ROZHOVOR

 

Mladí a neklidní: Lazy & Doctor

Tak o těchto dvou chlapících jsem za celou svou dobu clubberské etudy neslyšel a kdyby mi na ně nebyl dán tip, asi bych ani neměl tu šanci... Že však půjde o zajímavou zkušenost s vyzpovídáním těchto dvou kluby protřelých cápků, to bych opravdu nečekal! Hudbu si užívají nejen jako DJs, ale již více než dvanáct let i jako obyčejní návštěvníci akcí. Pokud se o nich chcete také dozvědět něco víc, tak vítejte ve světě písmenek - v naší nové rubrice Mladí a neklidní...

 

Kluci, tak na rovinu... Já o vás moc neslyšel a tohle si budou číst i mnohem mladší ročníky - zkuste se nám tedy trochu představit.

Lazy: Já jsem z této dvojice ten "Lazy" a muzice se věnuji již od roku 2000 jako klasická "party persona" a vlastně jsem sourozenec Bon Finixe, který je na scéně známější, hudbě se také hodně dlouho věnuje a je profesionální DJ. Já to dělám ale spíš rekreačně a pro zábavu a s Doctorem jsem se dal dohromady tak před třemi lety.

Doctor: Ono to začalo trošku dřív. Já se znám s jeho bráchou mnohem dýl, my jsme spolu hodně pařili a chodili na akce, ale pak to malinko ustalo... Začal jsem studovat vysokou školu a hodně pracovat. Náhodou jsme se s Lazym potkali v klubu a zjistili, že máme oba rádi tenis a oba jsme ho hráli závodně, tak jsme si na sebe vyměnili čísla a domluvili se na tenis. :)

Lazy & Doctor + čéša

Takže setkání neproběhlo v náladě někde na afteru, ale hezky pěkně u sportu... :)

Doctor: Přesně. Šli jsme párkrát na turnaj, pokecali jsme o bráchovi, jak hraje a dělá ty akce atd. Já si tehdy chodil jen tak ze srandy zahrát do klubu 01 na Strahově, což byla taková diskotéka tam. Pak slovo dalo slovo a domluvili jsme se, že bychom mohli udělat nějakou akci...

Aktivně tedy spolu vystupuje odkdy?

Doctor: Asi nějak od roku 2009, to jsme hráli docela dost... Tehdy jsme také vytvořili mejdan Confusion v klubu Prdel.

Lazy: Jasně, tehdy měl brácha tu akci Selectro a my jsme si řekli, že bychom to tam zkusili jako warm-up set. Tehdy Prdel fakt fungovala a jelo to tam a měli jsme i docela dobrou odezvu na naše hraní.

A proč zrovna Lazy a Doctor, kluci?

Lazy: Já hrával kdysi sám, třeba dole v Mecce a mám rád hodně funk a soul a dost alternativní styly, takže jsem si tehdy říkal Lazyfunk.

Doctor: Já měl už odmala přezdívku "Doktor". Každej mi tak říkal, takže se to nějak spojilo a vypadalo to docela zajímavě a od té doby jsme tedy Lazy & Doctor. Začali jsme spolu vystupovat a po menších dohadech ohledně stylu, jelikož já měl rád hodně progressive až trance a Lazy zase ten tech house a funk, jsme se spolu prostě perfektně sehráli. :)

Lazy & Doctor

Ale ta různorodost každého z vás je přeci fajn, ne? Je to pak barevnější a není to nuda...

Doctor: No... Někdy to bylo barevný až moc, řekl bych.

Lazy: Ze začátku jsme se malinko přeli a trvalo to, ale vždycky jsme si dávali navzájem prostor a pak to bylo hodně zajímavé...

Kluci, ale vstoupit na scénu v roce 2009, to už bylo přeci jen trochu pozdě. Jaký jste tehdy měli pocit z toho všeho?

Doctor: Hele, my jsme to brali úplně v pohodě. My na to tak nějak vlítli a zapluli do toho. Nikam jsme se netlačili, to naše hraní bylo takový přirozený... Dělali jsme svou akci a brali to tak, že uděláme další, znali jsme i Lazyho bráchu, a tak jsme to začali i víc propagovat a tehdy v roce 2009 jsme hráli v podstatě každý víkend. Teď hrajeme spíš jednou za čas, chceme zase rozjet naši vlastní akci Confusion v klubu Yes!, máme koncept, tak uvidíme...

V roce 2010 jste vlastně hned obdrželi cenu Objev roku v DMA právě za rok 2009. Posunulo vás to někam? Začali vás lidi vnímat víc? Já to nikdy nebral jako nějak důležitou cenu, ale pro DJe to asi něco znamená, ne?

Lazy: My to taky nebrali jako nějaký skvělý úspěch, ale možná se o nás pár lidí dozvědělo a mohli jsme si zahrát třeba v SaSaZu.

Doctor: To hraní v SaSaZu asi nebylo úplně jen tou DMA, ale určitě to něco přineslo, nějaký impulz tam byl. Stejně je to hlavně o kontaktech, ale byli jsme rádi, že pro nás lidi hlasovali...

Kdysi jste prohlásili, že DJing nechcete jako zaměstnání, a že to vždy bude jen zábava a trávení volného času...

Lazy: V roce 2009 jsme hráli fakt hodně a byli dost vytížení. Teď raději vybíráme kvalitu a ne kvantitu a hrajeme podle sebe a to, co nás baví. Oba máme muziku fakt rádi a už od začátku tím žijeme a pořád budeme. Chodit na akce budu snad i ve čtyřiceti, ale asi už ne tolik. Pořád tu hudbu máme moc rádi a o tom to hlavně je...

