ROZHOVOR

 

MC Witty: "Moc holek tohle u nás nedělá..."

MC Witty je jednou z mála českých zpěvaček, věnujících se drum´n´bass music. Její hudební záběr ovšem sahá i do jiných žánrů, ať už v rámci elektronické hudby, tak i mimo ni. Když jsme zjistili, že s touto velmi talentovanou zpěvačkou ještě nikdo neudělal rozhovor, bylo na čase to honem rychle napravit. A tak jsme se s Witty jednoho slunného, červnového dne domluvili, a vyrazili do pražské Troji rozhovor zrealizovat. Povedlo se, a nyní vám přinášíme výsledek v podobě obsáhlého povídání, ve kterém se dozvíte spoustu zajímavostí z hudební kariéry této mladé zpěvačky.

 

Než začneme, tak jak se ti v těchto dnech daří?

Mám se výborně, protože jsem právě dokončila školu, mám po maturitě a konečně se teď můžu začít naplno věnovat muzice. Takže je to naprosto super!

To je skvělá zpráva, gratuluju, a dál už se můžeme věnovat hudbě samotné... Kdy sis vlastně řekla, že se dáš na pěveckou dráhu?

K tomu došlo úplnou náhodou. Rozhodně to nebylo tak, že bych si řekla: "jo a teď se stanu zpěvačkou". :) Začalo to tím, že dřív na školách lidé z různých sborů sháněli a nabírali děti. No a mému bratranci, který zpíval hezky, přišel dopis od Bambini Di Praga, ve kterém mu psali, že by ho chtěli k sobě do sboru. Jenomže on jako kluk to tehdy odmítl, a tak za mnou přišla teta, která mi řekla, ať to tedy jdu zkusit místo něj. Zkusila jsem to, a nakonec se mi podařilo dostat se úplně nejvýš, co tenkrát ve sboru bylo možné. A tak jsem se asi od deseti let dala na sborové zpívání, což mi vydrželo až do sedmnácti, kdy jsem to ukončila. V té době už jsem postupně začínala poslouchat drum´n´bass, když za mnou přišel kamarád, který mi říkal, jestli bych nechtěla zkusit zpívat právě do tohoto žánru. Do té doby mě vůbec nenapadlo, že bych mohla do tohoto stylu zpívat, a tak jsem začala postupně něco zkoušet. To trvalo přibližně rok, kdy jsem občas někde vystupovala a zpívala hlavně převzaté věci. Poté jsem si kvůli těhotenství musela dát nějaký čas pauzu a poslední tři roky jsou takové, že už mám nějakou vlastní produkci a spolupracuji s DJi a producenty ze zahraničí i z Čech.

MC Witty

Říkáš, že jsi působila v Bambini Di Praga... Jak vlastně funguje takový prestižní sbor?

Bylo to velmi náročné, vlastně takové vrcholové zpívání, ale mám na to krásné vzpomínky. Jinak pro mě osobně to byla ohromně dobrá zkušenost do budoucna, která mi vlastně pomohla v tom, abych si s kamarádkou založila svůj vlastní dětský sbor a nakonec jsem i zažila ten pád, kdy byl pan Kulínský obviněn a sbor asi po čtyřech letech úplně zrušen. :)

Tak na tuto aféru samozřejmě nenarážím. :) Spíš by mě zajímalo, jak to v takovém velkém sboru vlastně funguje - chodili jste určitě na nějaké hodiny zpěvu a tak dále. Můžeš nám to nějak přiblížit?

Tam už to funguje na velmi vysoké úrovni, kdy jsem vlastně chodila čtyřikrát do týdne na hodiny zpěvu, což vždycky trvalo kolem dvou až tří hodin. Dále jsme se učili noty a vůbec všechno, co k tomu zpěvu patří, hodně nás drilovali a museli jsme vše znát zpaměti. Hodně jsme spolupracovali se skupinou Lucie a s Lenkou Dusilovou, která vlastně také bývala členkou Bambini Di Praga. V Českém rozhlase jsme natáčeli ve Smetanově síni projekt Lucie v opeře, takže se skupinou Lucie jsme zpívali a dělali jsme i další podobné projekty. Jeden rok jsme dokonce vystupovali na festivalu v Trutnově, kde to bylo moc fajn...

