ROZHOVOR

 

Booka Shade: "Booka Shade představují to, čím ve skutečném životě jsme..."

Arno Kammermeier a Walter Merziger jsou berlínští mágové vystupující pod projektem Booka Shade a nemusíte být zrovna zarytými fanoušky techna, abyste věděli, o koho se jedná... I v současné době totiž patří mezi špičku elektronické scény a to nejenom v Berlíně. Booka Shade si už před časem oblíbili živé hraní a přijedou tak koncem března do Prahy, aby představili své poslední pecky. Arno mívá podobné rozhovory na starosti a tak bez zdráhání odpověděl na všechny naše všetečné otázky... Přejeme hezké čtení!

 

Doufám, že se vám daří, Arno! Kde se právě teď nacházíte?

Právě teď jsme doma v Berlíně, kde se připravujeme na naši EVE Tour, která začne právě tady v Německu, a potom pokračujeme do Belgie, Nizozemí a samozřejmě se uvidíme i u vás, v té krásné Praze!

Vy dva už se znáte nějaký ten pátek, že?

Přesně tak, je to už hodně dlouho, co jsme spolu hráli v kapele. To jsme byli ještě na škole a bylo nám, tuším, 16 let. Holt jsme si dobře sedli a umíme spolu dobře vycházet.

Booka Shade

Jak byste charakterizovali současné Booka Shade?

Myslím si, že je to ta nejtěžší otázka pro jakéhokoliv producenta nebo umělce. Je těžké říct o sobě, kým ve skutečnosti jsi. Booka Shade tedy představují to, čím ve skutečném životě jsme...

Jak spolu pracujete? Máte jedno studio, kam docházíte, nebo spíš tvoříte každý sám?

Myslím, že na začátku naší kariéry snad ani žádné techno neexistovalo. Bylo to o mnoho let zpátky a my seděli ve studiu každý den a každý den jsme dřeli. Až po nějaké době nám došlo, že za úspěchem nestojí jenom hodiny a dny dřiny ve studiu, ale jde i o něco navíc... Z toho pak vyplynulo rozdělení naší práce. Zatímco Walter je většinu času ve studiu, já zařizuju vše ostatní, co je třeba, mimo jiné i rozhovory. Kromě toho už nemáme jedno studio - Walter si udělal vlastní ve svém domě, který se nachází asi 45 minut jízdy za Berlínem, zatímco já bydlím v centru. Je pro nás tedy mnohem jednodušší komunikovat spolu elektronicky a pak čas od času, třeba každý víkend, se scházet. Kromě toho jsme si zvykli probírat se hudbou i při dlouhých letech do zahraničí.

Mohl bys nám nastínit práci na vašem posledním albu? Co pro vás znamená?

Já myslím, že slova jsou úplně zbytečná, pusťte si toto video. :)

Jaký je, konkrétně pro vás, ten hlavní rozdíl mezi hraním live a jako DJs?

Když hrajeme live, (tedy tak, jak budeme hrát i v Praze) vezeme s sebou všechny naše hudební nástroje - klávesy, bicí, vizuální efekty a všechno, co k opravdovému koncertu patří. Je to hodně exkluzivní záležitost a pro Booka Shade to je ten pravý život! Jako DJs můžeme hrát nejenom naši hudbu, ale i to, co se nám líbí. To beru taky za určité plus.

Už jsem se jednou zmiňovala, že je to docela doba, co jste začali dělat hudbu, tak mi to nedá nezeptat se, jak vnímáte trendy okolo vás, kterými jste za tu dobu prošli?

Jsem si jistý, že Booka Shade nikdy nebyl projekt jen jednoho hudebního stylu. Snažíme se odrážet ve své hudbě všechny odstíny barev a být pokaždé inovativní. Je zde mnoho různých vrstev, které postupně vytváří hotový celek a líbí se nám ten fakt, že můžeme poslouchat vlastní hudbu pořád dokolečka a stále hledat nové detaily, které můžeme pak rozvést do dalších skladeb. Kromě toho zbožňujeme živé hraní, to je také něco naprosto božského!

Booka Shade

Jak trávíte svůj čas mimo hraní, když máte možnost si odpočinout a poslechnout si jiné vystupující umělce?

Pokud jde o dobrý festival a máme na to dostatek času, trávíme ho tam rádi. Pamatuju si na skvělou noc na festivalu Coachella, tuším, že to bylo předešlé jaro. Byla to krásná teplá noc, všude okolo byli strašně příjemní lidé a tak nám to zahrálo do noty, že jsme se opravdu jen těžko s festivalem loučili. Bohužel ale většinu času trávíme cestováním, vážně to spolkne hodně času a energie...

Vyrůstali jste oba na stejných skupinách a interpretech?

Jak u mě, tak i u Waltera, byla hudba nezbytnou součástí naších rodin. Zatímco Walterova rodina byla spíše ponořena do klasické hudby, můj otec hrával jazz. Přirozeně jsme k tomu dospěli i my. Vyrůstali jsme na hitech 80. let, na new wave z Anglie, která zachvátila snad celou Evropu. Možná se to bude zdát divné, ale vyrůstali jsme na hitech od New Order, Tears For Fears, The Smiths, The Cure a na Depeche Mode, samozřejmě. Už jenom ten pocit, že můžeme zremixovat nějakou skladbu našeho oblíbeného interpreta, je úžasný...

Booka Shade

Chápu, že jste v poslední době docela zaneprázdněni. To asi musí být těžké po tu dobu skládat nějaké další tracky... Píšete je během turné?

Jasně, naše poslední album prakticky celé vznikalo na cestách. Musím ale říct, že po několika letech neustálého cestování jsem vysílený skládat přímo na cestě. Takže už to vlastně nepodstupujeme. I když... Teď jsme zrovna dodělali remix pro Hot Since 82 a mix pro magazín FACT. Pochopitelně na cestách... :)

Jaký máš pohled do budoucnosti Booka Shade?

Budoucnost vypadá slibně a jsme na ni dobře připraveni. Už brzy představíme nový singl "Crossing Borders", na němž se podílel Fritz Kalkbrenner. Kromě toho zase pojedeme šňůru po USA, chystáme se podívat i na několik letních festivalů a na podzim se ukážeme v Austrálii...

Booka Shade

Díky moc a doufám, že si svůj výlet do Prahy řádně užijete!

Taky děkujeme a uvidíme se!

Ptala se mamba v únoru 2014.

foto: archiv

Německý projekt Booka Shade se znovu představí v České republice a to live v pátek 28. března v klubu Roxy.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016