ROZHOVOR

 

Forbidden Society: "Hlavně se vyvarujte spamu..."

Forbidden Society, vlastním jménem Jindřich Brejcha, je talentovaný český drumandbassový DJ a producent, který už léta vyznává temnou stranu na poli zlomených beatů. Nedávno mu vyšlo nové EP, kde změnou stylu směrem k "deepovějším" polohám mnohé fanoušky velmi mile překvapil. Také rozjíždí zbrusu nový projekt, ve kterém spolupracuje s dalšími zvučnými jmény tvrdého drumandbassu. My jsme si s Jindrou nejen o jeho novém projektu popovídali, a výsledek vám přinášíme právě teď!

 

Díky, že sis udělal čas na náš rozhovor, Jindro a na rozjezd tradiční odlehčující otázka... Jak se ti daří?

Já tě zdravim a není vůbec zač! Daří se mi dobře a nemůžu si stěžovat. Samozřejmě vždy může bejt líp, ale ted' je celkem dobrý období. Sice jsem nedávno zbořil káru, ale nic se mi naštěstí nestalo... Hlavně zdraví, jak se říká! :)

Patříš mezi matadory tvrdého drumandbassu... Jak dlouho už vlastně hraješ a byl drumandbass hned od začátku tvým srdcovým žánrem?

Matador nepiš, já si pak přijdu už hrozně starej a dá to sakra práci si to nepřipouštět. :) Hraju už cca 20 let a drum & bass přišel až postupně, nejdříve to byl industriální hardcore, následoval breakcore a digital hardcore a až pak drum & bass, takže to byla celkem dlouhá cesta. Hrál jsem ve squatech po Berlíně, na místech jako Kopi, Stellwerk, Supamolly, Maria a na berlínský protiakci Loveparade, která se jmenovala Fuckparade a jezdilo se po Berlíně v nákláďácích se sound systémama. U nás pak na legendární Miladě, v Papírně, ale to už dnes budou znát asi jen ti matadoři. :) Zlom přišel cca v roce 2006 se jmény jako Technical Itch, Dylan, Ed Rush, Current Value, kdy jsem začínal přicházet na chut' D´n´B, protože tam pro mě bylo v tý době úplně něco novýho, co jsem v těch stylech předtím nenacházel...

Forbidden Society

A vzpomeneš si ještě na své úplně první vytoupení?

Vzpomenu a bylo to strašný! Kámoš mě pozval na nějakou vesnickou akci, kde hrál z vinylů trance a house, a ptal se mě, jestli si nechci taky zahrát. Řekl jsem jen: "jasně, že jo, moc rád!" Čtrnáct dní jsem se připravoval a žil ve stresu, jak to všechno dopadne. Nakonec jsem čekal za ním od začátku párty až do konce a on mě nakonec zahrát nenechal, protože lidi pařili, a já bych to prý rozehnal. :)

Začínal jsi nejdříve jako DJ a pak následovala produkce, nebo tomu bylo naopak?

Začinal jsem jako DJ, chodil jsem cvičit přes den do jednoho klubu tady v Českých Budějovicích, když tam nikdo nebyl. Taky jsem pořád otravoval někoho, kdo měl doma gramce, jestli bych nemohl potrénovat. Tenkrát nikdo moc Technicse neměl, takže bylo celkem težký se k tomu dostat. Jednou jsem zašel ke kámošovi, kterej měl doma komp a v něm program Fasttracker, což byl takovej program, co běžel zezhora dolů a ty jsi tam kreslil samply. Zkusil jsem si to a začalo mě to bavit, takže pak už jsem ho neotravoval kvůli cvičení z desek na sety, ale jestli si nemůžu u něj udělat track. Nahrál jsem si to na kazetu a po cestě domů poslouchal pořád dokola ve walkmanovi. Takže takhle to celý začalo... Pak už mi bylo blbý ho otravovat, a tak jsem si našetřil na své první PC.

Forbidden Society

Nedávno jsi vydal zbrusu nové "Armor EP"... Jaké jsou ohlasy?

