlastně je i není..."

Pražské vydavatelství Molecul Records zaměřující se na minimal, micro a deep house, za nímž stojí dvojice Vanko a Ian Oskadev, vydalo začátkem května druhý release. Kompilace přináší trojici skladeb a dává najevo, že tento label míří hodně vysoko. Kromě tracků od výše zmíněných producentů se na ní objevil ještě talentovaný Anton Kubikov. Tento původem moskevský producent pohybující se na scéně od roku 1994 má na svém kontě přes 90 releasů. My jsme se sešli se zakladateli Molecul Records, abychom si nejen o jejich aktuálním titulu popovídali...

 

Kluci, vítám vás u rozhovoru pro web Techno.cz a nejprve tradiční otázka... Jak se vám vede?

Ian Oskadev: Díky za pozvání! Já to mám aktuálně dost pracovně. Do toho mám ještě spoustu školních povinností, protože se chystám k přijímačkám na magisterské studium hudebních věd. Chtěl jsem nějak spojit svůj hudební koníček i se školou, tak uvidíme jak to vyjde. Do toho se připravuji ještě k přijímačkám na psychologii, ale to už je vedlejší...

Vanko: Já to mám podobně. Jednak hodně práce, rodina, práce kolem chalupy a do toho hudba, takže někdy nevím, kde mi hlava stojí.

Přesuneme se k muzice a hlavně k vašemu projektu Molecul Records. Jak jste se vy dva vlastně poznali a dali tento projekt dohromady?

Ian Oskadev: My jsme se s Tomášem od vidění znali a je to nějakých osm let, co jsem ho na facebooku kontaktoval, protože hrál podobnou hudbu jako já. Jak jsme měli společný styl hraní a přátele na sociálních sítích, tak jsme se rozhodli udělat něco společně s tím, že uvidíme, jak se to celé vyvrbí. No a jsme tam, kde jsme teď...

Vanko: Já to ještě doplním. My jsme oba v různých skupinách, do kterých se ne úplně každý dostane, což je naše výhoda v tom minimalu. Máme v té naší bublině kontakty na spoustu známých jmen. S Honzou jsme si začali volat a shodli jsme se, že ta minimalová scéna tady vlastně moc není, a že by bylo dobré udělat něco, aby tady v Praze byla ta minimalová tvorba vidět.

Vanko + Ian Oskadev

Můžete nám tedy tu minimalovou scénu více přiblížit a tím pádem představit, jak to u nás s minimalem vlastně vypadá?

Ian Oskadev: U nás bys ta jména na scéně napočítal možná na prstech jedné a půl ruky. Myslím tím lidi, co znají nějaké zahraniční producenty, alespoň ty největší. A tím, že ta scéna u nás není tolik známá, tak jsme ji chtěli rozšířit a dávat o ní vědět dál. Dřív tady určité pokusy o přínos minimalu proběhly, ale nám přijde, že už to zase dost vymizelo. Tím, že nás baví ten žánr a komunita kolem něj, tak zkoušíme, jak ho dostat k nám. Díky tomu vlastně náš projekt Molecul vznikl. A není to jen hudební vydavatelství, ale děláme i vlastní mejdany. Molecul je tedy taková platforma a koncept k propojení lidí, které tahle hudba baví...

Vanko: Jak už naznačil Honza, tak ta scéna tady vlastně je i není. Podle nás se ji nikdo nesnaží sdružovat dohromady. My se snažíme zvát DJs i producenty a pečlivě vybíráme, aby to sedlo přesně do té komunity. Je tady spousta lidí, co minimal hraje, ale podle mého názoru se nikdo moc nesnaží tu scénu sem k nám přitáhnout. A možná žiju jen já v nějaké své bublině a je to jinak, to už ale musí posoudit někdo jiný.

Co vás přivedlo k samotnému názvu Molecul? Je za tím nějaký skrytý význam?

Ian Oskadev: Je to vlastně taková základní jednotka. Minimal, micro house - to celé je dost jednoduché, ale zároveň dost texturované. Ty hudební prvky se tam i dost navzájem propojují. Napadlo nás to náhodou, ale shodli jsme se, že Molecul je i dost chytlavý název.

Vanko + Ian Oskadev

Vy máte aktuálně na Molecul Records venku druhý release, kde se jako host objevil Anton Kubikov. Můžete ho lidem ve stručnosti představit?

Ian Oskadev: My se i skrze naše releasy snažíme představit zajímavá jména na scéně. Aktuálně na druhém releasu máme Antona Kubikova, a samozřejmě tam po jednom tracku jsme s Tomášem i my dva. Zkrátka, aby bylo vidět, že i my tvoříme tu hudbu, a nesnažíme se ji sem jen přitáhnout ze zahraničí.

Vanko: Na našem prvním releasu jsme měli jen zahraniční jména. Druhý jsme chtěli udělat přesně tak, jak říkal Honza. Prostě, aby bylo vidět, že i my tady v Praze tu hudbu sami vytváříme...

Tvorbu Antona mám moc rád... Jak vlastně probíhala vaše spolupráce?

Ian Oskadev: Antonovo jméno je na naší scéně, podle mě, dost známé. Já se k němu dostal hlavně skrze poslouchání muziky a nakupování desek. Tomáš se s ním zná osobně, takže k tomu asi řekne víc...

Vanko: Já se s ním znám delší dobu. Byl jsem na několika jeho mejdanech a když prodával desky, tak jsem si od něj nějaké koupil. Potom jsem ho zval i na akci do Vlkovky, která tedy byla v týdnu, ale Anton si to i tak dost užil. Napsal jsem mu, jestli by měl zájem nám poslat track na release, on souhlasil, a takhle to v podstatě celé vzniklo. Track nám poslal během chvíle, takže to bylo všechno docela jednoduché. Myslím, že tady je ta naše výhoda, že se s těmi lidmi známe a tím pádem už fungujeme na takové přátelské bázi, kdy to řešení věcí není anonymní. A taky je dobré nebát se těm lidem napsat. Ve většině případů jsou totiž dost sdílní...

