ROZHOVOR

 

Soydan: "Některé turecké písně mají prakticky stejné tempo jako house..."

Prahu už několikrát navštívil, ale dosud si pro naše publikum nezahrál... Velká škoda - původem turecký DJ Soydan, momentálně žijící v Irsku, má rozhodně co nabídnout a 6. září se to konečně změní! Pekelnej Bar totiž slaví už 8. narozeniny a právě vlastnoručně pokérovaný Soydan bude tím hlavním hostem a o den později zavítá do Karlových Varů. V našem rozhovoru zavzpomínal i na dráhu profesionálního tanečníka, objasnil, proč mu známí říkají "Yakuza", pochlubil se, koho už za svůj život stihl potetovat a jak to vlastně všechno začalo, i proč se uchýlil k vlastní produkci... Brzy se nám předvede naživo, teď už jen doufejme, že nebude Prahou pár hodin před hraním pobíhat se samurajským mečem jako před časem v Istanbulu. :) 

 

Soydane, je nám skutečně potěšením přivítat tě v září v Pekelnym Baru na osmém výročí klubu. Slyšel jsi už nějaké zvěsti o Praze a Pekelnym Baru?

Slyšel jsem hodně, ale nikdy v Praze nehrál, i když jsem ji už několikrát navštívil.

Soydan

Vím, že jsi z Irska, ale máš silné zázemí v Turecku. Jak tyto kultury ovlivňují to, co děláš?

Hudba má univerzální jazyk. Některé turecké písně mají prakticky stejné tempo jako house. Díky tomu, že jsem tančil break dance, na funk, disco, jazz a swing, mám pocit, že je to s tímhle velmi dobrá kombinace...

Jak dlouho už se hudbě věnuješ? Jaké byly ty impulsy, kvůli kterým jsi začal s DJingem a s produkcí hudby?

Můj příběh začíná v Turecku, když jsem tancoval jako profesionál. Myslím, že jsem si trochu vycvičil uši, protože jsem skutečně tančil pořádné woogie-boogie! Jednou jsem se zeptal svého kamaráda DJe, jak se vlastně mixuje? On mi vysvětlil srovnání beatů a zbytek už byl jednoduchý... Od roku 2001 jsem v Irsku a miluju to tu. Míchám od roku 1996, ale s produkcí jsem začal v roce 2005. Hodně jsem přemýšlel nad tím, jak se vlastně ty písničky pro DJe dělají. Každá ta nahrávka, kterou jsem si koupil, mě nutila přemýšlet, a já řešil, co a jak bych na ní udělal jinak, kdybych ji skládal znovu od začátku. Když je pak mixuju spolu, občas prakticky vytvořím úplně novou skladbu se dvěmi nebo třemi tracky přes sebe. Začít skládat tedy nebylo tak těžké...

Soydan

To znám, někdy to zní pěkně prasácky, ale zábava je při tom zaručena. Kdo tě nejvíc ovlivnil a nadále ovlivňuje?

Určitě ten největší vliv měli DJ Gemini, Sneak, Derrick Carter, Marshall Jefferson a samozřejmě mnoho dalších... Všichni chicago house DJs, kteří začínali tuto scénu.

Jaký příběh se váže k tvému jménu? Vím, že si říkáš Soydan Yakuza. Jaký je původ této přezdívky?

Slovo Yakuza původně patří japonským psancům, ale můj příběh je trochu jiný... Zaprvé nejsem žádný japonský gangster nebo mafián, jde jenom o přezdívku. Skoro po celém mém těle se ale nachází tetování spojené s Yakuzou, protože mám rád japonské umění a sám se zabývám i japonským bojovým uměním už od osmi let. Moji přátelé mi říkají "Yakuza" hlavně proto, že jednoho dne jsem měl v Istanbulu problémy s pár členy gangu, stalo se tehdy pár ošklivých věcí, takže mě viděli, jak se honím po ulicích se samurajským mečem. :) Od té doby mi říkají "Yakuza" a myslím, že to ke mně celkem pasuje. Vážně mě ta jejich filozofie zaujala... Vím sice, že jsou opravdu brutální a jedná se o organizovaný zločin, ale pro mě jsou to ti nejlepší gangsteři na světě!

Yakuza
Jsi také celosvětově uznávaný tatér. Kdy jsi začal tetovat?

Můj příběh začal zhruba v 17ti letech, když jsem v mém domovském městě potkal jednoho italského mořeplavce, který měl skvělé tetování na krku. To mě fascinovalo! Hned potom jsem chtěl zkusit tetování v místním salónu, ale byli tak špatní, že jsem to neudělal. Potom jsem jel do Istanbulu, ale bylo to pořád stejné. Všichni tetovali v tak špatné kvalitě, že se mi to vůbec nelíbilo. Musel jsem tedy změnit perspektivu a zkusit to sám. Koupil jsem mašinu a potetoval sebe a všechny mé přátele. Došlo mi, že opravdu tetování miluju. Za dvacet let tetování se nic nezměnilo - miluji to stále stejně.

Taky jsi potetoval spoustu DJů a producentů, třeba Sneaka, Soul de Marin (mohli jste ho potkat již dvakrát v Pekelnym Baru, pozn. aut.), Mese, Hectora Moraleze a další. Určitě se při práci hodně nacestuješ. Kam a za kým se rád vracíš?

Je to tak, cestuju opravdu hodně - za tetováním i za hraním. Také mí přátelé jezdí sem do Irska za mnou, hlavně Sneak a Mes za zábavou. Na takové prázdniny... Samozřejmě ostatní také, ale Sneak a Mes jezdí pravidelně...

Soydan

Vlastníš label Yakuza Recordings. Jaký je jeho cíl? Zdá se, že vydáváš pouze tracky, které ti přirostly k srdci a máš je rád...

Mám tolik věcí přichystaných k vydání a taky nějaké další, které jsem podepsal na ostatních labelech. Dávejte pozor - bude to brzy venku!

Hlavně pro fanoušky z České republiky, kteří tě možná neznají, můžeš nastínit, na co se můžeme během tvého dvouhodinového setu těšit? Zdá se, že tvoje sety a produkce jsou skutečně gangster-club-friendly...

Pro české fanoušky mám pouze jeden vzkaz: "Vezměte si svoje taneční boty, budete je potřebovat! Můj styl bude jacking s pořádnou basou, která roztřese nohy i mozek". K tomu samozřejmě oldschoolový zvuky. Když jsem v klubu, mám prostě rád, když se můžu pořádně vytancovat. Proto tolik miluju taneční uptempo.

Díky moc za tvůj čas, příteli - všichni se na tebe v Pekle moc těšíme a nemůžeme se dočkat!

Děkuji vám moc za pozvání a uvidíme se všichni na Pekelnym parketu...

Ptal se DJ PIF (jackin.cz) v srpnu 2013.

foto: archiv

Irský DJ a producent Soydan se historicky poprvé představí v České republice a to 6. září na 8. narozeninách Pekelnýho Baru a v sobotu 7. září v klubu FooPaa (ex Rotes Berlin) v Karlových Varech.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016