Upřímně, trochu jsem se bál, jaký ty ohlasy budou. Lidi mě mají přeci jen zaškatulkovanýho do jedný přihrádky, a ne každej má rád změnu a progress. Jak jeden člověk napsal: "život je moc krátkej na to věnovat se jednomu stylu hudby, když máš rád muziku jako celek," a já s tim naprosto souhlasím. Nakonec ty ohlasy přišly nejen od fanoušků, ale i od producentů. Napsali o mně článek na Skrillexově platformě pro muziku NEST HQ, článek na americký server Bassrush, kde píšou o mnohem větších jménech ze scény než jsem já, což mě hodně překvapilo. Noisia mě zahráli v jejich radio show, což pro mě bylo něco jako udělat maturitu a byl jsem z toho fakt mile překvapenej a šťastnej. Začaly mě bavit deepový věci, víc jsem se soustředil na perkuse, atmosféru a hlavně ubral na tý svojí tvrdosti. Baví mě překvapovat lidi a dělat něco, co by nikdo ode mě nečekal. Jako takovou kompenzaci jsem ale pro fanoušky tvrdýho a temnýho DNB připravil novej projekt, kde jsme spojili síly s Donnym, Katharsys a projekt pojmenovali 3RDKND. První EP vyjde 25. května prostřednictvím Forbidden Society Recordings. Sám mám skoro hotový nový "deepový" EP, který bych chtěl udělat ještě víc o minimalu. Uvidíme, jestli se bude líbit...

Jak už jsme zmínili, tak patříš mezi matadory té tvrdé odnože drumandbassu... Jak bys definoval současný zvuk tohoto žánru v porovnání s dobou tvých začátků?

V první řadě, co se týká čistě tvrdého a temného drum & bassu, tak ten už upřímně stěží najdeš... Vše se dost transformovalo do neurofunku a je pár jmen, co si drží čistě temnej a tvrdej drum & bass zvuk jako zrovna již zmiňovaný Katharsys, Donny a třeba i "Hallucinatoři", kteří to teda mají občas střihlý hardcorem. I když je pravda, že v poslední době se to zase začíná trochu vracet. S naším novým projektem 3RDKND jsme chtěli ten starej dobrej tvrdej a temnej D´n´B dát do novýho kabátu, s aktuálním zvukem a nebát se experimentů. Jinak, co se týče zvuku, jak už jsi zmiňoval, tak se dost vyostřil, a to si myslím o všech žánrech. Upřímně se mi to tak líbí, nemám moc rád takový ty ufňukánky, co brečí nad tím, co bylo a co je ted'! Je to tak, jak to je, doba se mění, lidi se mění, a pokud se ti to nelíbí, udělej s tim něco! :)




Prozraď nám o tom projektu s Donnym a Katharsys něco víc...


Poprvé nás můžete slyšet na Let It Roll v pátek 3. srpna, do té doby už bude naše "Purge EP" venku, a už teď makáme na dalším EPčku. "Purge EP" vyjde i na vinylu koncem července, takže jestli to klapne, tak ho na Let It Roll vezmeme! :)

Kromě tohoto nového projektu připravuješ nějaké nové releasy, nebo se teď chceš naplno věnovat právě 3RDKND? Co třeba nové album? To není v plánu?

Pracuju na svém solo EP, který chci udělat opět "deepový" a víc experimentální, protože to je ted' to, co mě baví. Co se týká projektu 3RDKND s Katharsys a Donnym, tak pracujeme průběžně na nových věcech a řekli jsme si, že nebudeme tlačit na pilu a nic hrotit. Baví nás to tak a ta nezávislost, že nás do ničeho nikdo nenutí a netlačí, je naprosto super. Každopádně druhý 3RDKND EP budete moct slyšet už v průběhu léta. 

 

Vedle DJingu a produkce vedeš také svůj vlastní hudební label Forbidden Society Recordings... Jaká zajímavá jména najdeme v katalogu a můžeme se těšit na nějaké zajímavé novinky?

Je to celkem dlouhej seznam artistů, ale třeba Audio, Counterstrike, Current Value, Donny, Katharsys, Sinister Souls, The Clamps, Task Horizon, Coppa. Co se nových jmen týče, tak ano, na labelu budou nový jména, nebo spíš "staronový" :) Po létě vyjde remixový EP "Prophets Of The Doom pt.2", k němuž jsem oslovil pár kámošů ze scény. Ted' o tom ještě nechci psát, ale určitě ta jména všichni dobře znáte :) Rád bych vydal také nějakýho nováčka, ale bohužel to, co mi chodí do Demoboxu, mě nijak moc neoslovilo. To samozřejmě neznamená, že je to špatný, ale neni to můj vkus. Ale samozřejmě posílejte dál!

Podle jakých kritérií si vybíráš skladby a producenty, které na svém labelu vydáváš? Co musí taková skladba splňovat? Máš tipy na nějaké zajímavé nové producenty, které bys třeba rád na label dostal?

