ROZHOVOR

 

Bollo: "Teraz na Ibize sa budem dosť sústrediť na hranie..."

Bollo je bezpochyby ostříleným matadorem české a slovenské house music. Na scéně se pohybuje už více než 20 let a zkušenosti jsou z něho znát. I díky něm se věnuje hudbě na fulltime, teď se připravuje na hraní na Ibize a do toho vydává jeden track a remix za druhým. Pokud ho ještě neznáte, doplňte si znalosti u dnešního rozhovoru a třeba se dozvíte, jak se povedlo dostat Jocelyn Brown na jeho label...

 

Bollo, brzy budeš hrát v Praze na noci vlastního labelu... Za svou dlouhou kariériu jsi tu hrál už několikrát. Máš pocit, že je hraní v ČR v něčem jiné, než na Slovensku?

Mám pocit, že u vás v ČR house music je a vždy bola trochu silnejšia. Na Slovensku to bolo vždy viac o techne, minimale a D´n´B. V Prahe sa mi hrá vždy skvele, mám to tam moc rád. Za posledné 2 roky som tam hral častejsie a nespomínam si na jedinú slabú párty. Vpodstate vždy plný klub, skvelé publikum, výborná atmosféra. 

Nedávno ses vrátil z WMC 2015 v Miami. Jak to dopadlo? Někteří říkají, že se spíše úroveň horší... Dokážeš to zhodnotit?

Miami WMC 2015 bol pre mňa asi najsilnejší zážitok, počas tých skoro 20 rokov, co sa venujem hudbe. Viac ľudí mi pred tým hovorilo, že majú pocit, že WMC ide za posledné roky dole vodou. Neviem to dost dobre posúdiť kedže som tam bol po teraz po prvý krat, ale som si istý, že tento rok to bolo presne naopak a že tento ročník bol naozaj výnimočný - možno aj preto, že WMC oslavovalo 30. výročie. Väčšina eventov sa odohrávalo na Miami Beach, ktorá má skvelého ducha a veľmi špeciálne miesto. Hral som na dvoch eventoch, ktoré organizoval label Heavenly Bodies Records, kde mám vydaných niekoľko trackov. Konečne som sa poprvý krát stretol s ľudmi, s ktorými už dlho spolupracujem online a zároveň som nazbieral množstvo nových kontaktov. Osobne som sa zoznámil s mnohými veľkými umelcami ako napríklad David Morales, Louie Vega, Tony Humphries, Mark Farina, Miguel Migs, Hector Romero, Barbara Tucker, Kenny Bobien, Colette, Crystal Waters, Lisa Shaw a mnohými ďalšími. Rozdal som (ale aj dostal) kvantum promo materiálu, každý z nich má teraz v kufri tracky z mojho labelu. ;)

Bollo

Vím, že teď pojedeš hrát na Ibizu! Pověz nám něco více, jak to tam chodí, co budeš dělat a jak to bude probíhat...

Áno, keď chceš niečo robiť naplno a nie len ako hobby, musíš ísť tam, kde je dopyt, kde majú kluby a ľudia o to záujem, takže 15. Mája odlietam na sezonu na Ibizu. Rysujú sa mi tam nejaké hrania v Cafe Mambo, Cotton Beach Club a pár ďalších kluboch na Playa d'en Bossa, a ďalšie budem riešiť po príchode. Chodí to tam asi tak, že každý kto tam ide, je DJ a chce hrať, takže konkurencia je obrovská a spolieham sa na moje kontakty.

Jsi nucený více hrát na takových akcích to, co chtějí lidé a promotéři, nebo můžeš hrát to, co chceš a co máš rád? Jak se vyrovnáváš s requesty, které jsou mimo house scénu?

Vždy prezentujem hudbu, ktorú chcem hrať a ktorú mám rád, pretože prakticky všetky akcie, na ktorých hrám, sú zamerané na túto hudbu, inak by ma to nebavilo... Problém je, že na Slovensku je toho strašne málo, musím riešiť hrania aj vonku, často chodím hrať napríklad do susedného Rakúska. Okrem DJingu robím remixy pre iné labely, mastering a dávam lekcie produkovania. 



Ještě pořád pracuješ během dne v zaměstnání, nebo se věnuješ hudbě naplno?

