ROZHOVOR

 

Molczik + Home: "Myslíme to vážně, tak proto Be Real!"

16. listopadu se v plzeňském klubu Watt uskuteční párty Be Real s headlinerem Marco Zaffaranem! Za projektem Be Real se skrývají Molczik a Home, kteří mi dříve, než je naplno zaměstnaly konečné přípravy akce, odpověděli na pár šťouravých otázek a trochu přiblížili i plány do budoucna... Přeji hezké čtení!

 

Kluci, příští týden pořádáte taneční párty ve Wattu s Marco Zaffaranem... Než si ale začneme povídat o něm, řekněte mi něco o vašem novém projektu, pod jehož jménem akci pořádáte. Co si mám představit pod hlavičkou Be Real?

Molczik: "Be Real" je slušná verze názvu "No Shit". Původně jsme se měli jmenovat "No Shit", což v angličtině znamená něco jako "beze srandy", "bez prdele", ale protože my si prdel neděláme, myslíme to vážně, tak proto "Be Real". Navíc jsme usoudili, že spousta lidi neví, co znamená "No Shit".

Home: Jako třeba já. :)

Jak vás napadlo dát dohromady nový projekt?

Molczik: Seděli jsme jednou u nás doma, došel chlast, tak jsme se vydali na benzínku, tam jsme si ho nakoupili, sedli jsme si na tramvajovou zastávku a řekli si, že zase začneme hrát...

Be Real

Vy se spolu znáte už nějakou dobu, ale zkuste to vaše přátelství nějak shrnout... Jak dlouho se znáte a jak dlouho hrajete?

Molczik: Známe se víceméně od té doby, co hrajeme. Už několikrát jsme si spolu zahráli, možná tak stokrát, ale teď jsme se dohodli, že to budeme brát trochu vážně.

Home: Poprvé jsme se trochu shodli stylem, předtím to byla vždy docela divočina, ale to neznamená, že si někdy rádi nezahrajeme sólo - třeba jako 16. listopadu na Zaffaranovi.

Molczik: Já když hraju sám, hraju jinak, stejně tak Honza.

Jak si v tom projektu dělíte role? Jste naprosto rovnocenní, nebo jeden z vás to někam směruje?

Home: Já si myslím, že většinou nás vede Molczik.

Molczik: Jsem takovej ten vůdčí pes v psím spřežení. :) Vždycky se snažím smluvit si nějaký značky a znamení, ale Honza mi nikdy nic neřekne... Většinou pronese jen: "Neboj vole, hlavně nesmíme hrát píč....y".

Home: Jasně, protože rád improvizuju a na nějaká znamení moc nedám.

Molczik: My už se vlastně tak známe, že všechny situace za gramcema jsme už spolu zažili a nic moc nás nepřekvapí.

Proč Marco Zaffarano? Na velmi dlouhou dobu jste se s pořádáním akcí odmlčeli, teď se pod projektem Be Real vracíte k pořádání klubovek, takže jistě máte pro prvního headlinera nějaký konkrétní důvod...

Molczik: Já se určitě nevracím k pořádání akcí jako dřív, když jsme dělali párty s Free Production nebo pak s Dancemedia. Ted je to spíš takový pokus, zda jsme to ještě nezapomněli. :) Jdu do toho hlavně kvůli tomu, že už mě nebaví jenom tak pozorovat některé rádoby "promotéry", co v klubu zapojí 2 CD playery a začnou tvrdit, jakou že to pořádají párty. O tom to přeci není. Kde jsou dekorace? Kde jsou doplňky? Kde je line-up, který má hlavu i patu? Kde je nějaký ten "duch" okolo toho všeho? To mi prostě dost chybí, proto jsem se rozhodl do toho znovu jít. A kdo jiný by měl hrát na takové akci, než náš velký kamarád a pro mě historicky jeden z nejlepších DJs světa, Marco Zaffarano? Ten tu scénu před těmi více než 20 lety startoval.

Marco Zaffarano tu hrál tenkrát v DVDčku... Povíte nám o tom něco bližšího?

