ROZHOVOR

 

Šířím myšlenky Red Bull Music Academy, říká DJ veterán

Zahrál u nás prý první hiphopovou desku. Psal se rok 1979 a Master G roztočil na gramofonu Raper´s Delight od Sugarhill Gang. O mnoho let, v roce 2002 se dostal na Red Bull Music Academy v Londýně. Jak tento veterán mezi českými Djs vidí unikátní hudební workshop pro talenty z elektronické scény dnes?

 

Master G & Anna Pet

 

Byl jste na Red Bull Music Academy před mnoha lety, kdy ještě byla v plenkách, elektronická hudba zněla úplně jinak než dnes a producenti ji tvořili jiným způsobem. Nedávno jste viděl dokument o Red Bull Music Academy v New Yorku, máte tedy srovnání. Zavzpomínal jste na vaši účast na Red Bull Music Academy a jak na vás dnes působí?

Celé to dění kolem Red Bull Music Academy jsem zažíval v letech 2001/2002, Laura Level letěla do New York a já o rok později do Londýna. Ale osudu jsem neunikl, teroristické útoky mě dohnaly v London v roce 2005. Nemyslím, že Red Bull Music Academy byla v plenkách, byla jinak směrována, byla věnovaná  DJs. Tehdy jsme tam byli jen dva producenti, ostatní byli skvělí DJs v klubech - Anna Pet a radiích - Lady Fuzz a Dj Steven ze Sofie byl vynikající techno DJ, ale také velký  promotér. Mohl bych elektronickou hudbou počítat od roku 1970, kdy jsem s hraním jako discjockey začínal. V té době byl DJ brán za rebela, diverzanta a i počátky elektronické hudby jsem si zažil, opravdu jsem začínal u undergroundových anglických rockových kapel a na kytaru jsem hrával klasiku. Komu by neučaroval zvuk moogového syntezátoru? A do popředí se u mě dostala elektronická hudba v roce 1973 s Kraftwerk a Brian Eno, i tehdy to bylo u nás brzy. Použitím nových hudebních nástrojů vznikala nová hudba a nový zvuk. A každá hudba je v počátcích progressive.Dokument o Red Bull Music Academy v NYC byl skvěle udělaný a právě mi připomenul tu úžasnou atmosféru v Londýně 2002 a rozdíly zde nevidím. V New Yorku 2001 jsem sice prošvihl Jungle Brothers, protože jsem tam neletěl a teď po 11 letech jste měli v NYC mé další favority Q Tip, Rakim a Erykah Badu, takže stále je to v mém stylu.

 

Master G In Tha Mix DJ Zavo And Steven

 

Když jste v roce 2001 vyrazil na Red Bull Music Academy v NYC, která se kvůli útokům na WTC uskutečnila v Londýně, už jste měl za sebou mnohaletou kariéru. Tím jste se od ostatních účastníků lišil, jak vás reagovali?

Právě ani jsem se nelišil, všichni zde měli zkušenosti, ne-li dlouholeté zkušenosti a všichni byli špičky v DJingu, byli výjimeční. Viděl jsem takové vystoupení Ana a David Pet, na které nikdy nezapomenu a DJ Steven byl number one v Bulharsku, měli jsme stejný styl a podobnou techniku, stejné kořeny. Byli jsme tam skvělá parta a téměř všude jsme chodili spolu.

 

Old Street London 2002 z Lady Fuzz

 

Pokud se nepletu, byl jste a nejspíš stále jste klasický diskotékový DJ, jak jste se dostal k přihlášce na Red Bull Music Academy a co vás motivovalo ji vyplnit a odeslat?