Venujem sa už vpodstate len hudbe. Pred vyše rokom som sa rozhodol dať kvoli tomu výpoveď zo zamestnania. Dlhé roky som robil hudbu popri zamestnaní, pracoval som pre štyri veľké korporácie, môj posledný job bol projektový management. Celý deň v práci, potom muzika (produkovanie zaberie veľa času), pár hodín spánku a opäť do práce. Povedal som si, že keď chcem robiť hudbu poriadne, musím to robiť full time. Ale je to veľmi ťažké, ešte stále do toho dosť investujem a rozširujem si network. Uvidím, ako to pôjde ďalej - je možné, že budem musieť občas vziať aj nejaké tie requesty mimo house scénu. O tom aké, si rozhodnem sám. Myslím, že to však bude stále lepšie, ako sedieť celý deň v kancelárii a robiť niečo, čo ma absolútne nebaví. ;)

Kromě hraní i muziku skládáš a bezpochyby jsi asi jedním z nejzkušenějších slovenských producentů. Kdy přišlo nutkání založit vlastní label Soluble Recordings a proč?

Ja som začal najprv produkovať a až potom hrať ako DJ. Vždy ma bavilo tú hudbu v prvom rade vytvárať, djing už potom k tomu prišiel tak nejak automaticky. Založiť vlastný label bol jeden z mojich dávnych snov, ktorý som si splnil v roku 2010. Je to skvelý spôsob, ako si rozšíriť network, komunikujem s veľkým množstvom ľudí ktorí majú radi to isté čo ja, dobrú hudbu a zároveň prezentujem vlastnú značku.



Je z tebe cítit nefalšovaná láska k poctivé hudbě, která je stejně vášnivá jako před dvaceti lety, když jsi nahrával písničky z rádia na kazety, že? Jak moc se pro tebe změnila scéna, posluchači, kluby, ale i technika oproti tvým začátkům?

Áno, milujem hudbu! A tie kazety ešte stále mám u rodičov pod posteľou. :) Dokonca mám na nich aj nejaké tie moje prvé pokusy s produkciou. To bola úplne iná doba, boli sme strašní nadšenci. Táto hudba bola úplne niečo nové, iné, bola v tom taká sloboda. Boli sme schopní cestovať na party veľké vzdialenosti a často krát si všade stretol tých istých ľudí. Úplne ma to vtedy uchvátilo a povedal som, že toto ja idem robiť. Postupne som si zohnal synťák, sekvencer, počítač, DAT rekordér, proste si potreboval plno drahej techniky, chodil som na rôzne brigády, všetky moje prachy išli do toho. Niekto iný by si za to kúpil trebárs slušné auto. :) Nebol žiadny know how a všetko som sa učil systémom pokus/omyl. Dneska je všetko úplne iné a na produkciu hudby ti stačí vpodstate jeden laptop a dobré sluchátka, informácií je všade na internete neúrekom. Ale aj tak som moc rád, že som si tieto časy zažil a aj napriek tomu, že doba sa veľmi zmenila, stále ma to baví čím ďalej tým viac. 

Co je na tvé cestě teď podstatnější, nebo jak se snažíš vybalancovat DJing a produkci?

Snažím sa venovať obom súčasne, je to pre mna dôležité. Keď cestujem, ako napríklad posledné tri mesiace v USA, mám pri sebe väčšinou laptop a pracujem na slúchadlá a potom v štúdiu tracky dokončujem. Teraz na Ibize sa budem dosť sústrediť na hranie, ale produkcia musí byť tiež. Veziem si tam so sebou nejaké štúdiové vybavenie. 

Bollo

Děláš ještě nějaká live vystoupení v klubu? Produkuješ v Abletonu, takže kdybys teď něco live dělal, tak to bude právě Ableton a zřejmě si asi vezmeš nějaké vybavení ze studia... Je to tak?

Live som nehral už dlhé roky, ale kedysi, keď som ešte nehral ako DJ, prezentoval som moju hudbu len takto. Do klubov a na festivaly som si vozil plné auto techniky, to bolo potom pol hodinu zapájania, skúšania a potom dalšiu pol hodinu rozpájania. Ak by som sa dnes rozhodol urobit live act, tak si asi prinesiem len laptop s abletonom a kontroler. 

Oproti jiným pracuješ i hodně na remixech. Poslouchá se to nádherně a čím dál častěji platí, že mít od tebe remix, už něco znamená! Pověz nám, kterých spoluprací si nejvíce považuješ...

Áno, robím pomerne veľa remixov, pretože mám veľa ponúk a tie labely mi za to platia. Rád robím remixy. Je to vždy pre mňa zároveň trošku taká výzva - snažím sa urobiť veci lepšie, ako je originál. Často krát remixéri odfláknu job - trebárs len vymenia kopák a perkusie a remix považujú za hotový. To sa mi nepáči. Ja pristupujem k remixom rovnako ako k vlastným originálom - je to moja vizitka. Vždy si vyberiem len jeden dva kľúčové elementy (zvuky) z pôvodného tracku a urobím z toho úplne niečo nové. Kompletne nový track a nový aranžmán. 



