ROZHOVOR

 

Marusha: "Moje mise je vinyl a vždy tomu tak bude..."

Co si myslí živoucí legenda rave scény a autorka slavného alba "Raveland" o současném stavu elektronické hudební scény, návratu devadesátek nebo konci Love Parade? Jak vzpomíná na své první hraní v České republice a jak se těší na svůj únorový set v Pardubicích? To a ještě více se dozvíte v rozhovoru, který s Marushou udělal Honza Köhler, pořadatel akce Rave Nation.

 

Jak se pořád daří, Marusho? Tvůj DJský itinerář je poslední dobou hodně plný, rave vlna v Německu zjevně hlásí návrat...

Díky, mám se dobře a nemůžu si stěžovat. Ano, rave se vrací nejen v Německu, ačkoliv v případě mých setů už celá ta dlouhá léta stále hraju více stylů. Můj sound opravdu záleží na typu klubu, lidech a konkrétní párty. Pokud je to akce ve stylu 90´s, standardně hraju mix breakbeatu z Británie s těmi typickými piány, rave a nějaké acid a hardcore věci. Pokud se jedná o drum´n´bass párty, pak hraji jump-up drum´n´bass. Pokud je to regulérní techno párty, hraji řízné techno kombinované s uplifting zvuky a tvrdší basovou linkou. Pro aktuální produkci, na které pracuji, čerpám hodně z breakbeatu, drum & bass soundu, využívám různé techno prvky a celé je to ovlivněno devadesátkami.

Marusha

Jaké jsou Tvoje vzpomínky na Českou republiku? Pamatuješ si svoje první hraní u nás v roce 1996 v L-klubu v Pardubicích?

Ano, pamatuji si tu párty velmi dobře... Po akci jsme jeli zpátky do Prahy a měla jsem už hrozný hlad, ale jediná možnost, kde sehnat jídlo, byla na benzínce. A já jako vegetarián jsem tam našla jen maso a klobásy! To byla pro mě noční můra! :)

Tvoje album "Raveland" je pravděpodobně to nejlepší a nejslavnější, co kdy v rave muzice vzniklo. Kde jsi tehdy čerpala nápady a jak dlouho jsi na něm pracovala?

Prostě ty nápady mám, jsou tam, a já se je jen snažím přetvořit v muziku... :)


Máš nějaký vlastní track, který považuješ za ten nejlepší?


Vlastně se mi líbí všechny, protože každý track se snažím udělat něčím unikátní a speciální.

Jsi ikona Mayday a Love Parade. Jak na to vzpomínáš a co si myslíš o smutném konci Love Parade?

Samozřejmě to bylo moc smutné, že to skončilo takhle. Takové velké akce, kdy společně tančí tak velká masa lidí, kteří si užívají zábavu, zapomínají na všechny negativní aspekty jejich života v tak mírumilovném duchu, jsou něčím naprosto úžasným. Přála bych si to pro celý svět každý den, pro každého z nás a taky doufám, že jednoho dne se zase dočkáme návratu podobných "Parade".

Marusha
Hrála jsi někdy z nějakých playerů, z digitálu?

Ne, nikdy. Moje mise a cesta je vinyl a vždy tomu tak bude...

Co si myslíš o dnešní taneční scéně a jejím současném stavu? Zdá se, že mnoho lidí se raději vrací k devadesátkám...

Myslím, že vždycky bude existovat elektronická hudba, a pochybuji, že lidi někdy přestanou tančit a chodit ven o víkendech. Dokážeš si představit lidi u vás, že by už nechtěli tančit? Já ne! A stejně to platí i ve zbytku elektronické scény. Proto si myslím, že vždycky bude existovat produkce elektronické hudby, i když se styl může ještě dál měnit, nebo se naopak vrátí k oldschoolu. Tak dlouho, jak budeme mít elektřinu, tak dlouho bude ta hudba existovat, tím jsem si jistá. Mimochodem, stále víc zjišťuji, že starší devadesátková hudba má pořád masivní oblibu, i když byla vytvořena už před tolika lety. Můžeš v tom slyšet ten analog! To je velmi zajímavý jev...




V únoru se vracíš k nám do České republiky při příležitosti 10. výročí párty Rave Nation, což je čistě vinylová akce. Těšíš se, až si u nás zase zahraješ?

Samozřejmě, těším se moc! Mám velmi dobré vzpomínky na všechna hraní u vás, je to pro mě vždycky potěšení hrát v České republice. 

Co můžeme v Tvém setu čekat?

Gramofony a ooooooldschool! :)

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na viděnou!


Ptal se Honza Köhler v únoru 2017.

foto: archiv

Německá DJane a producentka Marusha se znovu představí v České republice a to 18. února u přležitosti 10. výročí párty Rave Nation v Ideonu Pardubice.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016