Home: Jo jo, to byly časy, to ještě lidi chodili na párty a uměli udělat skvělou atmosféru. Marco rozjel set jako na letním Summer Of Love, DVDčko bylo naprosto našlapané, dokonce se lidi před vchodem věšeli na mříže, aby se dostali dovnitř, ráno jsme je nemohli dostat ven a mezi námi, Marca jakbysmet. :) Dokonce tenkrát dostal i dort! Byla to výborná akce, moc rád na ni vzpomínám a přestože vím, že je to skoro nemožné, strašně rád bych to zažil znovu.

Molczik

Čím kromě headlinera chcete lidi ve Wattu zaujmout? Prozradíte line-up, výzdobu, téma, nebo je to tajemství?

Molczik: Nic světoborného nečekejte. Připravujeme pouze standard, běžný z dob, kdy byly podobné párty středem pozornosti mladých lidí, což ale dnes žádným standardem už není, bohužel. Takže určitě budou dekorace, pěkně udělaná světla, profesionální videoprojekce, tentokrát na plazmových TV (přeci jen je rok 2012), atd. Záležet jsme si dali na sestavení lineupu, aby párty někde začínala a někam se během noci posunula, a ne že se za mixem budou střídat DJové jak prodavačky za pultem. A čím chceme zaujmout? Určitě Marcem Zaffaranem, ale třeba taky Eliem. To je jeden z nejkvalitnějších českých house DJs a lidi v Plzni ho vůbec neznají. Já s ním hrál už před lety na takových akcích jako Hradhouse, Creamfields a on je prostě dobrej! A to nejen jako DJ, ale i jako parťák. S Eliem bude ještě legrace, to uvidíte. :)

Pokud se akce podaří, chystáte další?

Molczik: Pokud se podaří, tak ano. Už máme i obsazení dalšího dílu Be Real, ale vše se uvidí.

Home: Pokud se Zaffarano podaří, tak určitě nezůstane jen u něho a můžete se těšit na jemu podobné. A nejen na to, chceme se postupně vracet ke známým plzeňským akcím, a pokud o to lidi projeví zájem, budeme rádi. Ať lidi ukážou, jestli je tu klubová scéna. Živá, nebo mrtvá...

Be Real

Co byste tedy řekli vy sami o plzeňské scéně? Existuje nějaká?

Molczik: Podle mě žádná není. Tedy je, rocková scéna je v Plzni na myslím dobré úrovni, stejně tak diskotéky jsou tu taky stále populární, vždyť se podívejte na Pantheon! Tam to vzali myslím za správný konec, v rámci svého stylu samozřejmě. Pobláznili půl města, všechna čest. My jsme stylově ale samozřejmě jinde. Myslím, že house, techno a podobné směry tu zajímá stále méně a méně lidí. O nějaké scéně tu nemůže být řeč, ta je v Berlině, Londýně, Kyjevě nebo v Bukurešti. V Plzni ji moc nevidím. A je to škoda!

Home: Je to začarovaný kruh, nemůže tu být kdovíjaká scéna, když tu nejsou pořádný, kvalitní a pestrý akce, a ty tu nemůžou být, když není jisté, jestli to lidi ocení. Asi jako všude u nás. Tady navíc vládne dle mého názoru podivný konkurenční boj mezi malými skupinkami lidí, "DJs" a "promotéry" a ti si vzájemně hážou klacky pod nohy, dělají naschvály, přelepují plakáty a myslí si, že tím něco vyřeší. Kromě Pig Festu tu z minulosti nic moc nefunguje, jen pár klubů, kde ale málokdy narazíš na něco nového a zajímavého.

Jaký je podle tebe dnes vkus mladých lidí? Co je baví, jak se baví? Myslíš si, že na vaši akci přijdou?

