ROZHOVOR

 

equi: "Můj sen? Udělat track s Joy Orbisonem!"

Původem rodák z Tábora, nyní působící v Praze... DJ a producent equi se pohybuje hlavně v undergroundu české elektroniky, je rezidentem techno noci Hedone a také hudebně velmi zajímavého táborského festivalu Transforma. Už delší dobu však kromě hraní vydává i vlastní hudbu, a my jsme mu u příležitosti nového EP položili několik otázek.

 

EP s názvem "Night Comes Early" vypráví hudební příběh odehrávající se během dvou hudebních akcí. Čtyři tracky nás provedou nočním městem cestou na párty, dočkáme se krátké přestávky v centru během nákupu cigaret, a následně se přesuneme na další párty, kde protančíme noc až do východu slunce s voláním ranního taxi. Zkrátka "Night Comes Early, but you know it's just a beginning". Příběh, jaký jsme si nejednou každý z nás prožil! equiho novinka překvapuje skvělou atmosférou, která nás pohltí a vyvolá ty krásné vzpomínky z ranních návratů po právě absolvované rave párty. Více už nám o svém novém EP řekne sám autor v krátkém rozhovoru...

Než se dostaneme k samotnému EPčku, jak dlouho už se vlastně produkci věnuješ a jaká byla tvá cesta k elektronické hudbě jako takové?

To už je docela dávno... V Táboře jsme tehdy rozjeli takovej "moovement", kde nás bylo asi osm DJs. Vzniklo k tomu i pár kolekcí oblečení a v podstatě jsme byli jediní, kdo v Táboře něco takovýho dělal. Tenkrát jsem ještě nehrál, hrát jsem začal až jako poslední a jako jedinej jsem u toho vydržel do dneška. A co se týče produkce, tý se věnuju už nějakých sedm let, ale ty první dva tři roky byly dost amatérský: kick, snare a nějaký jednoduchý synth...

Kdo tě v elektronické hudbě nejvíc formoval a kde čerpáš inspiraci pro svou tvorbu?

V DJingu mě hodně formoval Silhouette, tehdy si ještě říkal Chik, a nrmn, tehdy Norman Bates, od kterých jsem hodně čerpal jak hudebně, tak i po pohybový stránce. :) Baví mě, že při hraní přenesli grime a dub prvky do techna, jako jsou třeba častý "backspiny". V produkci mě neformuje nikdo a všichni, fakt nevím...

equi

Tvoje novinka vypráví již zmíněný hudební příběh... Jedná se o příběh, který jsi zažil v poslední době, nebo se v něm odráží nějaké zážitky a osobní pocity z minulosti?

Určitě tam spousta osobních zážitků z minulosti je. Ten první track sice moc nezapadá do konceptu celého EPčka, ale ty další už přesně vypráví ten příběh, kdy se připravuješ na noc. Vejdeš do klubu, kde duní ten tvrdej kopák a vibruje ti břicho. Tracky jsou temnější, ale poslední pak odráží to ráno na extázi před odchodem domů.

Jak dlouho tvoje nové EP vznikalo a dokázal bys jej žánrově definovat?

Část tracků vznikla během tří týdnů, akorát ten první mi zabral víc času. Původně tam měl být úplně jinej track, ale nepovedl se udělat mastering přesně podle představ, takže jsem ho nakonec vypustil. Místo něj je tam skladba, nad kterou jsem strávil přibližně měsíc, kdy tu samotnou kostru jsem měl hotovou za týden, ale postupně jsem se k tomu pořád vracel a něco předělával.



Co pro tebe bylo při tvorbě této novinky nejsložitější?

Nejsložitější u produkce je pro mě vždycky samotná technika kterou používám. S Abletonem pořád moc neumím, používám velmi starej počítač Lenovo, kde mám FL Studio 12. Technika mě dost omezovala, ale Karel (Vision of 1994) mě naučil nějaké triky, což mě hodně posunulo, a proto jsem se rozhodl pustit ven i to EP. Do té doby jsem vydával pouze singly, tři jsou oficiálně venku na labelech a zbytek zůstal jen na SoundCloudu.

Jaké jsou tvé plány do budoucna, co se týče produkce? Máš nějaký svůj vysněný "highlight"? Třeba label, kde bys chtěl jednou muziku vydat?

Mě teď hrozně začaly bavit breaky a ty rovné věci mě už tolik netáhnou... Ale pokud mám zmínit nějaký svůj sen, tak určitě udělat track s Joy Orbisonem. To je můj "all time favourite" producent! A nebo mít svoje solo LP, k čemuž se asi v budoucnu dostanu.




Na samotný závěr nám pověz, kde tvoje nové EP vyšlo a kde si jej můžeme poslechnout a zakoupit...


Vyjde na všech streamovacích platformách jako Spotify, Apple Music a podobně. Upsaný je na labelu Dolec, což je značka, kterou vede Kletis, jeden ze členů organizačního týmu festivalu Shotgun. Zároveň bude i k zakoupení na Bandcampu jako "name your price", takže se každý bude moct rozhodnout, kolik za něj zaplatí, nebo jestli za něj vůbec zaplatí... :) Takže v podstatě zadarmo, ale budu rád za jakoukoliv podporu.

Ptal se Pavel Aeling v červenci 2021.

foto: archiv

Sledujte také equiho SoundCloud, kde najdete nejen jeho starší produkci, ale i spoustu DJ setů.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016