ROZHOVOR

 

Gregor Tresher: "Sven pro mne vždy byl a vždy bude velkou inspirací!"

Produkuje na těch největších techno a tech house labelech typu Cocoon, Drumcode nebo Great Stuff. Vystupuje na věhlasných akcích po celém světě a jeho osobitý rukopis je nezaměnitelný. Řeč je o sympatickém německém producentovi, Gregoru Tresherovi, který bude v pátek 12.10. headlinerem párty Circus v pražském Yes! klubu. Gregorovi jsme v souvislosti s blížícím se večírkem položili pár otázek a nutno podotknout, že to je veselá kopa... V rozhovoru se dozvíte pár informací o zákulisí jeho vlastní produkce, jaké vystoupení si během léta nejvíce užil, zda-li čas od času chodí na pivko s papa Svenem a samozřejmě jak se do Yes! klubu těší. Hezké čtení!

 

Gregore, odstartujme tento rozhovor trochu jinak a to tím, když ráno vstaneš. Takže čaj nebo kafe?

Hodně kafe!

Co pak? Maily, facebook nebo noviny?

Maily a další kafe!

Gregor Tresher
Po tvém rituálním ránu máš namířeno do studia, ne?

Přesně tak! Obvykle vstanu, zkontroluji maily a kolem poledního razím do studia.

OK, pojďme se pobavit o tvé muzice. Před několika dny jsem viděl na facebooku, že sis pořídil novou analogovou mašinku. Byl to nějaký midi analogový sequencer... Koukal jsem i na jedno video z tvého studia, kde je opravdu nespočet analogových instrumentů. Jsou právě ony klíčem k tvým osobitým trackům s opravdu silnými motivy?

Jsou pro mne opravdu důležité a díky nim jsem v kontaktu s muzikou. Nejsem puritán, co se zařízení a vybavení týče, ale nejdůležitější je dobrý nápad a kreativita. Hudba může vzniknout i na tom nejlevnějším vybavení a pořád může být ohromující! Je to o hledání těch správných nástrojů, se kterými můžeš dělat muziku, jakou chceš.

Jaké mašinky tedy nejčastěji využíváš?

Můj NEJ synťák je v tuto chvíli Roland System - 100. Třicet let starý semi-modular synth. Koupil jsem ho před půl rokem a je fakt super!

Svou kariéru jsi odstartoval na počátku devadesátých let jako DJ ve Frankfurtu, který je stále tvým domovem. Kdybych se v tomto městě ocitl poprvé a chtěl bych se jít večer bavit na nějaký vypečený večírek, ale do Cocoonu by se mi zrovna nechtělo, co bys mi doporučil?

Rozhodně bych ti doporučil klub Robert Johnson, který sídlí v Offenbachu kousek od Frankfurtu a který bys měl určitě navštívit! Když tu budeš přes léto, doporučil bych ti festivaly jako Love Family Park nebo Green & Blue.

Gregor Tresher

Když jsi se v raných devadesátkách pohyboval za mixem se svými plackami, jmenoval ses už v té době Gregor Tresher, nebo jsi postupem času změnil pseudonym?

Nene, Gregor Tresher bylo mé jméno. (smích)

Jak těžké bylo v té době vystoupit v zahraničí? Byla jedním z kritérií, stejně jako je tomu dnes, i dobrá produkce, nebo to bylo o poznání jednodušší?

Trvalo to nějakou dobu, než jsem vyrazil za hranice Německa. Byla to dlouhá a těžká cesta, speciálně v začátcích...

Na svém kontě máš řadu super tracků, několik alb a je hodně těžké mluvit o každém, který se mi teď honí hlavou. Spíš se zeptám na to, kde bereš inspiraci?

Z cestování, z každodenního života a samozřejmě také čerpám z muziky ostatních. Poslouchám spoustu hudby každý den a myslím si, že to je hodně důležité. Jednoduchá rovnice zní: "You need input to create output".

Faktem je, že někdy je tvá produkce více o dynamickém technu a někdy zase více emotivní, ale pořád je na ní znát rukopis Gregora Treshera...

Ó díky. (smích)

Máš čas zajít během týdne na večeři nebo drink například s papa Svenem nebo jinými umělci a jen tak si pokecat o vystoupeních, zkušenostech, muzice a nebo o normálních věcech?