Takže určitě velmi zajímavá zkušenost... Říkala jsi, že už máš nějaké skladby s producenty ze zahraničí i z Čech. Kteří to jsou?

Z Velké Británie je to Virtue, se kterým jsem dělala skladbu "Finest Days". S lucemburským producentem, který si říká Anth M jsem udělala jednu věc a do budoucna spolu zůstáváme v kontaktu, takže uvidíme, co přinesou dny příští. No a v rámci té české produkce jsem začínala spolupracovat s Pe:tem a v poslední době nejvíc s Honeym. S ním je to teď ta hlavní spolupráce, kdy jsem se i trošku odchýlila od drum´n´bassu ke stylům house a garage, což mi poslední dobou dost vyhovuje. A připravujeme s Honeym i náš společný projekt, který určitě v nejbližších měsících představíme.

MC Witty
Tím jsi mi nahrála k další otázce, jelikož na tento projekt jsem se tě chtěl zeptat. Můžeš nám tedy zlehka nastínit, na co se od vás můžeme těšit?

My jsme se s Honeym domluvili, že zatím budeme pracovat na LPčku, které bude hlavně ve stylech garage a house music, kde produkce bude čistě jeho práce a já mu k tomu přidám nějaké ty vokály. Na tom budeme makat hlavně teď přes léto a samozřejmě máme spolu také každý měsíc nějaká vystoupení, protože Honey je vlastně i takový můj hlavní DJ. Můžete nás tedy minimálně tak třikrát do měsíce někde potkat, takže máte se určitě na co těšit.

Rozhodně! Slyšel jsem pár vašich společných skladeb, které byly opravdu super, takže jsem velmi zvědav na vaše další počiny. Jako každá zpěvačka máš určitě také nějaký vzor, takže kdo z českých i zahraničních vokalistek, je pro Tebe tou NEJ?

Tak to je už je celkem zapeklitá otázka... :) Když to vezmu úplně od svých kořenů, tak to byla zpěvačka Lauryn Hill. Ta zpívala s The Fugees, a od ní jsem se hodně inspirovala. Bohužel v poslední době už celkem nic moc nedělá, ale ona byla můj úplně první pěvecký vzor. Z těch českých interpretů se mi jich až tolik nelíbí, ale hodně cením Lenku Dusilovou, hlavně kvůli tomu, že se vykašlala na mainstream a dělá si to podle sebe. Byla jsem na několika jejích koncertech a musím říct, že opravdu je to umění a chovám k ní obrovský respekt. V rámci té drum´n´bass scény mě hodně baví Jenna G, i když se teď v poslední době vyrojila spousta nových a talentovaných zpěvaček. Úplně top z těch drum´n´bassových zpěvaček je pro mě MC Tali, která má opravdu skvělou lyriku. Ta je za mě prostě úplně nejlepší! Mám od ní doma spoustu písniček, ze kterých jsem se, než jsem rozjela vlastní produkci, učila její texty a také texty Jenny G. Ale když to vezmu celkově, tak MC Tali pro mě vede.

Na tom se shodneme, protože ty její Soulside Sessions, co dělá s DJkou Emmou G, jsou úplně top. Byla ses na nich podívat, když vystupovaly v Crossu?

Bohužel jsem nebyla, ale doufám, že při první možné příležitosti si budu moct obě poslechnout!




A nepřemýšlela jsi o tom, že by ses dala na úplnou sólovou dráhu? Myslím to tak, že by sis kromě zpěvů sama skládala i hudbu...

Zatím to mám tak, že jsem začala spolupracovat s mým dlouholetým kamarádem, který mě vlastně do toho drum´n´bassu uvedl. Naše spolupráce vypadá tak, že on udělá nějaký podklad, a já k tomu na piáno potom nahrávám nějaké melodie. Takto jsme už složili dva tracky. Je na tom tedy ještě hodně práce, ale nápady samozřejmě jsou, a tady se budu částečně podílet i na té hudbě. Co se týče spolupráce s Honeym, tak tam je to čistě v jeho režii.

Co jsem se tak díval, tak na YouTube už máš celkem dost skladeb... Přišly ti už i nějaké ohlasy od fanoušků a producentů?

