ROZHOVOR

 

Roger Shah: "Openminded je jako výlet do země, kde spolu žijí house, trance, rock i klasika!"

Jméno Roger Shah se objevuje na řadě žebříčků těch nejlepších producentů současné elektronické taneční hudby, za patnáct let své kariéry už nasbíral nespočet různých ocenění a stále nachází chuť objevovat nové a nové hudební styly. Svůj mix plný slunečních paprsků, vychlazených koktejlů a letní nálady přiveze i k nám do Prahy. Zajděte si tedy v pátek do pražského klubu SaSaZu a věřte, že pokud to opravdu bude konec světa, strávíte ho v dobré společnosti...

 

Rogere, jedna taková typická otázka na začátek - co právě teď děláš a jak se máš?

Zrovna teď sedím v letadle a díkybohu tu funguje WiFi, takže mám čas si let zpříjemnit rozhovorem. Letím zrovna ze Sydney do Brisbane...

V pátek se v Praze představíš na párty, která se ponese v duchu konce světa. Jaký máš ty sám názor na tahle spekulativní témata? Věříš, že se něco doopravdy stane?

Samozřejmě, že i já věřím v nadpřirozenou sílu - na světě je ještě stále tolik nevysvětlitelných útvarů a záhad... Ale kdybych se teď na toto téma začal rozepisovat, asi bychom se daleko nedostali. Pravděpodobně by to skončilo hláškou: "Uvidíme, co bude." Abych to uzavřel, tak 21.12. 2012 se podle mě nestane nic, tedy aspoň v to doufám, protože mám ještě spoustu plánů pro další roky!

Roger Shah

Kdyby se tak ale přece jenom stalo, jak by vypadal tvůj poslední set v životě?

Doufám, že to není něco, co bych musel řešit minimálně ještě dalších 40 let...

Jak ses dostal mezi DJs? Máš pořád záblesk v očích, když se ti podaří udělat dobrý track, nebo už to bereš jako rutinu každodenního života?

Když mi bylo pouhých 12 let, začínal jsem hrát na klávesy... Vždycky jsem se zajímal o různé žánry, monotónní hudba mě nikdy nebavila. Teprve, když mi bylo 18, začal jsem zdokonalovat své DJské dovednosti a tehdy mě popadlo totální šílenství skládat tracky. A po delší době mi je dokonce vydali... Hrával jsem po různých lokálních akcích a tím pádem jsem se poznal s lidmi, kteří mi pomohli, abych se probojoval dál. Řekl bych, že ten pocit, který jsem měl při skládání prvních věcí, mám v sobě pořád - pořád jsem nadšený z dobré hudby a pořád rád objevuju další možnosti. Je to ale fascinující, protože už je to 15 let, co jsem složil první track...

Roger Shah

Proč jsi svůj nick DJ Shah zaměnil za Roger Shah?

Protože nevidím sám sebe jako DJe, ale i jako producenta. Začal jsem vystupovat živě a ten nick se tam příliš nehodil, takže odteď mi můžete říkat mým vlastním jménem.

Jak se liší tvé poslední album od těch ostatních? Je v něčem výjimečné?

Rád bych se zmínil jak o mém vlastním albu "Openminded", které vyšlo už v roce 2011, tak i o kompilaci "Magic Island: Music For Balearic People Vol. 4". Oboje totiž mapuje můj styl, který se formoval napříč žánry několik let a stále se mění. Nicméně je to přesně to, čeho se chci aktuálně držet. Je to takový výlet do země, kde spolu žijí house, trance, rock i klasická hudba. Zkrátka si tam každý vybere. Kromě mých tracků zde najdete i remixy od hostujících interpretů a myslím, že vážně stojí za to!

Roger Shah

Takže jak se stavíš k mixování různých žánrů do jednotlivých setů?

Zbožňuju tu různorodost! Začalo mě to bavit tak před třemi lety a doteď mě to nepustilo! Vždycky jsem měl problém, abych se zařadil do nějaké hudební škatulky - moje hudba není ani house a ani trance, takže jsem se začal řadit do elektronické taneční hudby. Přesně v takovém duchu je i moje poslední album "Openminded". Nesnáším, když se třeba lidi z labelu snaží strčit nějakého muzikanta do jednoho jediného žánru a potom vše, co ten producent udělá jinak, tak prostě nevydávají, protože to nespadá pod ten žánr...

Kdo teď pro tebe v hudebním světě představuje naprostou špičku?

Když vybírám různé tracky pro svou radio show, poslouchám primárně taneční scénu. Když ale přijdu domů a hodím se do pohody, hraje mi hlavně irský folklór, Loreena McKennitt, rockové skupiny, jako jsou například Kings of Leon, Journey a úžasná klasika, kterou dělají Hans Zimmer a Howard Shore, oblibu jsem našel i u nových skupin typu Naked and The Famous, které jsou tak trochu ovlivněné osmdesátkami.

Roger Shah

Kým bys byl, kdybys nedostal tu šanci prorazit na hudební scéně?

Pravděpodobně bych si založil svou vlastní restauraci a stal se šéfkuchařem - já totiž strašně rád jím!

Blíží se konec roku a každý se chvíli zastaví nad vzpomínkami z roku 2012. Jaký byl tento rok pro tebe?

Tento rok mi přinesl mnoho pozitivních změn, nečekaných spoluprací s jinými autory a cestování po celém světě. Myslím si, že jsem si tento rok užil opravdu naplno! Třeba i to, že jsem začal pracovat v Hollywoodu a dostal nabídku i od samotných tvůrců firmy Disney. Hodně to pro mě znamená a věřím, že přesně to popohání člověka v jeho kreativní tvorbě...

Roger Shah

Která skladba je pro tebe vzácná a jsi na ni patřičně hrdý?

Kdybych tu hudbu neposlouchal tolik, asi by bylo snadnější vybrat jednu jedinou skladbu, ale díkybohu je toho tolik, že to snad ani nejde. V tuto chvíli je to třeba Paul Oakenfold - "Southern Sun" a jsem opravdu rád, že jsem dostal šanci k této skladbě udělat remix.

Vím, že máš za sebou řadu úspěšných remixů a kolaborací... Existuje na světě ještě někdo, s kým bys rád spolupracoval?

Myslím si, že by něco zajímavého mohlo vzniknout s BTm nebo s Tab.

Co od tebe můžeme očekávat v dalším roce?

Pod hlavičkou projektu Sunlounger připravuji nové album, které by mělo vyjít v příštím roce a věřím, že opravdu hodně mých fanoušků právě na toto album čeká. Zároveň chci ještě vydat remixovou edici alba "Openminded" a mezitím se objeví i několik dalších remixů a kolaborací se zajímavými jmény. Vlastně by se dalo říct, že je celý rok 2013 naplánovaný už teď a je rozhodně na co se těšit!

Díky moc, Rogere. Uvidíme se v Praze!

Já taky děkuju a moc se na vás těším!

Ptala se mamba v prosinci 2012.

foto: archiv

Německý DJ a producent Roger Shah se znovu představí v České republice a to na konci světa, v pátek 21.12. 2012, v klubu SaSaZu.   

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016