ROZHOVOR

 

Avicii: "Slovo Avicii vyjadřuje v buddhistickém slangu nejnižší úroveň pekla"

Již tuto sobotu se v holandském městečku Haarlemmermeer uskuteční další ročník megalomanského tanečního festivalu Mysteryland. Letos se návštěvníci mohou těšit na více než dvě stovky účinkujících, kteří vystoupí na pětadvaceti pódiích. Jednou z hlavních hvězd je i mladičký DJ Tim Bergling, kterého celý svět zná hlavně pod uměleckým jménem Avicii. V souvislosti s festivalem Mysteryland jsme ukradli zhruba patnáct minut z jeho drahého času a malinko ho vyzpovídali…

 
Ahoj Avicii, mohl bys nám na začátek o sobě něco říct?

Jmenuju se Tim a jsem švédský houseový producent a DJ.

To jsi nám na sebe tedy moc neprozradil (smích). Tak nám alespoň řekni, proč si říkáš Avicii?

Slovo Avicii vyjadřuje v buddhistickém slangu nejnižší úroveň pekla. Není za tím však potřeba hledat cokoliv prazvláštního, mně se prostě jen líbilo, jak to slovo zní…



Jsi velmi mladý, takže si určitě budeš přesně pamatovat, jak ses vlastně dostal k DJingu…

Myslím, že již od prvního okamžiku, kdy jsem se pokoušel dělat vlastní hudbu, jsem věděl, že právě tohle je to, co chci ve svém životě dělat. Od okamžiku, kdy jsem k tomuto rozhodnutí dospěl, jsem každý volný okamžik svého života věnoval tomu, abych si tento svůj sen splnil. Hodně mi v tom pomohl i můj manager!  

Aktuálně vládneš evropským hitparádám se svým projektem Tim Berg a hitem “Bromance“. Kdy se dočkáme nějakého dalšího tracku pod hlavičkou Aviciiho?

Určitě hodně brzy. Mám v rukávu kupu opravdu výborných kolaborací a na podzim tohoto roku vyjde hodně mého autorského materiálu, na kterém ještě piluji poslední detaily. V současné době pracuji na společném tracku s Tiëstem a Sebastianem Ingrossem a myslím si, že to bude hodně zajímavý singl! Další věc, kterou vydám, bude track s názvem “Malo“, do kterého jsem nasamploval hudbu ze starého španělského filmu. Je to hodně coool…

Vraťme se ještě k singlu “Bromance“... Proč jsi ho nevydal pod svým známějším jménem Avicii? Nemyslíš, že by to fungovalo lépe jako reklama?

No, udělal jsem jak původní verzi, tak i remix jakožto Avicii. A protože původní verze zněla více jako produkce projektu Tim Berg, rozhodl jsem se, že to ponechám jako Tim Berg a ten remix, který se hraje, jako Aviciiho pohled na tento song…
 
Před několika týdny ses představil v Čechách na festivalu Pleasure Island. Jak na to vzpomínáš?

Celý den jsem trávil na letišti, protože všechny lety měly zpoždění. Díky zpoždění jsem se moc nemohl předvést a nakonec hrál jen padesát minut, ale rozhodně jsem si to na Pleasure Island užil. Tak či onak se moc těším, až zase do Čech přijedu.

Hrozně moc se mi líbi i Tvoje remixy pro ostatní umělce. Aktuálně zbožňuju Tvůj remix pro Enrique Iglesia a jeho hit s Pitbullem “I Like It“. Avšak jeho hudba je dost vzdálená od toho, co produkuješ ty sám. Jak jsi se k tomu tedy dostal?

Kontaktovalo mě jeho vydavatelství, které přišlo s tím nápadem, abych udělal remix. Možná díky tomu, jak vzdálená mi tahle hudba je, byla práce právě na tomhle remixu hodně zajímavá…

Udělal jsi v poslední době remixy pro Davida Guettu, Tiësta a mnoho jiných. To je na člověka, kterému je pouhých dvacet let, strašně velký úspěch. Jak tohle vnímá Tvoje rodina a okolí?

Mám báječný management, díky kterému mám i výborné podmínky pro svou práci. Každý mě od počátku podporoval a činí tak i nadále. Myslím, že mají radost i za mě a já se jim to snažím vracet dobře odvedenou prací během setů!

V hodně Tvých remixech hraje velkou roli taková linka piana, která je pro Tebe velmi typická. Nedostal jsi se k vlastní produkci nakonec přes klasiku? Nehrál jsi třeba jako malý na nějaký hudební nástroj?

Dříve jsem hrával na kytaru, ale piánu jsem se opravdu nikdy nevěnoval. Ale vždy jsem miloval jeho zvuk, vlastně již od malička mě fascinoval... Myslím si, že piáno je jediný hudební nástroj, který báječně funguje ve všech hudebních stylech, obzvláště pak v house music. Ta jeho harmonie je vždy velmi čistá a jedinečná!

Co Tě naplňuje nejvíce štěstím?

Asi to nebude velkým překvapením, ale největší štěstí prožívám, když dělám muziku. Není nic hezčího než pocit, kdy člověk dokončí nový track. Ten pocit se následně spojí s velkým očekáváním, až budu moc to “právě narozené dítě“ představit během svého setu.

Je něco, po čem aktuálně nejvíce toužíš?

Moje touhy jdou tak nějak ruku v ruce s tím, co dělám. Aktuálně si asi nejvíc přeji, abych měl na Ibize svoje vlastní rezidentní noci.

Tak to nezbývá než držet palce, aby se Ti to splnilo. Přeju hodně štěstí a díky za Tvůj čas… 
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016