Obecně mi na sociálních sítích přijde, že ta komunita kolem žánrů minimal a micro house je opravdu velmi sdílná. Je to tak opravdu, nebo je to jen nějaký můj zkreslený pohled na věc?

Ian Oskadev: Je to tak! Krásně je to vidět na mejdanech, protože se často stává, že se ti lidé nikdy neviděli, ale vzápětí zjistí, že jsou například ve stejné skupině na Facebooku. Například Telegram je také hodně rozšířená platforma, co se této hudby týče. Jsou tam přímo promo kanály na sdílení releasů, mejdanů, festivalů, takže je to dost provázané. Není to prostě tak anonymní jako například nějaká komerčnější scéna s většími jmény.

Když teď ještě zabrousíme k vaší novince, jak to máte s distribucí? Nechystáte třeba i nějaké vinyly?

Ian Oskadev: Co se distribuce týče, tak máme všechny releasy na Bandcampu. Řešili jsme i Beatport nebo Spotify, ale nám se líbí ten Bandcamp v tom, že je víc zaměřený na podporu samotných hudebníků. Co se týče vinylů, tak tam je to těžký, no... Pohybuje se to v jiných finančních částkách, musí se řešit distribuce do obchodů, výroba desek, celkově je to o hodně složitější. Časem se k tomu dostaneme, je to taková naše další meta, ale opravdu až hodně v budoucnu. 

Vanko: Bandcamp je přesně ta platforma, co nám vyhovuje. Distribuce, jako je třeba Beatport, spolkne většinu peněz ze zakoupeného tracku a na vydavatele a samotné umělce už moc nezbývá. Bandcamp je v tomto ohledu víc fér. Co se týče vinylu, tak je samozřejmě také více možností. Mohli bychom to udělat lokálně tady doma, požádat někoho, aby nám vyřízl pár kusů a tak dále. Co mám informace, tak ve vinyl shopech se to většinou vždycky prodá, ale vlastně do toho zatím moc nevidím, takže si netroufám odhadovat. Určitě je to ale naše meta do budoucna. S Honzou jsme se shodli, že na naší první desce budou jen tracky od nás dvou.

Co se týče vašich plánů pro letošní rok, dočkáme se ještě dalších releasů?

Ian Oskadev: Tohle jsme s Tomášem shodou okolností teď několik dní probírali. Chteli jsme to původně nechat na konec léta, ale už teď v podstatě máme v plánu třetí release. Rádi bychom zase představili nějaké větší jméno, ale uvidíme, jak to dopadne. Uvidíme také, jestli to bude zase kompilace se třemi až čtyřmi producenty, nebo EP jednoho producenta s našimi remixy.

Vanko: Tohle musíme ještě s Honzou pořešit, protože my dva jsme takoví puntičkáři, co musí mít všechno vyřešené naprosto precizně. A to jak release, tak i třeba pozvánky na akce, kdy a co uděláme, nebo rozešleme. Řešíme to spolu vždycky dlouho a do detailu...

Jak už Honza zmiňoval, tak Molecul není jen hudební label, ale pod touto hlavičkou pořádáte i vlastní mejdany. Co se aktuálně chystá v tomto směru?

Ian Oskadev: Určitě v plánu nějaké akce jsou. Chystáme na 30. července párty u Bukanýra, kam jsme pozvali rumunského producenta jménem IULY.B. Je to jedno z větších jmen na scéně a bude to oslava jednoho roku od založení Molecul Records. Víc mě k tomu asi nenapadá, takže přijďte!

Vanko + Ian Oskadev

Kluci, prozraďte nám ještě, jak fungujete v rámci vašeho projektu. Máte pravidelné schůzky a pomáhá vám s tím ještě někdo, nebo vše řešíte sami?

Vanko: To jádro tvoříme my dva, ale v podstatě se vídáme pouze na akcích. Většinu věcí řešíme online, na Telegramu máme takový vlastní kancl, kde sdílíme věci, nebo po telefonu řešíme spoustu maličkostí. Samozřejmě se potkáváme i osobně, ale to z časového hlediska jen kvůli opravdu důležitým záležitostem. S grafikou nám potom pomáhá moje bývalá kolegyně Veronika. Ta mě jednoho dne oslovila s nápadem na logo, které používáme dodnes, a nyní nám dělá veškerou grafiku. Ona má velký cit pro design, kdy ty její návrhy flyerů vypadají skvěle a hlavně jednotně. Dala tomu identitu, ve všem se na ni dá spolehnout a navíc vždycky přijde se zajímavým nápadem nebo postřehy. S masteringem nám dále pomáhá RV Audio, což je berlínské studio, které se věnuje právě masteringu, mixingu a tak dále...

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru... Máte nějaký vzkaz na závěr pro své fanoušky?

Ian Oskadev a Vanko: Choďte na mejdany, nejen na naše, ale na všechny! Podporujte domácí scénu, kupujte hudbu a merch, ale hlavně choďte pařit a neseďte doma. Bavte se a buďte šťastní!

Krásná tečka na závěr! Já vám děkuji za rozhovor a přeji spoustu hudebních úspěchů a skvělých mejdanů do dalších let!


Ptal se Pavel Aeling v květnu 2022.

foto: archiv 


Sledujte také:

Molecul Records Facebook

Vanko Facebook

Ian Oskadev Facebook

Molecul Records SoundCloud

Molecul Records Bandcamp

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016