ROZHOVOR

 

Farveblind: "Máme dokonce "taneční" test..."

Pulzující breakbeat, mrazivé mluvené pasáže a epické koncerty. Trio Farveblind se stalo jedním z nejvýraznějších elektronických projektů skandinávské scény nejen svým pojetím a čerpáním z rave kultury. Jejich loňské EP "Mayhem" reflektuje nejen onu euforii devadesátkových rave akcí, ale zároveň vás také zavede na atmosférický trip-hopový výlet severskou krajinou. V sobotu 19. března si budeme moct jejich show vychutnat naživo v pražské MeetFactory a při této příležitosti pro vás máme následující rozhovor...

 

Vítám vás u rozhovoru pro Techno.cz, kluci! Jak se vám daří?

Máme se skvěle! Sice menší kocovina po včerejšku, ale tak už to prostě teď chodí, když se v Dánsku konečně otevřely kluby...

Vaše EP "Mayhem" z roku 2021 je jak vzpomínkou na rave euforii 90. let, tak i fascinujícím trip-hopovým výletem... Jak s odstupem času vnímáte devadesátá léta z hlediska formování hudebních žánrů?

Velmi si vážíme rave scény, která ovlivnila popkulturu devadesátých let. Měli jsme takový pocit, jako by někteří z těch kluků a holek najeli na naprosto geniální notu. Velkou část té energie se snažíme absorbovat! A tu energii fakt zdůrazňujeme, protože to, čím naše tvorba rezonuje, je syrová energie techna z devadesátek - 303ky, breaky a tak dále. Když si to sečteš, tak se to všechno posouvá na nějaké vyšší elektrizující místo. Znamená to, že je pro nás důležité, abychom se od tehdejších autorů inspirovali a ne jenom kopírovali to, co oni tenkrát vytvořili.

Farveblind

Odkud čerpáte inspiraci? Nemůžu si pomoct, ale ty poslední věci mi hodně připomínají soundtracky k devadesátkovým videohrám, které často obsahovaly skvělé taneční věci...

Ha ha, to bereme jako velký kompliment! Je fakt, že spousta z nás vyrostla s nějakými epickými soundtracky k videohrám. Inspiraci čerpáme ze spousty věcí – vlastně ze všeho, co nás posouvá. Je to například techno a bigbeat devadesátých let. Zdá se, že syrová párty atmosféra s námi třemi opravdu dobře rezonuje. V poslední době nás také hodně inspirovalo punkové hnutí, jehož DIY ideály jsme se vždy snažili začlenit do naší tvorby.

Můžete nám více přiblížit dánskou elektronickou scénu? Jak to u vás aktuálně s elektronikou vypadá v souvislosti s ještě stále aktuální situací kolem koronaviru?

Dánsko se otevřelo asi před čtyřmi týdny a kluby byly doslova zaplaveny lidmi. Lidi byli během lockdownu opravdu nedostatečně stimulovaní a je fakt skvělé znovu vidět, jak to žije, a hlavně být součástí té vzkvétající kultury! Kromě toho, ať už byl lockdown ve vícero směrech špatnou věcí, přinesl i pár těch dobrých ve smyslu nových míst, klubů, koncertů a muziky. Zdá se, že rave scéna díky tomu zažívá malou renesanci - alespoň u nás v Dánsku. My jsme teď každý víkend řádili a užívali si z toho každý okamžik!

Farveblind

Jak byste ve stručnosti popsali severskou elektronickou scénu? V čem je podle vás specifická?

Myslíme si, že severská hudební scéna je obecně známá svou minimalistickou a melancholickou atmosférou - nazvěme to "nordic noir". Kodaň však aktuálně zažívá boom rychlého a řízného techna! V poslední době se otevřelo mnoho nových a hlavně bezpečných prostorů. Opravdu se zdá, že mainstreamové publikum si užívá to, že tam nikoho nechytají a neosahávají starší chlápci. To také znamená, že mnoho mainstreamového publika se posouvá k víkendům více zaměřených na rave. Nemůžeme si pomoct, ale jsme z toho opravdu nadšení!

Ve vaší tvorbě najdeme fúzi celé řady hudebních žánrů - breakbeat, grime a další. Kdo, nebo co vás ve vaší tvorbě nejvíce ovlivňuje?

To je opravdu skvělá otázka! Všichni jsme přišli z různých a hudebně naprosto odlišných prostředí. A rozhodně je v tom velký přínos, protože naše reference a inspirace se při tvorbě tracků vždy liší a my pevně věříme, že míchání žánrů je velmi zajímavý způsob, jak posouvat hranice hudby obecně. Jedna věc, na které se však vždy shodneme, je přístup k tomu všemu. Nezáleží na tom, jestli je žánr techno, punk, pop, rock, hip hop nebo breakbeat. Vždy existuje tato univerzální energie, která se točí kolem toho přístupu a my se to vždycky snažíme dobře uchopit!




Jak velkou část vaší osobní identity tvoří image vaší kapely? Vaše osobnost na pódiu... Je přesně tohle "značkou" Farveblind?


