ROZHOVOR

 

Dune: "Lidi zkrátka rádi vzpomínají na svoje mládí..."

Pokud bychom měli jmenovat největší ikony světové rave scény 90. let, určitě by mezi prvními byl i Dune, autor notoricky známých hitů jako "Hardcore Vibes" nebo "I can´t stop raving". Je až s podivem, že i když Českou republiku od té doby navštívili snad všichni pionýři elektronické hudby, právě Dune u nás nikdy nezahrál. A to se teď konečně změní! Oliver Froning aka Dune poprvé zahraje v České republice 24.3. 2018 na akci 90s Time Travel Rave v brněnském Bobycentru, po boku Kai Tracida, Da Hoola a dalších legend. Jak se Dune aktuálně daří nebo jak se těší poprvé do ČR, se můžete dočíst v našem exkluzivním rozhovoru...

 

Jak se ti daří, Olivere? V poslední době hraješ stále častěji v různých koutech světa, včetně velkých akcí, jako jsou Mayday, Defqon 1 a další...

Ano, je to tak, momentálně se mi daří opravdu dobře a zatím to vypadá, že i v roce 2018 to všechno pojede dál... 

90´s parties a umělci z této doby jsou v současnosti opět žádaní... Proč myslíš, že tomu tak je?

Lidi zkrátka rádi vzpomínají na svoje mládí a zážitky. Prostřednictvím muziky, která je s tím spojená, chtějí tu báječnou dobu prožít ještě jednou.




Co se v tvé tvorbě změnilo od 90. let?


V posledních letech jsem strávil hodně času tvorbou muziky a pohyboval jsem se v různých hudebních žánrech. V důsledku toho se můj hudební obzor výrazně rozšířil, což je patrné v mé nové hudební tvorbě i v setech.

24. března hraješ na akci 90´s Time Travel Rave v České republice, a bude to úplně poprvé... Těšíš se už na české publikum?

Těším se moc! Vůbec netuším, co mě u vás čeká, takže jsem o to víc zvědavý a už teď se nemůžu dočkat!




Samozřejmě stále hraješ svoje nejslavnější hity jako "Hardcore Vibes" nebo "I cant´t stop raving", které patří mezi základní kameny rave scény už více než 20 let. Máš ale také nové tracky jako "Magic carpet ride"...


Určitě budu na 90s Time Travel Rave hrát svoje staré známé hity, ale rozhodně zazní i některé remixy novějších tracků. Nechám si to pro vás jako překvapení. :)

Jak bys ty sám popsal styl, který aktuálně hraješ?

Protože hraju na různých akcích, pohybuji se v různých žánrech, od happy hardcore až po techno.

Dune

Co si myslíš o současném stavu světové elektronické muziky a DJs?

Je to asi jako v každém jiném hudebním žánru... Jsou tracky, které se mi líbí, ale i takové, které za moc dobré nepovažuji. Ale že se někteří DJs medializují jen proto, že poslepují pár útržků z YouTube a za to pak kasírují miliony, nemůžu moc pochopit. V takové tvorbě mi chybí umělecká hodnota!

Hraješ ještě někdy z vinylu?

Ano, ale hlavně ve studiu.

Dune
Co bys chtěl vzkázat českým fanouškům, než jim poprvé zahraješ v Bobycentru?

Moc se na vás těším a už teď se nemůžu dočkat! Doufám, že i vy to máte podobně... :) Keep on raving!


Ptal se Honza Köhler v lednu 2018.


foto: archiv

Německý DJ a producent Oliver Froning alias Dune se historicky poprvé představí v České republice a to 24. března na akci 90s Time Travel Rave v brněnském Boby Centru.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016