Sven pro mne vždy byl a vždy bude velkou inspirací, ale nikdy jsme nikam mimo hraní nevyrazili. Na druhou stranu mám spoustu přátel mezi DJs, se kterými občas zajdeme pokecat o tom DJ životě. (smích) Od těch dob, co je hudba a DJing nejen mou profesí, ale i vášní, tak si o ní samozřejmě poměrně často povídám jak s přáteli, tak i s rodinou.

Gregor Tresher

Festivalová sezóna je za námi. Mohl bys udělat nějakou rekapitulaci vystoupení, kde jsi se během ní ukázal?

Bylo to náročné léto a určitě musím zmínit Sónar v Barceloně, Revolution 909 v Amsterdamu, kde jsem hrál mezi Carlem Craigem a Derrickem Mayem, samozřejmě festival Tomorrowland v Belgii a hodně jsem si užil také řadu vystoupení v Americe, kde ta scéna v tuto chvíli opravdu jede a je hodně hodně svěží...

Co zmiňovaný festival Sónar?

Rozhodně jedna z nejlepších akcí pro tento rok a jedno z nejlepších vystoupení v Barceloně během Sónaru vůbec! Jezdím na Sónar každý rok a je to opravdu vždy dost našláplé. Tento rok jsem vystoupil v closing setu na neoficiální Sónar closing party v úterý pro mé přátele z klubu Studio 80 v Amsterdamu a byla to opravdu perfektní noc...

Co preferuješ? Klub, festival, nebo halovku?

Přes léto určitě mejdany venku, ale mám rád i industriální techno akce, kde bliká jenom stroboskop. (smích)

Říká se: "jsi mladý tak, jak se cítíš". Jak dlouho se chceš aktivně věnovat muzice a DJingu?

To ti teď nepovím, ale ještě nějakou dobu to trvat bude. (smích)

Co ty a afterparties? Staneš se čas od času návštěvníkem těchto bláznivých akcí? (smích)

Od těch dob, co více cestuji, by to bylo hodně hodně náročné. Přece jenom zatím, co se návštěvník afteru může večer vyvalovat na gauči u televize, já musím být na pódiu a hrát. Ale čas od času se samozřejmě nějaké zúčastním. (smích)

Gregor Tresher

Mám docela hlad. Kdybychom si vyrazili někam na jídlo, na jakou kuchyň bych tě mohl pozvat?

Japonská nebo italská by byla fajn...

Vystupuješ buď live nebo jako DJ samozřejmě. Popiš nám ty zásadní rozdíly, které pociťuješ při každé z těchto tvých podob...

Jsou to dvě velmi odlišné věci. Na prvním místě jsem DJ a live performuji jen při speciálních příležitostech.

Gregor Tresher @ Rex Club, Paris, June 14 2012 by gregortresher

Když relaxuješ, jakou muziku nejraději posloucháš?

Jak jsem zmínil, muziku poslouchám každý den, takže když relaxuji, trocha ticha nikdy nezaškodí.

Před rokem jsi doslova rozbil Flédu v Brně a příští pátek 12. října zavítáš do pražského Yes! klubu. Navštívil jsi v minulosti Prahu jakožto turista?

V Praze jsem už byl a to v klubu Roxy, ale moc jsem toho z města neviděl. To je ta stinná stránka DJe, který musí neustále cestovat. Jediné, co vidíš, jsou hotelové pokoje, kluby a letadla. Opravdu velmi zřídka se poštěstí, že i něco vidíš, ale převážně na to není moc času. Já jsem si ale dost užil hraní na Flédě. Pamatuji si taky hraní na open airu Hradhouse, které bylo fakt parádní! A to místo - no to byl úlet!

Gregor Tresher

Znáš nějaká česká slova?

Pilsner Urquell, please? (smích)

Máš něco, co bys chtěl českým party people říct?

Nemůžu se dočkat, až budu zpátky v Praze a zahraji pro vás! Uvidíme se v klubu Yes!

Ptal se subgate v září 2012.

foto: archiv

Gregor Tresher se znovu představí v České republice a to v pátek 12. října v klubu Yes! na párty Circus!

Kompletní informace o Gregoru Tresherovi naleznete na jeho webu http://gregortresher.com/ nebo jeho facebooku https://www.facebook.com/gregortresherofficial.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016