ROZHOVOR

 

Manjane: "Každý den potřebuju vytvořit alespoň minutu hudby..."

Manjane je i přes svůj nízký věk již ostříleným DJem a producentem ze Srbska. Jeho styl se dá charakterizovat jako moderní house se silnými kořeny v chicagské oldschool house music a v detroitském technu. Exkluzivně si můžete na techno.cz poslechnout promo mix a být u jeho vystoupení v Pekelnym Baru 25.10. na akci Jack This Sound meets Jackin.cz, kde se zároveň budou slavit již 2. narozeniny tohoto portálu. V rozhovoru se s námi podělil nejen o pár cenných rad, ale i o své plány pro blízkou budoucnost...

 

Manjane, jelikož znám i tvé rodné jméno, přijde mi, že nick Manjane je vlastně anagramem... Je to tak?

Moje rodné jméno je Nemanja, takže Manjane je tak trochu anagram (slovní přesmyčka). Začal jsem si tak říkat, když mi bylo 15 let a už mi to zůstalo.

Nick Manjane mi zní trochu francouzsky, a navíc mám pocit, že v tvé hudbě slyším jasnou inspiraci french housem. Byl to záměr?

Nemyslel jsi spíš španělštinu? Protože Mańana znamená ve španělštině „"zítra", takže někdy si lidi ze mě rádi utahují ve smyslu: "Hej DJi zítřka!" :) Nicméně, ano, francouzská uskupení jako Daft Punk, raná tvorba labelů Roulé a Blackjack a vůbec celá french/filter house éra - tohle všechno na mě mělo velký vliv. S tímhle jsem začínal, ale postupně jsem se cítil jako doma s house music z Chicaga... Představ si patnáctiletého kluka, jak poprvé poslouchá mix od Derricka Cartera. Úplně mě to odstřelilo - bylo to pro mě tak bezprostřední a "fresh"!

Manjane

Zmínil jsi se o začátcích ve vodách clubingu v 15 letech (Manjane má nyní 21 let, pozn. aut.)... Co bylo dříve - DJing, nebo produkce?

Začal jsem jako DJ a už brzy jsem dělal vlastní věci, protože jsem do svých setů chtěl něco opravdu exkluzivního. Ale je pravdou, že ty první tracky nebyly zase tak až tak "exkluzivní", ha ha. Nicméně s každým dalším singlem už to bylo lepší a lepší...

Z toho, co jsem zatím slyšel, mi přijde, že produkuješ hlavně deep house, jackin house a tech-house (tedy podle škatulek na hudebních portálech). Nicméně ať už je u tvých věcí podstylem house music cokoliv, vždycky slyším opravdové nástroje... Je to to, co máš rád? Jak bys ty sám svůj styl popsal?

Říkejme tomu prostě house! House ovlivněný zvukem Chicaga a Detroitu. Někdy to jde deepověji, někdy je to funky, ale pořád se jedná o starý dobrý house. Rhodes (typ elektrického piána - pozn. aut.) je můj neoblíbenější instrument a miluju, když producenti do svých tracků přidají nějaké ty příjemné rhodes akordy.



Co myslíš, že ti nejvíce pomohlo na tvé cestě tam, kde jsi teď? Pokud vím, děláš nyní hudbu už na plný úvazek a dostává se ti respektu od světoznámých producentů a DJs...

Být trpělivým workoholikem, to mi určitě pomohlo... Každý den potřebuju vytvořit alespoň minutu hudby, jinak se cítím špatně. Tak to mám od prvního dne! Každý den koukám na tutoriály, pokouším se svůj zvuk posunout dále, přijímat rady od zkušenějších producentů a DJs. A taky samozřejmě udělat i pár chyb. To je to, co dělá mou hudbu lepší a lepší.

Momentálně žiješ v srbském Bělehradě. Jak bys popsal tamní house scénu? Počítám, že je zastoupen jak mainstream, tak i underground...

Bělehrad je na tom nyní dobře. Lokální umělci a nadšenci drží scénu na živu, ale cítím, že mainstream a underground jsou od sebe dost daleko...

Manjane

Co plánuješ v blízké budoucnosti (samozřejmě kromě hraní v Praze)?

Vytvořili jsme se skvělým kamarádem nový projekt "Just Voya" a děláme spolu nyní spoustu hudby. Taky se snažím rozjet svůj vlastní label a pravidelnou měsíční párty v Bělehradě. Zároveň dokončuji první downtempo album, které by se dalo připodobnit k legendární sérii Marka Fariny - "Musshroom Jazz".

Používáš Ableton pro produkci a mastering... Co si myslíš, že je oproti jiným programům tou nejlepší a naopak tou nejhorší věcí na Abletonu?

Na Abletonu není špatného vůbec nic! :) Nikdy jsem ve skutečnosti nepracoval s jinými programy, ale myslím si, že Ableton je tím nejrychlejším. Jakýkoliv nápad se dá rozsekvencovat prakticky okamžitě!



Jelikož děláš mastering i jiným producentům, jaký je nejčastější problém, se kterým se během tohoto procesu potýkáš?

Určitě se nesmí nic nepřehánět!. Nechte nějaký prostor v tracku ještě pro mastering a každý masteringový týpek vás bude milovat. :)

Byl jsi vůbec někdy v Praze, nebo co jsi o našem hlavním městě slyšel?

Prahu navštívím poprvé, slyšel jsem jenom samou chválu a tak jsem vážně nadšený! Všichni mluví o českém pivu, a toho se popravdě taky nemůžu dočkat!

Manjane
Jelikož tě možná čeští fanoušci tolik neznají, co od tebe můžeme čekat naživo v Pekelnym baru?

Můžete čekat klasický bumpin house po celou noc! Nebo možná death metal, pokud to bude více divoké. Ba ne, dělám si srandu... :)

Ano, death metal je zajímavá volba. Američan Trevor Vichas například avizoval i synkopické zvuky prdů. Uvidíme. :) Každopádně spolu oslavíme i dva roky podcastu jackin.cz, který je přímo zaměřen na undergroundový "chicago house".  Jsi připraven to s námi pořádně oslavit?

Gratuluju! Moc se těším, bude to vzrušující být v Pekle i u tohoto výročí!

Taky se moc těšíme a děkuji za tvůj čas i namixování exkluzivního promo setu k této akci.

Díky, uvidíme se brzy! Rspct and keep it funky! :)

Ptal se PIF v září 2013.

foto: archiv

Srbský DJ a producent Manjane se historicky poprvé představí v České republice a to 25. října na akci Jack This Sound meets Jackin.cz!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016