Nějaké ohlasy už dorazily, dost dobře jsou hodnoceny naše skladby s Honeym, tedy "Breeze" a "No Words". Zároveň se tyto skladby snažíme dostat do širšího povědomí a procpat je ven. Už se mi také ozvalo několik producentů, kteří mi poslali své demíčko, takže jsem ráda, že je ta moje tvorba vnímána celkem dobře, a že mám prima zpětné vazby. Hodně mi pomáhá spolupráce se serverem DnB Portal.cz, který mi vydává skladby na jejich YouTube kanálu, za což bych jim chtěla hodně poděkovat. Jo a ještě nesmím zapomenout na jednu spolupráci, a to s Amplified Motion ze Slovenska. To jsou dva šikovní kluci, kteří dělají hlavně funky a drum´n´bass. Už mají venku jedno LP, na kterém jsem se také podílela. Takže s nimi také probíhá taková dlouhodobější spolupráce...

Říkalas, že se kromě drum´n´bassu věnuješ i jiným žánrům. Můžeš nám tedy prozradit, v jakých stylech a hudebních polohách tě můžeme slyšet?

Z těch jiných žánrů je to hlavně funky, někdy i hip hop, kdy čas od času nahraju vokál do skladeb svých kamarádů. Občas si tedy odběhnu k těmto žánrům, ale v elektronické muzice se cítím jako ryba ve vodě a je takovým tím stěžejním žánrem, prostě srdcová záležitost...

Dáš z hlavy, kolik skladeb už jsi za své působení na scéně vydala?

Myslím, že jich bude určitě takových deset. Nejvíc je samozřejmě těch v rámci elektronické muziky, ale celkově to dá tu desítku skladeb.




Tak a teď přijde otázka, na kterou se ptám úplně každého, a u tebe samozřejmě neudělám výjimku. Takže co poslouchá MC Witty ve svém volném čase?

Tak tady musím určitě vypíchnout Disclosure. Potom si poslechnu takové ty mainstreamové drum´n´bass věci, které dělají třeba Sigma a jemu podobní producenti. Jinak si moc ráda poslechnu jazz a také už zmíněné funky mě hodně baví. Já jsem třeba ochotná tady málo za koho zaplatit, ale když už jdu na nějaký koncert, tak je pár lidí, za které jsem ochotná ty peníze dát. Mezi ně patří například Monkey Bussiness, J.A.R. nebo Dan Bárta, který je také jedním z těch lidí jako Lenka Dusilová, a kteří si hudbu dělají podle sebe a nedrží se zaběhnutých standardů.

Na koncertě Dana Bárty jsem nedávno byl, a naprosto s tebou souhlasím. Byl jsem na jeho živáku po delší době, a odešel jsem mile překvapen. Ale zpátky k tobě - ještě se zeptám na nějaká alba, která Tě v poslední době nějak oslovila...

Hm, tak to je těžká otázka... Vezmu to z takového širšího hlediska, takže pro inspiraci teď hodně poslouchám Rachel K. Collier a ještě mě oslovila vokalistka z Aluna George. Tyto dvě zpěvačky mě poslední dobou opravdu baví a hodně mě jejich tvorba inspiruje. Z těch alb je to určitě LP od Gorgon City, to se mi moc líbí! Dále třeba Red Light s albem "X Colour", to mě také hodně oslovilo a mohu ho jen a jen doporučit.

A vzpomeneš si, která kapela, producent, nebo skladba tě přivedla k elektronické hudbě?

Tady je to jednoznačně High Contrast, ten je jasná volba! Samozřejmě jsem slyšela víc producentů, ale High Contrast je pro mě top a doteď mám jeho skladby moc ráda. Dále určitě London Elektricity, kde se mi tedy úplně nejvíc líbí to hrání na nástroje live. To by byl pro mě sen sehnat lidi, co hrajou D´n´B live na nástroje! No a z těch drum´n´bassových subžánrů mám nejraději liquid funk. Vlastně i pro zpěv je to hodně příjemný styl, takže kdybych vyrazila někam do klubu, tak určitě na liquid. Neuro opravdu není pro mě...

MC Witty
Tak to rád slyším. Neuro také moc nemusím, pár skladeb, které z neura mám rád by se našlo, ale jinak žádná sláva... Hlavně mi přijde, že v současném neuru zní jedna skladba jako druhá, DJs hrají Beatport Top 20 a ty sety zní skoro stejně. Jinak High Contrast je i pro mě jedním ze stěžejních producentů, a baví mě hlavně jeho staré bootlegy. Potom, co začal dělat spíše "mainstreamovější" věci, tak jsem ho více méně přestal sledovat, ale teď zase přišel s novinkou "Remind Me", se kterou se vrací, řekl bych, ke kořenům... Slyšela jsi už tuhle věc?