Stručně řečeno: to, co vidíte, to také dostanete. Chceme tím říct, že když se dostaneme na pódium, očividně se z nás stane trochu chladnější verze naší kapely, to je samozřejmost, ale nikdo z nás se nesnažil pěstovat nějaký druh sebeprezentace. Když jsme na pódiu, snažíme se jen zesílit to, co už tam je. A doufáme, že se toho lidé chtějí také zúčastnit – stát se lepší verzí sebe sama.

Jak vnímáte hudební posun v rámci kapely od doby, kdy jste vydali svůj první release?

S Farveblind jsme začínali jako docela naivní párty kapela... Hudbu jsme tvoříli jen proto, abychom ji mohli hrát naživo. Hrát naživo byl tak trochu náš smysl života. Ale jak jsme rostli jako umělci, objevili jsme všechnu tu alchymii pro psaní písní plus obrovské dědictví žánrů, které hrajeme. Proto jsme také spolupracovali se Stevem Dubem, což není nikdo menší než producent například Chemical Brothers, Prodigy a dalších zvučných jmen, abychom pochopili jeho tvůrčí proces a díky tomu také to, jak tyto legendy vytvořily svá mistrovská díla. Jinými slovy jsme se chtěli učit od těch nejlepších. Díky tomu jsme zjistili, jak moc jsou pro tyto umělce důležité jiné žánry. Například Prodigy samplující Wu-tang Clan ve svém megahitu "Breathe" nebo Chemical Brothers využívající v jejich "Star Guitar" akordy a kytaru Davida Bowieho ze "Starmana". Pokud jde o kreativitu, tak tento proces nám otevřel dveře!

Farveblind

Co je pro vás zásadní při tvorbě nových tracků? Diskutujete nad aktuálními tématy, nebo vycházíte spíše ze svých osobních pocitů?

Upřímně řečeno se snažíme při produkci naší hudby jen dobře bavit! To je pro celou naši tvorbu opravdu důležité. Máme dokonce "taneční" test, abychom zjistili, zda je naše hudba dost dobrá na to, aby nás dokázala roztančit, nebo ne. Na druhou stranu však nelze popřít, že na nás má okolní svět vliv. Je to ostatně dobře poznat ve skladbě "Why". Když jsme ji napsali, opravdu jsme se rozhodli věcmi trochu otřást, protože v té době tu bylo hodně zadržovaných emocí. V podstatě se to ale scvrklo na to, jestli bychom mohli smíchat Boba Dylana s breakbeatem, a cítili jsme, že by to neměl být problém. :)

Není v rámci kapely někdy těžké se dohodnout? Dochází občas k nějakým rozbrojům, nebo se dokážete vždycky na všem dohodnout?

Známe se od střední školy a když spolu zrovna nemakáme ve studiu, tak společně chodíme ven, nebo na párty. Kapela je v podstatě naše druhá rodina. A podobně jako v rodinách, tak i v tomto případě, tedy v kapele, spolu občas nesouhlasíte. Ale vždycky jsou za tím dobré úmysly... V podstatě jen nesouhlasíte, protože to pro vás něco znamená, ale jinak všichni pracujeme na stejném cíli. Ve skutečnosti nám funguje to, že všichni pocházíme z poněkud odlišného hudebního prostředí, ale se společnou láskou k tomu, co děláme.

Farveblind

Již brzy zahrajete v Praze... Jaký vztah máte k našemu hlavnímu městu v souvislosti s elektronickou scénou? Sledujete například nějaké místní elektronické projekty nebo interprety?

Zahrát si v MeetFactory je pro nás splněným snem! Když hrajeme živě, je to vždy s celou kapelou, a pokud jde o elektronickou hudbu, je vzácné najít pořádný klub, kde je možný opravdový živý koncert. Je to tak krásný pocit být na stejném plakátu jako Nitzer Ebb, Erika de Casier a Black Midi. Pokud jde o celou elektronickou scénu, opravdu si společně užíváme debaty o Dominu, Harmony a Tetrisu. Upřímně nám to připadá jako věc, kterou tady v Kodani opravdu potřebujeme. Nemůžeme se tedy dočkat, až vaši scénu prozkoumáme ještě víc, když teď u vás znovu budeme!

Jaké jsou vaše další plány pro rok 2022? Co bude pro Farveblind letos hrát nejdůležitější roli?

Stejně jako asi každá kapela se aktuálně chceme vrátit k hraní hodně živých vystoupení! Opravdu nám chybělo hrát pro davy a cítit ten velký nabasovaný sound systém. Pro tyto momenty žijeme a dýcháme. Co je ale pro Farveblind letos opravdu důležité, je vydání některých nových tracků. Je to fakt dost dlouho, co jsme nic nepustili ven... Nemůžeme se dočkat, až vám ukážeme, na čem jsme poslední dva roky kutili. Sami si totiž myslíme, že jsou to ty nejlepší věci, které jsme doposud udělali a některé z nich u vás zahrajeme! Už teď jsme zvědaví, jak se vám budou líbit...

Díky moc za rozhovor a budeme se těšit na viděnou v MeetFactory!

 

Ptal se Pavel Aeling v březnu 2022.

foto: Flemming Bo Jensen a archiv

Dánská kapela Farveblind se znovu představí v České republice a to 19. března v MeetFactory.

Sledujte také:

Farveblind Facebook
Farveblind Instagram
Farveblind Youtube

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016