Trénujete spolu vůbec, nebo jak se vlastně připravujete na hraní?

Doctor: Asi hodně záleží na tom, na kterou akci. Když je to něco většího, tak si tak nějak rozvrhneme, co budeme hrát a snažíme se dopředu domluvit. Naposloucháme si tracky a připravujeme se, to jo...

Lazy: Oba si vybíráme tracky podle sebe a tak nějak si to zkusíme, to určitě. Ale vždy záleží při hraní také na lidech, jak na tu muziku reagují, a pak někdy zahrajeme úplně jinak, než jsme původně předpokládali.

Když jsme u toho SaSaZu, jaký máte názor na tento klub a celkově na klubovou scénu u nás?

Lazy: Jasně, klub SaSaZu je hodně luxusní a asi je koncipován tak, aby přitáhl více lidí z těch vyšších kruhů, ale zároveň dělají super akce a přivezli už spoustu velkých a dobrých jmen a dokáží k sobě přitáhnout i klasické clubbery. Takový klub do velkoměsta určitě patří a měl by tu být. Každý si může obrázek nejlépe udělat sám, když přijde, a ne každému ale sedne, to je jasné. Z profesionálního hlediska je to klub na výborné úrovni!

Doctor: Z pohledu DJe je na špičkové úrovni, co se týče vybavení. To složení lidí je pokaždé různé, záleží na konkrétní akci, ale to máš všude i v jiných klubech. Ten klub sem hodně přinesl. Nejdůležitější je to, že mají finance a mohou si dovolit vozit jména, která by jiný klub třeba nezaplatil. Já mám hodně rád i Roxy a zajdu si rád i do jiných klubů, když je tam jméno, které mě zajímá. A s přáteli si to prostě užijeme kdekoliv.

Lazy & Doctor

V současné době spolu netrávíte tolik času, ale když ano, tak víc paříte, nebo hrajete?

Lazy: V poslední době jsme oba hodně vytížení pracovně, tak jsme toho moc nestíhali a měli i docela velkou pauzu... Ale máme tu svou novou vizi a chuť, takže plánujeme, že budeme opět hodně hrát!

Doctor: Přesně tak, ale i přes naši pracovní vytíženost se snažíme kontinuálně podporovat naše oblíbené značky STORM a PUMA, které jistě ke klubové scéně patří. Rozhodně tedy společně více hrajeme než paříme.

Takže fenomén doby - DJ jako značka. Kde jsou ty doby, kdy DJ hrál v teplácích a tílku... :)

Doctor: To už je prostě vývoj, taková je doba. Víc se ukazovat a těm lidem předvést nějakou značku. Částečně pracuji s KickdaNight Entertaiment na dalších velkých akcích, které prostě v dnešní době bez značek neuspořádáte...

Myslíte si, že si clubbeři dokáží hudbu ještě pořádně užít?

Lazy: S minulostí se to již nedá srovnávat, každá doba je jiná a vše se má brát takové, jaké to je. Kritizovat je hrozně snadné, ale každý si vždy může najít to svoje. Já na ty začátky prostě rád vzpomínám, ale to byly začátky, lidem to bylo víc jedno a neřešili to tolik.

Doctor: Je to i určitou etapou. Tehdy to všechno bylo pro každého nové a pak i možná drogami, hodně lidí to změnilo a bylo to na nich hodně znát...

Lazy & Doctor

A vy si to užíváte a bavíte se s lidmi při hraní?

Lazy: Snažíme se, aby byl každý spokojený a bavil se.

Doctor: Přesně, hrajeme tak, jak to cítíme, ale nikdy se nezavděčíš tak, aby se to líbilo úplně každému.

Kluci, máte někoho jako vzor nebo nějaké DJe, kteří vás inspirují?

Doctor: Mně se poslední dobou líbí hodně týpek Nick Fanciulli a skvěle jsem si nedávno zapařil na Kanzyaniho, ten mě bavil moc.

Lazy: Poslední dobou poslouchám hodně Jean Claude Ades. Vydává na Swings Records a spolupracuje například s Josh Winkem a Ovum Records. Dále mě baví zvuk a co hrajou Paul Kalkbrenner, Mathias Kaden, Daniel Stefanik a celkově ta berlinská tech-house scéna.

A doma v soukromí posloucháte jakou hudbu?

Lazy: Táta byl velký sběratel hudby a vinylů a hodně hudbu poslouchal. Měl spoustu desek a vždy ráno něco pouštěl a my se probouzeli za zvuků Jamese Browna, BB Kinga nebo i heavy metalu... Já mám rád hodně různorodé styly, poslouchám směs hudby, ale třeba takovou polku nebo schranz nemusím.

Doctor: Já to takhle vůbec neměl. Já začal na diskotékách a nejraději poslouchám rádio nebo dobrý rock.

Lazy & Doctor

Jsme tak nějak u konce, máte nějaký vzkaz pro lidi, kteří to dočetli až sem?

Doctor: Bavte se a doražte na nás buď tento pátek 17. února do klubu Yes! nebo příští sobotu do SaSazu. Těšíme se na vás!

Lazy: Nebuďte lazy a doražte 25. února do SaSaZu, rádi vás pobavíme a zahrajeme pro vás! Bavte se a mějte rádi muziku...

Kluci, díky za váš čas a hodně štěstí!

Ptal se čéša v únoru 2012.

foto: čéša, Toma-s a David

Doctor & Lazy se představí 17. února v klubu Yes! a 25. února v klubu SaSaZu!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016