Že se na mě nebudete zlobit, když i tu lepší současnou produkci nazvu diskoškou? Bydlím v Ostravě 10 minut od Stodolní ulice… hrával jsem zde ve většině klubů, dokonce jsem Stodolní rozjížděl v prvním a tehdy jediném hudebním klubu Barvy, než jsem v roce 2000 odjel do Kanady a USA. Hrával jsem v Barvách progressive house a balancoval na lavičce, pod kterou byly ještě z každé strany dvě prázdné bedny od coca coly, abych dosáhnul zídky, na které jsem měl mix Pioneer s 2 gramci Technics. Reprobedny jsem měl také vedle sebe na zídce, ani jsem nepotřeboval odposlechy. Pro každý vinyl jsem musel slézt dolů ke kufrům a nevadilo mi to.

Je pravděpodobné, že jsem byl první nebo druhý v ČR, který začal mixovat na Technics, ani jsem tehdy nevěděl, že stylově se to podobá booty bass a celou techniku hraní jsem si vymyslel sám. Stále se těch originálních zlozvyků, které jsou odlišné od současného DJingu, nemohu zbavit. Asi jsem byl první, který začal hrát jungle a d´n´b´ a potom navíc mixovat d´n´b´ s hip hopem. Ale dovedu mixovat do sebe téměř všechny dobré styly. A ještě víc do historie, první rapovou pecku Raper´s Delight od Sugarhill Gang jsem hrál na diskošce v roce 1979. Ještě ji vozím sebou spolu s Grandmaster Flesh.

V době přihlášení na Red Bull Music Academy jsem v klubech hrával house, progressive house a techno, hip hop, elektro a funk na koncertech s Rhymes Street Squad, které jsem ozvučoval, dělal battly ve free stylu a street dance, ještě fungovala klubová scéna, přispíval jsem do časopisu Bassline a posílal jim své nahrávky a tady jsem se dozvěděl těsně před uzávěrkou o konání výběru. Ještě ten večer jsem natočil demo, vyplnil přihlášku a druhý den hned ráno běžel s balíčkem na poštu.

 

London DJ Godfather 2002

 

Co jste na Red Bull Music Academy zažil, koho jste potkal, jste stále s někým v kontaktu?

Bylo toho každý den až příliš, už jen setkávat se se všemi účastníky, měli jsme si toho tolik povídat. Na všechny kamarády rád vzpomínám. Dlouho jsem byl v kontaktu s turntablistou z L.A. DJ Kiddragon, spolu s Palom DJ Zavo hrající techno a promotérem ze Sofie Dj Steven, jsme se vídali na techno parties a hráli spolu, také s Laurou Level, ta se účastnila Red Bull Music Academy v NYC. Lady Fuzz udělala kariéru jako zpěvačka, když jsem byl později v Londýně. Úplně naposled jsem se viděl s Anou Pet a jejím manželem Davidem. Z lektorů jsem byl v kontaktu s Bunny Bread, ale ztratil se mi, byl jsem znovu v Londýně s Mixologists a DJ Craze z Miami, toho jsem odhalil, když byl inkognito v londýnském klubu Cargo, tak s ním Cutmaster Swift z DMC udělal hned rozhovor. Vzpomínám na hip hopového kritika Brian Crosse se kterým jsem osobně seděl a hovoři, James Barton z Cream, John Aquaviva. Byl jsem ve svém světě.

 

London DJ Crazee 2002

 

Posunula vás účast na Red Bull Music Academy v kariéře?

Nedovedu posoudit až jak mě to posunulo, jak by se můj život ubíral dále. Určitě mě to nabilo a ukázalo přátelům, že mohou snít svůj sen a jít za cílem. Je to všechno o celodenní práci. Získal jsem nové přátelé a někteří, které jsem podporoval, se mi zase ztratili. Naučil jsem spousty DJs co jsem všechno uměl a ti pokračují dále, vidíte je na festivalech a v klubech, rozšiřoval jsem myšlenky Red Bull Music Academy.

 

London 2002

 

Přihlášku na Red Bull Music Academy 2014 v Tokiu je možné podat jen do úterka 18. března. Stáhni si ji na www.redbull.cz/musicacademy

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016