ROZHOVOR

 

David Moleon: "Chci vás všechny vidět na tanečním parketu!"

Davidu Moleonovi koluje v žilách divoká španělská krev, což pravidelně dokládá jak ve své produkci, tak v setech, které jsou nabité nespoutanou energií. V rozhovoru se o tomto Granaďanovi dozvíte víc, stejně tak jako o současné španělské techno scéně a o Moloenovu vztahu ke Cristianu Varelovi.

 

Davide, jak to aktuálně vypadá na poli španělské techno scény?

Místní techno scéna se za poslední roky celkem změnila. Je to nejspíš tím, že celkově se hudební žánry čím dál tím víc tříští na menší a menší subkategorie. Samozřejmě jsou tady regiony, kde techno fičí víc a pak jsou tu oblasti, kde technu pšenka nekvete. Za sebe však můžu říct, že se snažím dělat co nejvíc, abych mohl lítat a hrát v zahraničí. Takových, jako jsem já, je nás tu ale víc a skutečně se nám daří prosadit se i v zahraničí, takže to asi děláme dobře.

David Moleon

Teprve před pár měsíci jsi začal vydávat desky i digitálně na tvém labelu Moop up. Proč tak pozdě a co vnímáš jako největší rozdíl oproti vydávání klasických vinylů?

Digitální distribuce je mnohem více flexibilnější a rychlejší než tomu bývalo v dobách vinylů. Vedlo mě k tomu hlavně to, že prodeje desek šly značně dolů...

Co bylo primárním cílem pro nově vzniklý label Moop up?

Bral jsem to jako platformu, na které mohu vydávat hudbu já a můj kolega Dito Masats. Později jsme však na label přizvali i taková jména, jako jsou Peppelino, Lenox, Goncalo M, Rydel , LxS, Kali, Lukas , Iago de la Vega a také mého dobrého kamaráda Boriqua Tribeze, který se nedávno stal členem naší agentury Cubbo Bookings.

Doslechl jsem se, že jako jeden z prvních DJů tě uchvátil tvůj krajan Cristian Varela, se kterým se nyní objevuješ na line-upech mnoha akcí. Řekl jsi mu někdy, že právě on sehrál důležitou roli na počátku tvé DJské kariéry?

Cristian je jednoduše ikonou španělské techno scény! Patří mezi techno pionýry a pro mnoho DJů je bezesporu legendou. Poprvé jsem ho, ještě jako clubber, viděl v klubu Industrial Copera a doslova mě dostal svým podáním hudby a samozřejmě také vybroušenou technikou. Osobně jsme se pak poprvé potkali na festivalu Electrosonic, ale abych byl upřímný, nikdy jsme se nestali skutečnými kamarády – náš vztah bych spíše definoval jako profesní než kamarádský. Stále mu však posílám své tracky a občas je slýchávám v jeho setech, z čehož mám samozřejmě radost. Cristian je neskutečný profík a nadaný umělec.

Ačkoli se věnuješ i produkci, na akcích vystupuješ především jako DJ. LivePA hraní tě neláká?

Před pár lety jsem hrával i live, ale bližší je mi přeci jen DJing. Časem však opět chystám oprášit livePA vystoupení, takže pokud mě budete mít šanci slyšet, těšte se na 100% hardgroove Moleon sound!

David Moleon

Jak osobně vnímáš tu proměnu, kterou prochází DJská technika za poslední desetiletí? Gramofony už se objevují na málokterých akcích a CDčka už mnoho lidí považuje taky za mrtvé médium...

Mně zatím CD playery vyhovují, ale moc mě nebaví vypalování CDček, proto asi přejdu jen na USB flashky (moderní CD přehrávače umožňují přehrávání skladeb čistě z USB flash disků, takže pro DJe odpadá nutnost používání CD - pozn. aut.). Občas ale na hraní vyžaduji i gramofon, protože příležitostně zapátrám i ve své sbírce vinylů.

Jaký je tvůj DJský sen?

Jako DJ bych toho chtěl zažít co nejvíc. Podívat se do mnoha zemí, klubů, zahrát si na velkých festivalech a poznat nové přátele. Taky mě baví objevování nových kultur a místních zvyklostí.

Co baví Davida Moleona v běžném životě?

Rád chodím se svým psem na vycházky, kalím s kamarády a užívám si Granady, která je krásná za každého ročního období. Taky miluju tapas – to by měl zkusit každý, kdo se sem podívá a doporučuju vám taky výlet na místní pláže, které mám moc rád. V zimě pak jezdím do ski resortu Sierra Nevada, kde dokážu projezdit na prkně celý dny a zároveň si užívat klidu a ticha hor. Na závěr bych chtěl říct, že už se moc těším zpátky do České republiky – speciálně na Apokalypsu, o které mně mnoho mých kolegů z agentury vykládalo jako o úžasném zážitku. Chci vás všechny vidět na tanečním parketu!

Ptal se nois v březnu 2012.

foto: archiv

David Moleon se přestaví 30. listopadu na akci Apokalypsa 35, opět v prostoru BVV!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016