Jak ses dostal k práci na tracku s Jocelyn Brown?

To bola šialene zamotaná situácia, ale skúsim v skratke. :) V Októbri ma oslovil jeden nemecký DJ (Jack) s ponukou, že má nahratý vokál, na ktorý vlastní autorské práva, že sa mu páči moja muzika a moj label a že teda či by som neurobil track. O tom, že sa jedná o Jocelyn Brown, som sa dozvedel až keď mi poslal materiál do mejlu. Povedal, že ten vokál nahrali v polovici 90. rokov v Londýne a že zaplatili za to nemálo peňazí. Tak som spravil track, jemu sa to páčilo a navrhol mi: "vydajme to u teba na labeli". To už sa mi zdalo trošku podozrivé, príliš priaznivá ponuka, aj keď viem, že mám na labeli nejaké skvelé mená a releasy. Pýtal som si od neho kontrakt, chcel som nejaký dôkaz, lebo to predsa môže povedať hocikto, že nahral vocal s Jocelyn Brown. Povedal, že kontrakt mal, ale že o neho prišiel, keď mu zhorel pred pár rokmi dom. Tak som s ním spísal zmluvu, kde sa mi zaručil, že nešpokodzuje nikoho autorské práva. Track som vydal, netrvalo dlho a dostal veľmi dobré ohlasy. Len jedna vec, a to dost podstatná, mi stále nesedela - žiadny priamy ohlas od Jocelyn. Tak som si cez moje kontakty asi piatoch roznych ľudí zohnal číslo priamo na Jocelyn a raz večer, asi mesiac potom, ako už to bolo vonku, som jej zavolal. Že teda: "Dobrý večer, tu je Bollo, house music producer zo Slovenska a že som urobil track s jej vokálom." A ona na to: "Sorry baby, who are you?" :) Prekvapená sa smiala do telefónu... Tak som jej to zopakoval a povedal som, že vocal mám od Jacka. Následne ma zalial studený pot, keď mi Jocelyn povedala, že je síce pravda, že vokál spolu nahrali, ale že ten ich kontrakt už dávno vypršal a že Jack sa s ňou musí spojiť a kontrakt obnoviť. Potom nasledovalo dlhé dohadovanie a nakoniec Jocelyn kontrakt s Jackom neobnovila, ale namiesto toho uzatvorila nový kontrakt priamo so mnou, pretože track sa jej veľmi páčil. Takže mám na Soluble Recordings legendu house music Jocelyn Brown a mám to pekne čierne na bielom. Následne o pár dní mi volala jej manažérka s tým, že Jocelyn chystá nový album a chcela by, aby som jej urobil remix. Takže momentálne čakám na nové podklady.

Bollo

Jak dlouho ti zabere udělat jeden track? Máš to tak, že někdy se nápady jen hrnou a jindy to moc nejde?

Niekedy to ide rýchlejšie, niekedy pomalšie. Povedzme, že v priemere cca 10 dni, ked na tom makám, ale už som urobil track aj za dva dni. Je ale dobré nechávať to odležať, človek má potom väčší odstup a ľahšie nájde chyby, ktoré potom ešte môže opraviť. Takže robím trebárs aj 2-3 tracky naraz, takým štýlom, že jeden začnem, potom ho na 3 dni odložím bokom a medzitým robím druhý, potom sa vrátim k tomu prvému a tak postupne to dokončím. 

Pověz nám, co připravuješ a co nového na tvém labelu vyjde?

Momentálne dokončujem dva remixy. Jeden pre Heavenly Bodies Records a druhý pre Seba Skalskeho (Purple Music). Pre moj label teraz najblizsie pripravujem release remixov mojho tracku s Jocelyn od DJ Spena. Taktiež mám teraz pár vlastných originálov, pre ktoré hľadám zaujímavý label. Niekoľko sa ich ozvalo, ale čakám na to, kto dá lepšiu ponuku. ;) 

Moc se na tebe těšíme a díky za rozhovor.

Ďakujem, tiež sa už moc teším. :)

Ptal se PIF v dubnu 2015.

foto: archiv

Bollo, slovenský DJ, producent a majitel labelu Soluble Recordings, se znovu představí v České republice a to 7. května na akci Soluble Recordings Night v Pekelnym Baru.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016