ROZHOVOR

 

3FH: "Nevidíme 3FeetHI jenom jako sérii eventů, ale spíše jako komunitu lidí..."

3FH je berlínský projekt vystupující po celém světě. Tento měsíc se jeho členové rozhodli odstartovat první vydání noci nesoucí název 3FH EDITS. Premiéra se  uskuteční v Praze, kde zároveň budou vystupovat úplně poprvé. Kdo jsou, odkud pochází a jaký je jejich pohled na současnou hudební scénu, se dočtete v  následujícím rozhovoru...

 

V Praze vás, kluci, zatím nikdo moc nezná... Mohli byste o sobě říct pár slov?

Kurt: Já pocházím z Vídně a teď žiju rok a půl v Berlíně. Do Berlína jsem přišel, protože jsem potřeboval změnu. Vždycky mě zajímala hudba, hlavně  techno a acid, takže pro mě nepřipadalo v úvahu jiné město než právě Berlín. Ten mě zaujal hlavně kvůli zdejšímu myšlení a otevřenosti různým hudebním stylům. Vídeň se teď sice mění, ale dlouho to bylo tak, že se místní scéna omezovala pouze na pár stylů. Hudbu jsem poslouchal odmalička. V domě, kde jsem vyrůstal, mě hodně ovlivnil děda a přítel mojí mámy, který byl bubeník. Moji rodiče se hodně zajímali o hudbu a já jsem vyrostl na jazzu a funku. Táta poslouchal Zappu, Led Zeppelin, Jimi Hendrixe a Joe Cockera. Ale co mě vážně dostalo k hudbě, kterou dělám teď, to byl jungle. Protože jungle byl styl, který jsem poslouchal 24 hodin a sedm dnů v týdnu! K DJingu jsem se přimotal už jako teenager a časem se mé mixy dostaly do rukou majitelů různých klubů. Hrál jsem ve Vídni i okolí. Když mi bylo 16, začal jsem pořádat vlastní akce a dělal je do té doby, než jsem se odstěhoval do Berlína. Teď dělám 3'HI s Charliem.

3FH

Charlie: Narodil jsem se v Essexu, kde jsem v 16ti začínal s hraním na menších akcích. První hudební vlivy pocházely přímo z domova od mojí mámy, která poslouchala soul a funk. Ségra poslouchala hip-hop jako třeba NWA, Rock Baze, časný rare groove styly a tohle všechno mě inspirovalo k DJingu. Hrál jsem na spoustě mejdanů v Londýně, hlavně v jeho západní části. Pracoval jsem v record shopech a potom jsem začal dělat přímo v hudebním průmyslu. Hlavně práce a hraní v Londýně poznamenaly můj styl. Díky tomu jsem se přiblížil elektronické hudbě a vzdálil se hip-hopu. Ten sice pořád miluju, ale je ho venku tolik, že zůstat jen u něj by byl nesmysl. Hudba je bezedná a nechci se trvale ustálit na jednom konkretním žánru. To mě inspirovalo k založení 3FeetHi. V elektronické hudbě stále objevuju nové prvky, potkal jsem tolik lidí a měl možnost hrát a naslouchat muzice v Londýně. To mě postupně přivedlo k tomu, abych udělal akci, která nebude založena jen na jednom žánru, ale bude vyjadřovat lásku k různorodosti, kdy se na jedné párty bude hrát boogie, house, techno, hip-hop a vlastně všechno, co je s tím spojené. Do Berlína jsem se odstěhoval před rokem a půl, ale v té době jsem stále spolupracoval např. s partou Soundcrash, která dělá festival v Chorvatsku a hrál jako DJ v Londýně.

3FH

Charlie, ty jsi jeden ze zakladatelů, ne-li přímo zakladatel. Jak to vlastně celé vzniklo? Jak vzniklo uskupení 3’Hi?

Charlie: Neřekl bych, že jsem přímo zakladatel. 3FeetHi začalo jako online radioshow Nasty.FM v Essexu. Tímto chci pozdravit celou Nasty crew, která  nastartovala kariéru např. Kano a mnoha dalším, ale to je jiný příběh. Připojil  jsem se k nim a z 3FeetHI jsme udělali pravidelný pořad. Snažili jsme se o otevřenější přístup k hudbě s kvalitním výběrem muziky nejrůznějších stylů, ať už to byl hip-hop, boogie, house, grime nebo techno. Klubová scéna v Londýně a vlastně i všude jinde už zahodila veškerý zábrany a klišé a já v tom chtěl pokračovat pomocí 3FeetHi v rádiu. Potom bylo přirozené udělat mejdan a v ten okamžik vznikl projekt 3FeetHI.