Molczik: To si vůbec netroufnu hodnotit. S dnešními "mladými" lidmi trávím čas minimálně, takže si tu nebudu hrát na chytrého. A jestli si myslím, že přijdou? Já doufám. Ale spíš si myslím, že na Marca Zaffarana přijdou ti odrostlejší pařmeni. Ti, komu to jméno něco říká. Nemůžeme přeci chtít po lidech, kteří se v době Marcovy největší slávy ještě ani nenarodili, aby si z něho ucvrnkávali do gatí. Já mám třeba Rolling Stones taky rád, ale to co při jejich poslechu cítí třeba můj otec, jsem schopen já cítit jenom velmi vzdáleně, jestli mi rozumíš. Jak vysvětlíš dnešnímu teenagerovi, jaké párty před lety byly? Že chodit na house párty bylo něco "extra". Že to vonělo vždy dobrodružstvím, že jsme se na těch akcích všichni znali a kdo se znal s DJem, byl největší hustec. Dneska? Dneska je víc DJů než lidí na parketu a kdo nepořádá "birthday party", ten jako by nebyl. :) No a toto "dobrodružství" a skutečnou podstatu techno / house párty se budeme snažit lidem ve Wattu znovu trochu připomenout. Proto Be Real. Proto Expect Love.

Home: S tím naprosto souhlasím.

Home

Kterou desku rozhodně  na Zaffaranovi zahraješ a co od tebe určitě neuslyšíme?

Molczik: Určitě zahraju "Slowburn" od Dubfire. To je hitovka. A co určitě neuslyšíte? To nevim. Pro mě žádná tabu neexistují, co se týče DJingu...

Home: Tak to u mě jo... Určitě nezahraju nic z dubstepu, ten fakt nemám rád. A co určitě zahraju? Z nostalgie Richie Hawtin - "Orange" a aktuálně Solee - "K9". Dál bych neprozrazoval, uvidíme podle atmosféry.

Home, budeš se z nostalgie na své hraní malovat?

Home: Parkrát jsem to už slíbil, takže teď nic neslibuju, ale možná, že jo. Uvidíme...

Na závěr byste mohli prozradit něco ze zákulisí... Kdo se bude o Marca starat, a jak takový večer vypadá? Prozradíte něco z kuloárů?

Molczik: Proč ne? Marco přiletí už odpoledne, abychom mohli nějaký čas strávit společně, doprovázet ho budu sám. Určitě pojedeme k nám domů, Verča se na něj těší a chceme mu ukázat dcerku, protože on má doma zhruba stejně starýho špunta taky. Pak hotel a večeře, určitě italská. To je klasika. Předpokládám, že se bude chtít ještě před otevřením podívat do klubu. V mezidobí máme naplánované pivo u Mazaného králíčka (od 20:00!) a pak hned do klubu. Marco není žádná nafrněná hvězda. To je pařič jako blázen, ten si na hotelu číst knížku určitě nebude. Podle mě bude chtít být co nejdřív v klubu, s lidmi, se kterými je mu dobře a kvůli kterým to už 20 let dělá. Tak doufejme, že přijdou a že přijdou včas. Ve 4:00 ho pak vezeme rovnou na letiště a odlétá zpět do Německa.

Home: Kdo si s ním bude chtít dát v Králíku pivo, je vítán. Zhruba okolo osmé... A kdo nám bude chtít pomoct s výzdobou, a dát do akce něco ze sebe tak, jako se to dělalo dřív, může přijít kdykoli během dne do Wattu. Já osobně budu moc rád, čeká nás asi docela fuška.

Molczik

Molcziku, vím, že hraní pro tebe není ani zdaleka prioritou. Povíš nám něco málo o tvém soukromém životě, když už máme na fotkách k rozhovoru tvou ženu? :)

Molczik: Nezlob se, nepovím. Proto se tomu říká soukromí. To já si chráním.

Jak to máš ty, Home?

Home: Pořád tak nějak stejně, jen se teď víc vracím k hraní. Zase mě to baví a doufám, že to bude bavit i lidi.

Tak ať se daří! :) 

Ptala se -kat- v říjnu 2012.

foto: archiv

Historicky první párty Be Real s headlinerem Marco Zaffaranem se uskuteční 16. listopadu v plzeňském klubu Watt!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016