Mám dost specifickej styl, a lidi, co si poslechnou diskografii, si můžou udělat svůj vlastní obrázek na to, co se mi líbí. Neznamená to, že když je to tvrdý, tak to musí nutně pasovat na label. Zvuk se dá vždy udělat, ale jde o nápad. Prostě, když ten producent má svůj vlastní rukopis, a nikoho nekopíruje. Jak jsem již psal, posílejte dema a já pevně věřim, že mi tam jednou přistane něco, u čeho řeknu: "sakra, to je ono!" Co se týče nových jmen, tak ze zahraničí mě baví producenti, co už něco vydali u Critical a 1985 Music. Jsou to ty "deepovější" věci, ale jsou svým způsobem taky tvrdý. Například QZB, Monty, Klax, Fre4nc nebo Signal. Z domácí scény mě zaujal moravskej producent Holotrope, kterej teď vydal 2 věci u Hoofbeats Music.




Jak vypadá tvůj běžný pracovní den, a kde čerpáš inspiraci pro svou tvorbu?


Ráno kafe, vyřízení mailů, další kafe a pak do studia na produkci. Následuje plovka / sauna, oběd, zase studio a produkce, pak kolo - jezdím každej den, když to jde, 30 až 60 km a hrozně mě to baví, parádně si u toho vyčistím hlavu. Nejhorší je pro mě sedět doma, to nesnášim! :) Pro inspiraci si jezdím do přírody, kde vypnu a projdu se po lese. Je super prostě jen tak vypadnout, okysličit si mozek a přemejšlet nad něčím jiným než nad muzikou. To je podle mě hrozně důležitý, jinak by se z toho člověk zbláznil. Pak samozřejmě s kámošema na pivo, máme vedle baráku hned hospodu, kde točí výbornej Gambáč desítku (ano, přesedlal jsem z Plzně na Gambáč - není tak těžkej a zmáknu jích víc). :) Chodí tam dělníci, kluci co dělaj u lopat nebo silnice a já si s nima hrozně odpočinu. Po dni v drumandbassovým kole si poslechnout, jak někdo vykopal jámu, je narovinu slast pro uši. :)

S železnou pravidelností také pořádáš vlastní Forbidden Society Label Nights, se kterými jezdíš po celém světě. Už sis zahrál i v Japonsku nebo Kolumbii. Máš přehled, v jakých zamích máš největší fanouškovskou základnu?

Troufnul bych si napsat, že v Český republice a na Slovensku. Jsem za to, upřímně, strašně vděčnej! Tam, kde jsem teď, mě dostali hlavně moji "fans", bez nich bych mohl ještě teď nosit guláše v hospodě, jako tomu bylo před osmi rokama. Další dobrou základnu mám podle mě v Portugalsku, kde to taky dost jede už celkem dlouho a moje první hraní tam proběhlo v roce 2010 na jedné lodi. Dodnes na to hrozně rád vzpomínám.

Forbidden Society

Blíží se letní festivalová sezona... Máš už naplánované nějaké festivaly, kde budeš hrát?

Strašně se těším na Let It Roll, Beats For Love a slovenský Trident Festival. Na všech těchto pódiích mám svoje "label night" a hrozně se na to těším. Je to už poněkolikátý v řadě, a jsem za to strašně vděčnej!

A v jakých zemích by sis ještě rád zahrál a doposud jsi k tomu neměl příležitost? A máš ještě nějaký cíl, kterého bys ve svém žánru chtěl dosáhnout?

Určitě v Americe! Los Angeles, New York, a pak taky Novej Zéland. Tohle mám v plánu jednou určitě uskutečnit.

Co bys ty jako ostřílený matador poradil začínajícím producentům? Na co by se měli zaměřit a čeho se naopak vyvarovat?

Sedět u toho, pracovat si sám v klidu pro sebe. Ono ti nic neuteče, takže to chce pilovat si svoje producentský "skills" a pak, až si budeš stoprocentně jistej, že jsi si tim spokojenej, tak to pošli na label. Pokud máš nějakýho známýho producenta, tak je dobrý si poslechnout i jeho názor. Já vim, že to občas svádí, když tě tvoji kámoši plácaj po rameni, že je to skvělý a ty se tim necháš unést. Hlavně se vyvarujte spamu. Neposílej 5 věcí týdně, to ty lidi odradí. Oni totiž poznají, když v tom něco je, a věřte, že mluvim ze svý vlastní zkušenosti. Pokud ti napíšou, že nemají zájem nebo neodepíšou, nic se neděje, neznamená to konec světa, nebo že to musí bejt nutně špatný, prostě makej dál. Je to o vytrvalosti a jít si za tim! Bejt zabejčenej, a ano, je to i na úkor toho, že budeš sedět doma, když ti budou "feláci" volat, ať jdeš na pivo nebo se jedeš vykoupat nebo grilovat, je to fakt jen na tobě. Opět mluvím ze svý vlastní zkušenosti. Makal jsem, potil si trenky ve studiu, to k tomu zkrátka patří!

