ROZHOVOR

 

Holger Zilske aka Smash TV: "Tlakem basové linky rozbiji televizor!"

Berlínská producentská ikona a veterán labelu Bpitch Control, dlouholetý spolupracovník Ellen Allien, světoběžník a bavič bude v pátek v premiéře vystupovat v České republice, a to na párty Le Kunt D’arc ve smíchovském klubu Gox. Utrhli jsme Holgerovi kus volného času v jeho nabitém kalendáři pro pár otázek a jeho odpovědi vážně stojí za to...

 

Ahoj Holgere, už máš sbaleno?!

Jasně, vždy připraven na další párty! :)

Jaká je aktuální sněhová situace v Berlíně? V Praze nám nasněžily hromady nového. Dáš přednost párty sáňkování s námi před rozhovorem pro Harper’s?

V Berlíně máme kvůli sněhu také velký chaos. První dny jsem si ale moc užil. Hodně sněhu a modrá obloha je o mnoho lepší kombinace než tmavé, zamračené a deštivé dny, které jsme měli před tím. No já jsem vždy připraven na sešup. :)

Holger Zilske

Viděli jsme, že jsi párkrát vystoupil na nějakých akcích pro děti. Jak jsi na tom s dětmi? Máš rád děti? Jednou jsme měli DJ hosta z Ukrajiny Vlada Kozomrda, který měl ve svém rideru, že během jeho vystoupení nesmí být v klubu žádné dítě. Měl tzv. Pedofóbii a děti nenáviděl. V Praze stále chodí na párty hodně dětí.

Nejsem si teď úplně jistý, který event máte na mysli, ale myslím, že mluvíte o party Elektro.lit z minulého čtvrtka v Berghainu. Tato párty začala již v 8 večer, ale myslím, že ne kvůli dětem. Byl to umělecký projekt, kde se potkali tři hudebníci se třemi umělci. Každá skupina tak vytvořila takovou přednášku nebo veřejné předčítání. Tak jsme měli zajímavou moderní četbu v kombinaci s elektronickou hudbou, sedícími návštěvníky, to vše obklopené Berghainem. Řekl bych ale, že lidé byli starší než běžný návštěvník Berghainu. No ale samozřejmě, že mám rád děti. Také mám rád mladé návštěvníky v klubech. Nejdůležitější je, že máš v klubu lidi, kteří se o hudbu zajímají a jsou otevřeni nové hudbě. Takže pusťte děti dovnitř! :)

Řekni nám tu nejvtipnější příhodu, na kterou si teď hned vzpomeneš.

Lidi, těch jsou tuny... Nejvíce z nich jsou ty s hvězdičkou, ale vždy tak jako tak vtipné. Tedy jakmile se mi podařilo z takové situace dostat. :) Například, když jsme dělali posledně Playhouse Party v londýnském klubu Fabric. Měli jsme svělou noc, výbornou snídani a jen 3 hodiny zbývaly před cestou na letiště. Tak jsme šli ještě spát. V polovině toho tříhodinového spánku spustil požární hlásič a já myslel, že je to můj zařízený budíček z recepce. Tak jsem zvedl telefon, ale pořád byl rámus. Zkusil jsem telku, moje hodinky, mobil, prostě všechno. Když jsem si uvědomil, že to je požární hlásič, vyskočil jsem z postele, abych se dostal z hotelu. Kvůli požáru byly všechny protipožární dveře v chodbě zavřené, takže to vypadalo na hotelu jinak než den před tím. Trvalo mi strašně dlouho než jsem našel výtah. Po dvaceti minutách jsem se dostal z hotelu. Jenom Heikovi MSO se z naší skupiny ještě podařilo dostat ven. Zbytek byl buď příliš opilý a nebo úplně vytuhlý. No a tak jsme stáli venku před hotelem bez bund a bez bot a pršelo. Museli jsme čekat 30 minut v té zimě, než se zjistilo, že to byl planý poplach. Takže tu noc se toho moc nenaspalo a tohle se stává docela často. Noci na letišti, bombový poplach kvůli mému zavazadlu, peroucí se psi v mé ložnici, opilí řidiči, šílení lidé, fotky ve foťáku, které jsem nefotil. No, v pátek budu vyprávět.

Holger Zilske

Je Ellen Allien opravdu "femme fatale" německé elektronické scény?

Znám Ellen víc jak 10 let. Rozhodně vždy měla a stále má velký vliv na elektronickou scénu. Žije scénou celým srdcem.

Jak jste se seznámili?

