ROZHOVOR

 

Takaaki Itoh: "Techno bylo v mém městě něco jako punk!"

12.3. zavítá do naší metropole představitel japonského techno soundu a majitel labelu Wols - Takaaki Itoh, jehož skladby by měl mít v recordbagu každý technu oddaný DJ. V souvislosti s jeho březnovým vystoupením v pražském klubu Pekelný bar jsme ho vyzpovídali v krátkém rozhovoru, ve kterém nám poodhalil jeho současné a připravované aktivity, prozradil nám, kam v Japonsku zajít na parádní mejdan, co Japonci a Karaoke a který track z jeho vlastní tvorby je pro něho ten NEJ. Přeji hezké čtení!

 

Takaaki, úvodem rozhovoru se tě zeptám, co v těchto měsících děláš a na čem pracuješ?

Poslední dobou je to  experimentální hudba a soundtrack k televiznímu dramatu, což zabere poměrně dost času...

Počátkem devadesátých let dobylo techno Japonsko a ty jsi vlastně poprvé přičichl k DJingu. Jaká hudba v té době u vás nejvíc frčela a za jak dlouho nabral tento styl v Japonsku na popularitě?

Rock a pop byly v té době poměrně dost populární styly, ale i přes tento fakt si nemyslím, že by technu trvalo nějak dlouho, než se rozšířilo. Rozšířilo se rychle hlavně díky Rolandům TR-909, TR-808 a TB-303, které se v Japonsku vyrábí. Poslouchali jsme moderní technologické věci, takže bylo jednoduché přejít na techno zvuk.

Takaaki Itoh

Tvé začátky jsou spojeny s pořádáním tvých vlastních parties na severu Japonska. Jak tvé mejdany před téměř patnácti lety vypadaly?

Techno bylo v mém městě něco jako punk. Organizoval jsem akce v malých prostorách, ale vždy přišlo více jak 200 lidí a párty s punkery byla velmi divoká. (smích)

V roce 1996 jsi začal s vlastní produkcí, kterou vydával renomovaný label Electracom. Jak vypadalo v té době tvé studio a jak jsi vlastně na Electracom narazil?

Moje studio bylo v té době poměrně dost nabušené. Hodně hudebních nástrojů, samplerů, syntetizátorů a velký mixážní pult. Co se týče Electracomu, bylo to docela jednoduché. Poslal jsem demo kazetu do tohoto labelu, můj track se jim líbil a najednou mi zavolali. Tím naše spolupráce začala...

Japonsko je pro většinu českých clubberů velkou neznámou. Jaké hudební styly tam nejvíc frčí?

Nejpopulárnějším stylem je v současnosti určitě hip-hop...

Takaaki Itoh

Z filmů sleduji, že Japonci se rádi baví Karaoke. Je tam opravdu tak populární?

Je to pravda. Někteří lidé jdou do karaoke studia před prací i po práci. Karaoke je pro Japonce život.

Před jedenácti lety jsi se poprvé představil v Evropě u našich slovenských sousedů. Jaké pocity jsi měl z evropských partypeople a jak jsi si užil svůj debut?

Japonci poslouchají hudbu velmi důkladně a to i na parketu. Cítil jsem, že Evropané jsou více otevření a užívají si hudbu přímo.

Chvíli nato už jsi byl součástí lineupů předních evropských parties a festivalů po celé Evropě a stal jsi se hodně vytíženým umělcem. Jak vůbec vypadal tvůj týden, který musel být z velké většiny cestovní?

Cestování během víkendů je bláznivé. Naopak prostředek týdne je velmi klidný - sháním novou hudbu, pracuji v klidu v mém studiu a taky odpočívám.

Takaaki Itoh

Techno prošlo v posledních letech určitým
vývojem. Přijde mi, že někteří umělci se stále prezentují "starším" soundem. Jak jsi na tom ty? Jak se vývoj dotkl tebe a případně i projektu Dualtek, který máš s Go Hiyamou?

Jak asi víš, minimal je stále v kurzu, ale já jsem hrával minimal a deep techno i v 90. letech. Momentálně mixuji obojí – techno a minimal a podle mě je to super kombinace. Techno má energii, minimal má groove a společně pak oba styly vytváří novou chemii. (smích) Co se týče našeho projektu Dualtek s Go Hiyamou, hrajeme jak chceme a jak se nám to zrovna líbí – techno, minimal, IDM.

Pokud bych chtěl jako správný clubber vidět Japonsko a nasát z atmosféry jeho scény, kam by jsi mě vzal, jaké mejdany bych měl navštívit a jaký klub určitě nevynechat?

Klub Womb Tokyo nebo Unit Tokyo. Hráli tam všichni slavní DJs a líbilo se jim tam, takže se tam bude líbit určitě i tobě. (smích)

Na svém kontě máš více jak pět desítek tracků... Který je podle tebe nejúspěšnější a kterého si nejvíce ceníš?

Fastfood, pod jehož originálem je podepsán Rumenige, ale samozřejmě v mém remixu. Slyšel jsem už hodně DJs hrát tuhle verzi...

Kde nabíráš při své tvorbě inspiraci?

Inspiraci získávám v klubech a u moře. Mixování dvou tracků vytváří nové frekvence, z toho si beru inspiraci. Jinak žiji v přístavním městě a tak si rád zajdu na pláž nebo do přístavu a právě tady dostávám nejvíc nápadů.

12.3. vystoupíš v pražském Pekelným baru na klubové noci Techno Beaty. Jak se na vystoupení v našem hlavním městě těšíš a co jsi si pro domácí partypeople připravil?

Moc se těším, až zahraji a uvidím tam samé příjemné lidi...

Takaaki Itoh

Závěrem rozhovoru bych ti rád poděkoval a popřál hodně úspěchů do budoucna a zároveň se zeptal, jaké jsou tvé plány pro ty nadcházející měsíce a roky?

Spouštím nový digitální label a také moje značka Wols je zpátky! Spousta tracků teď čeká na podepsání a tak se musím soustředit právě na tohle...

Více informací o tomto japonském kouzelníkovi naleznete na jeho MySpace.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016