3RDKND
Jak ty osobně vnímáš současnou podobu drumandbassové scény a kam se podle tebe bude dál vyvíjet?

Dobrá otázka, ale upřímně jsem ji čekal... :) Podle mýho je to ted' trochu složitý, lidi nadávaj, někoho to nezajímá, jeden píše, že je toho všude moc, druhýmu je to jedno. Fakt je ten, že co se drum & bassu týče, jsme možná na tý příčce první. Co se týče akcí, jezdí sem, jak víme, spousta zahraničních headlinerů a to několikrát do roka - jsou tu spokojený a promotéři je "bookujou" pořád dokola. Je těžký někdy vymyslet ten line up tak, aby byl zajímavej z již zmiňovanýho důvodu. Máme velký festivaly s top produkcí, ale co se týče klubových akcí, tak tam je to někdy fakt těžký. Poslední dobou se mi zdá, že si lidi radši našetří a jedou jednou dvakrát za rok na festival, kde uvidí ta jména komplet. Abys naplnil klubovou akci, tak musíš přijít s velkými jmény, minimálně dvěmi. Já nebrečim, je to tak, jak to je. Jsem spokojenej a vděčnej, že se můžu živit tim, co mě baví a považuju to za dar od lidí, kteří chodí pořád ještě na akce, kde hraju. Sám ale vidím, že se to mění a takovej ten "ultrahype", co byl před pár lety, už celkem vyprchal, což se ale dalo čekat... Ta studna prostě neni bezedná. Dále se mi zdá, že spousta lidí začala poslouchat "deepový" věci a malinko ubrali z neurofunku, protože potřebovali změnu. Ty moje "deepový" věci, to neni kalkul, cejtím to tam a je to stoprocentně to, co mě baví! Je to od srdce, věřte tomu! "Deepový" sety jsem měl možnost si zatím zahrát pouze jednou, jinak pořád hraju svoje klasický tvrdý sety, o kterých by se dalo napsat, že jsou ještě tvrdší. :)

Teď je na řadě jedna "paparazzi otázka", na kterou se ptám pokaždé, a ani ty jí nebudeš ušetřen... Prozradíš nám nějakou zajímavou historku z nějaké párty, která se ti v poslední době přihodila?

Vyjetej kluk mi napsal na mobil, jestli mu nezahraju nějakou věc, myslim, že to byl nějakej jump up. Řvu na něj, že to nemám, a on mi napsal na mobil, že to tam má na USB a ať mu to tam strčim... Měl takový ty klasický velký ústní pohyby, o kterých se asi nemusím rozepisovat. :)

Forbidden Society

Pomalu se blížíme ke konci našeho rozhovoru, tak nám ještě prozraď, kde tě můžeme v nejbližší době vidět a slyšet...

Pokud budete někdo v Rakousku, tak pořádáme v Grazu "label night" v klubu Postgarage, kde si dám b2b set s Justinem z Counterstrike. Pak mě oslovili kluci na loď Cargo Gallery v Praze 15. června, kde zahraju "deepovej" set. A jinak asi na těch zmiňovaných festivalech. 21. června na Duchonce v rámci Trident Festivalu, kde proběhne "label night" s Pythiusem a Emperorem, na Beats 4 Love taky "label night" s Donnya Sinister Souls a pak na Let It Roll s Donnym a Katharsys, kde představíme ten náš novej projekt 3RDKND, a dále zahrají Hallucinator, Maztek, Robyn Chaos a Symplex.

Co bys vzkázal našim čtenářům na závěr? Máš pro ně nějaký vzkaz?

Buďte dobří!

Díky za rozhovor a ať se ti jen a jen daří!

Já taky moc děkuju a i vám at' se daří! :)


Ptal se stanjah v červnu 2018.


foto: Jakub Doležal, Hana Makovcová a archiv


Sledujte také:

3RDKND:

Facebook

Instagram

Forbidden Society Recordings:

Web

Facebook

Instagram

SoundCloud

Twitter

YouTube

Forbidden Society:

Spotify

Facebook

SoundCloud

Twitter

Instagram

Ello

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016