Ano, mně osobně se to líbí... Vlastně se ta muzika stále opakuje, jen se občas vychýlí v nějaký subžánr nebo jinou formu, ale vlastně je to jako s módou - stále se to točí, jak říkám. :)

Blíží se festivalová sezona, tak nám prozraď, jestli se chytáš na nějaký zajímavý festival... A budeš na nějakém i zpívat?

Mám teď celkem dost věcí v jednání, jelikož jsem si dodělávala tu školu, tak nebylo moc času tohle řešit, tak uvidíme, jak všechno dopadne... Většinou jsem vždycky tak na třech open air festivalech, ale jak říkám, je to v řešení a přesná data ti teď neprozradím. Určitě ale budou na mých stránkách, takže tam se včas všechno dozvíte. V současné době se pohybuji hlavně po pražských klubech, občas v nějakém klubu i mimo Prahu, které jsou nakloněny lomeným beatům. Všechno se vždycky včas dozvíte na mých stránkách. Jako návštěvník bych se ráda podívala na Rock For Churchill, který mě svým line-upem letos hodně oslovil.

MC Witty
Odkazy na tvé stránky čtenáři samozřejmě najdou pod rozhovorem a má další otázka se váže k BasSistaz, což je uskupení českých DJek. Nedávno ses stala jejich novou členkou, tak nám prozraď, jak ses k tomu dostala, a co můžeme čekat od této nové spolupráce...

K tomu došlo takovým přirozeným vývojem, i když jsem vlastně nikdy moc netoužila po tom, abych byla v nějaké crew. Na myšlenku přidat se k BasSistaz mě navedl jeden můj kamarád, který mi řekl, že když už bych měla do nějaké crew jít, tak určitě k BasSistaz. Tato myšlenka se mi zalíbila, jelikož jsem s několika členkami tohoto uskupení už vystupovala - zpívala jsem s Annitou, s Theyou, Nelu znám vlastně už delší dobu, a přišlo mi to jako zcela přirozený vývoj. Před několika měsíci jsem se na to Nely zeptala, načež ona říkala, že to prodiskutuje s ostatními členkami, a nedávno mi od Nely přišla nabídka k tomu, abych se k nim přidala jako zpěvačka. Já jsem s velkou radostí přijala a v následujících měsících odstartujeme nějakou intenzivnější spolupráci, takže budu holky doprovázet při jejich setech.

Tak to se určitě máme na co se těšit... A máš už na léto potvrzené nějaké klubové akce, kde si tě můžeme poslechnout live?

Ty klubové akce jsou spíše takové nárazové, ale vypíchnu určitě Cross Festival, kde budu s BasSistaz. 16. července na I.P. Pavlova, kde si po dlouhé době zazpívám s kluky s No DJ Sound, a o den dříve nejspíš v Crossu s Tebou. Všechno bude samozřejmě na mých stránkách. Takže sledujte internetové stránky, kde se všechno včas dozvíte... 

Ještě bych ti rád položil mou častou otázku pro DJe, a teď mě těší, že mám možnost zeptat se i zpěvačky. Určitě se ti během vystoupení stal nějaký zajímavý, nebo kuriozní zážitek... Vzpomeneš si na nějaký?

Jeden by byl... Při jednom vystoupení přišla celkem připitá slečna dávat takové ty výchovné rady, jak bych jako zpěvačka měla správně žít a tak dále. A ještě jeden velmi vtipný zážitek mám z klubu Matrix, dnešního Stormu, kde jsem tehdy zpívala. Tam za mnou přišla holka, která se mě zeptala, jestli bych si s ní nedala battle. Jelikož byla docela opilá, tak jsem se jí zeptala, jestli teda jako opravdu chce, načež odpověděla, že teda opravdu chce. No a tak jsme si tedy daly rap battle, což nakonec dopadlo tak, že tu slečnu vyvedli z pódia. Takže tohle jsou takové dva případy, které bych zmínila. Když člověk přijde v dobrým rozpoložení, tak mu ráda tu šanci dám, ale když naopak přijde člověk, který tomu moc nerozumí, většinou ještě úplně na mol a začne vám tam povídat, jak to máte dělat a tak dále, tak to opravdu nemám ráda. Naštěstí jsou tohle jen dva případy, které se mi zatím staly, a většinou naopak od lidí přijde kladná zpětná vazba, z čehož mám samozřejmě radost. Moc holek tohle u nás nedělá, tak mě těší, že se to lidem líbí...