Kurt: Charlieho jsem potkal na Damage Festivalu. Hodně jsme si sedli, a pak se náhodou oba přestěhovali ve stejnou dobu do Berlína. Začali jsme spolu jezdit na skatu a jednoho dne se mě Charlie zeptal, proč neuděláme nějaký akce přímo tady v Berlíně. Řekl jsem si, proč vlastně ne... Akce jsem pořádal celou dobu, co jsem žil ve Vídni, tak proč ne tady?! A tak jsme začali se 3’Hi v Berlíně.

3FH

Udělat akci v Praze je pro vás výborná příležitost ke spolupráci s klukama z Beats.PM, kteří jsou také velkými fanoušky různorodých stylů, stejně jako vy. Je právě tohle ten důvod, proč jste se rozhodli akci v Praze uspořádat?

Kurt: Ano, ale neřekl bych, že je to jen kvůli té různorodosti, ale díky celé té propojenosti hudebního průmyslu, což dává naprostý smysl a je to jak pro nás, tak pro kluby další přirozený krok. Streamovací platformy jsou směr, kterým se kluby musí vydat! Mimo Beats.PM se tak proslavily i různé další kluby a projekty jako třeba Boiler Room. Už nejsme vázaní jen na jedno místo. Kluk v Japonsku může sedět doma a poslouchat hudbu, na kterou mezitím v Brazílii tančí nějaká holka v klubu... 

Charlie: Přesně tohle hodně ovlivnilo 3FeetHi. Můžeme vzít koncept z jednoho  města a pohybovat se s ním po celém světě. To, že na akcích potkáváme  spoustu lidí z jiných měst, nám otevírá úplně nové možnosti. Můžeš poznávat nové DJs, promotéry, místa i lidi a je tu spousta těch, kteří dělají totéž.

3FH
Jak byste popsali scénu v Berlíně? Co znamená pro vás osobně a co znamená pro 3FeetHI?

Kurt: Nerad to konkretizuju, ale v Berlíně je spousta otevřených lidí, což jsem  jinde ve světě v téhle podobě zatím nepoznal. Díky té různorodosti tam člověk nikdy neví, co ho přesně čeká. Jdete na techno a nakonec to skončí šíleným jungle mejdanem. Ve Vídni jsem šel na akci a mohl jsem si užít akorát techno a nic jiného. To mě začalo brzy nudit, a proto se mi líbí naše akce a samotný Berlín. 

Charlie: Tím, že pocházím z Londýna, tak jsem už onu různorodost poznal. Dá se říct, že jsem si ji už přinesl s sebou. 

Můžete zhruba shrnout, co hrajete a kde v Berlíně nebo ve světě je možné vás slyšet?

Oba: V Praze budeme startovat 3FeetHI EDITS, což je vlastně základ, kterého se chceme držet i v roce 2015. V Londýně jsme hráli v Hackney, v New Yorku v Brooklynu a Williamsburgu, v Berlíně v Kreuzbergu a nedávno ve Vídni. Chceme připravovat další edice, které chceme rozšířit i mimo tahle města a posouvat je dál. Co se hudebního stylu týče, je to o prolínání různých žánrů po celý večer,  čehož si lidé na našich akcích velmi váží a užívají si to. Nejsou tam žádná  pravidla! Nejdůležitější jsou lidé, kteří jsou tomu otevřeni a umí si je náležitě užít. Jsme tu, abychom poznali místní scénu a nechali se inspirovat. Nechceme z toho dělat jen další promo akci. Chceme poznat místní lidi a posunout se díky tomu zase dál...

3FH

Takže se také chystáte spolupracovat s místními DJs?

Charlie: Určitě, na 100%. Základem našeho projektu je myšlenka, kterou  posouvá každý, kdo má zájem a sdílí s námi stejné nadšení. Potkal jsem díky  tomu Kurta, EVEMa, který připravuje akce v Londýně nebo Johna Balleyho, co dělá NYC. Jsme lidé, co spolu sdílí energii a lásku k hudbě. 