V roce 1999 hledala producenta a kamarád nás seznámil. Tehdy jsme začali spolu pracovat...

Jeden člověk, dvě rozdílná jména, dva rozdílné elektronické žánry. Nepřipadáš si někdy jako berlínský Dr. Jekyll a Mr. Hyde?

Ty dva různé projekty spolu vlastně velmi dobře fungují. Uvidíte v pátek. Ale jinak od roku 2011 bude Smash TV opět duo. Pak nejspíš bude možné vidět pány Jekylla a Hyda, a to ve stejnou chvíli na jednom pódiu.

Proč SMASH TV? V Praze se říká, že rozbíjení televizorů tě uspokojuje a cestuješ napříč celým světem, protože hledáš lokální značky starých televizorů, které pak rozbíjíš, když tě nikdo nevidí. Neuděláš výjimku a nerozbiješ při tvé pražské premiéře jednoho Merkura před lidmi? :)

No, já jsem už vlastně rozbil televizi před lidmi, ale je to mnohem nebezpečnější, než si myslíte, protože imploduje a pak máš všude malinké kousky skla z obrazovky. Takže bude lepší dělat muziku jen s pocitem rozbíjení televize.

Fauna nebo flora? Obal tvého alba "Holz" je plný florálních motivů: stromy, palmy, větvičky, prostě zeleň... Pravdou je, že česká a slovenská scéna je spíš o zvířatech. Možná, že je to ten zásadní důvod kulturního rozdílu mezi Prahou a Berlínem. Tam to roste, tady je to pod psa.

Vybral jsem si stromy a palmy na obal kvůli jménu alba "Holz", což znamená dřevo v němčině. Prvně je to zkratka z mého křestního jména a příjmení a za druhé je to vyrůstající živá věc, která je nasekána na části, aby se pak s nimi pracovalo. Toto dokonale pasovalo na způsob, jakým pracuji na své hudbě. Nahraji dlouhé kusy z modulárního syntetizátoru, jako něco "živého" svým způsobem. Poté vysekávám ty nejlepší části a kombinuji do něčeho nového. K porovnání našich kultur si musím nejdřív udělat vlastní obrázek o té vaší. Myslím, že velmi často mají klubeři stejné zázemí, co se týče hudby. Vím, že Berlín má zvlášní všestrannou a velkou kulturní scénu, kterou jen tak nikde nenajdete. Slyšel jsem ale skvělé věci o Praze a parties v Praze. Možná, že rozdíly v této stránce nebudou nakonec tak velké. Budeme mít skvělou party, když půjdeme ještě trochu hlouběji v téhle diskuzi. :)

Holger Zilske

V naprosté většině rozhovorů padá otázka na téma nástrojů a nebo techniky, kterou ten či onen producent využívá na pódiu. Nás by spíš zajímalo, co přiveze zvláštního "rozbíječ televizorů" kromě nástrojů, které potřebuje.

Tlakem basové linky rozbiji televizor!

Vánoce klepají na dveře. Praha si nadělí Holgera pod stromeček. Oč prosí Holger Santu letos pod stromek?

Kromě zdraví, klidu a štěstí, doufá Holger, že dostane nějaké nové části pro jeho modulární synth...

Jaký máš vztah k pravému norskému black metalu?

Abych byl upřímný, tak preferuji rock v elektronické podobě.

Jaký mají tví rodiče názor na to, že ty jako bakalář cestuješ po světě, vyháníš (svou hudbou) z klubů démony dnešní jednoduché klubové hudby místo toho, abys postavil dům, zasadil strom, splodil nějaké děti... Smířili se s tvým svatým posláním?

Rozhodně to byl pro ně šok! Dělám ale svou vlastní hudbu od 15ti let. Vždy mě podporovali a jsou šťastní, že já jsem šťastný, i když je můj životní styl zcela rozdílný od toho jejich. Uživím se tím, co chci dělat. Kolik lidí tohle může říct...

Holger Zilske

Poslední otázka. Víme sice, že je to klišé, ale Larry se chtěl zeptat, zda-li bys nechtěl něco vzkázat českým kluberům, zvlášť když je to tvá premiéra.

Tady takovou otázku opravdu nedostávám... Ale jestli jde tedy o vzkaz českým kluberům, tak bych něco měl: "Lidi, doufám, že vás všechny uvidím v pátek na parketu. Udělám vše, co dovedu, abych přinesl kousek
Berlína do Prahy. Dejte si drink a užijte si tuhle noc."

Děkujeme a uvidíme se v pátek!

Moc se na vás těším.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016