Říkáš, že u nás není moc "holčičích MCs", a já vlastně znám kromě Tebe akorát MC Katrin, jinak jsem nikoho jiného nezaregistroval... Máš přehled, kdo tady u nás z holek ještě dělá MCing v rámci drum´n´bass scény?

Já vlastně vůbec nevím. Jak říkáš, také Katrin se na této scéně pohybuje, ale poslední dobou jsem ji nikde moc neviděla, ani neslyšela. Takže takhle z hlavy asi nikoho nezmíním, i já sama se kolikrát pídím po holkách, které by něco takového ještě dělaly. Naopak je tady spousta "MC kluků", kteří nějak na té scéně figurují. Nevím, kolik jich je přesně, ale bude jich dost. Mě osobně z těchto všech MCs baví akorát tři, a to Brejchus, Jelen a Dave Trumpeteer. Ještě je tady samozřejmě MessenJah, ale ten se pohybuje spíše na té reggae scéně, a u něho mě hodně baví jeho texty a je vidět, že opravdu maká a má můj respekt. Takže tahle čtveřice a to je asi tak všechno... Moc se mi nelíbí ti MCs, co svá vystoupení staví jen na takovém tom "hajpování" - myslím si, že jen o tom by MCing být neměl a moc mě to ani nebaví. Ale samozřejmě je každého věc, jak to dělá, a když to někoho baví, tak je to samozřejmě v pořádku. Na festivalech je to asi dobrá cesta, jak doprovodit DJe a rozpohybovat lidi, ale myslím, že to je asi tak všechno.

Když jsi nakousla to "hajpování", tak to mě osobně také moc nebaví. K těm MCs, které jsi zmínila, tak Jelena třeba vůbec neznám, ale Brejchus a Dave Trumpeteer mě moc baví. Myslím si, že jejich vystoupení mají hlavu i patu a vždycky je to pěkné okořenění DJ setů. Dave vlastně hraje i na trumpetu, takže to posunul ještě o kus dál. Myslím, že vystoupení MCho s DJem by mělo mít hlavu a patu a určitý koncept. A když jsme u toho, tak kdo z českých DJů je pro tebe top, a koho nejvíc ceníš?

Cením všechny DJe, kteří jsou zároveň i producenty a kteří se snaží něco vytvářet. Dále DJe, se kterým si tak nějak po lidské stránce sedneme, to je zásadní faktor... Když s někým zpívám, tak si s tím člověkem musím jak po hudební, tak po lidské stránce rozumět. Kdo mi v začátcích hodně pomohl částečně si splnit jeden z mých snů, je DJ Blofeld, který mi v momentě, kdy jsem začínala se zpíváním, dal několik příležitostí zazpívat si s ním naživo, za což mu patří velký dík. Jednou mě dokonce nechal, abych si s ním zazpívala na párty v Roxy, což pro mě byl splněný sen a jeden z nejlepších zážitků v životě...

MC Witty

Co bys na závěr vzkázala našim čtenářům?

Hlavně na sebe buďte milí, hodní, příjemní, neploďte mezi sebou nenávist. Prostě buďte v pohodě, peace a love, neřešte blbosti, upusťte od materiálních hodnot, protože život není jen o penězích, mějte se rádi a užívejte si života. Také podporujte českou produkci, všichni budeme rádi, když vy budete pyšní na naši produkci a třeba ji ještě posunete o kus dál a budete nás podporovat. A to si myslím, že je na scéně to nejdůležitější.

Pecka! Takže touhle bombou bych to ukončil. Díky, že sis udělala čas na náš rozhovor a ať se ti v hudební kariéře i osobním životě daří.

Já moc děkuju za pozvání, a že jsme to takhle zvládli, a budu se těšit zase na viděnou!

Ptal se stanjah v červnu 2016.

foto: archiv

Sledujte také:

https://www.facebook.com/Witty.dnb/?fref=ts
https://soundcloud.com/mc-witty-1

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016