Kurt: Nevidíme 3FeetHI jenom jako sérii eventů, ale spíš jako komunitu lidí.  

Každá scéna má své rozdíly. Jsou nějaké, kterých jste si při svých akcích všimli?

Charlie: Nálada je samozřejmě všude jiná, ale tím, že známe organizátory, tak se hlavní myšlenka neztrácí. Místa a prostory se mění, ale duch zůstává víceméně stejný. Například Londýn už má tenhle multižánrový vibe nějakou dobu a lidé si ho tam na parketu hodně užívají. Je to jednoduchý koncept. Nikdo, ani my, by to neměl brát přehnaně vážně a to se přenáší i na lidi. Těšíme se na Prahu ve stejném duchu a na lidi, kteří mají na hudbu stejný pohled.

DPLX
Jak spolupráce na 3FH funguje z organizačního hlediska?

Charlie: Já a Kurt jsme odstartovali Berlín, John Balley dělal Londýn a staral se o celkový design. Teď nám pomáhá v New Yorku, kam se přestěhoval. Kate Longmaier, která má promotérskou agenturu a organizuje hudební festivaly, nám také dost pomáhá. Líbil se jí koncept a přidala se do týmu. Mike a Sam dělají akci v jednom klubu ve Williamsburgu. Teď se přesunuli do Brooklynu, kde akci dělají každý měsíc a má velký úspěch. Jsme za všechny moc rádi. Hodně nám pomáhají a posouvají nás dál. Měli jsme tento rok celkem ambiciózní projekt. Plánovali jsme odstartovat 3 mejdany ve třech městech ve stejný měsíc a nakonec se nám to povedlo. Podporovala to Genius crew, která zahrála neskutečnej garage set. Určitě bych nerad zapomněl na naši největší podporu, což jsou lidi, kteří na našich akcích byli... 

Kurt: Také bych rád zmínil lidi, co dělají EDITS. Jaro nám pomáhá dělat akci v Barceloně. Zatím to není jisté, ale řešíme na příští léto event na Sonaru. Rafa a Datsan nás podporují z Vídně, kde budeme opět teď v listopadu.



Ve Vídni už jste hráli. Jak probíhala organizace tam?

Kurt: Začali to organizovat kluci z Vídně, právě Rafa a Datsan, kterým se akce v Berlíně hodně zamlouvala a chtěli ji dostat i na scénu ve Vídni. Tím, že tam mám spoustu známých, to bylo celkem jednoduché. Užili jsme si to nadstandardně! :) Stejně tak se to týká Prahy, kde nám pomáháš ty (DJ Dplx) a Barcelony. Nemyslím si, že EDITS mají nějaký limit, ale zatím jsme na začátku. 

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Charlie: Kromě 3’HI EDITS chceme rozšířit komunitu lidí, co se o náš koncept bude zajímat. Je tu milion možností a teprve na ně přicházíme. Chystáme série podcastů a spolupracujeme s lidmi, kteří nás podporují, nebo naopak my podporujeme je.

Kurt: Není to jen o tom bookovat největší DJs, ale o tom bookovat DJs, kteří  mají podobný pohled na věc. Každý může zaplatit za nějakého headlinera, ale  my chceme ty, kteří podporují 3FeetHI. Chceme se určitě rozrůst i mimo to, co 
teď děláme. Nemá to strop, když se nad tím zamyslíš. Ale je to tvrdá práce. Takže se budeme primárně soustředit na propagaci 3’HI a hodně cestovat.  Nechceme myšlenku 3’HI jenom udržovat, chceme ji šířit mezi ostatní.



Už jen poslední otázka. Co od vás může Praha v Beats.PM očekávat?

Kurt: Šílenou noc! 

Charlie: Noc se Steinwaldem a především dobrý vibes! Svoje smutný obličeje s  sebou neberte. Vezměte ty šťastný! A určitě si nezapomeňte taneční boty.

Kurt: Zahoďte je!

Charlie: Přesně tak! Přijďte bosí! Nechte je doma. Nechte tam i kabelku. Hlavně přijďte a připravte se na to, se pořádně zpotit... A žádný postávání u baru! Kdyby vám to náhodou nevyšlo, sledujte live stream na www.beats.pm/tv/.

Ptal se DJ Dplx v září 2014.

foto: archiv

První díl multižánrové akce 3FeetHI EDITS se uskuteční 17. října v Beats.PM.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016