ROZHOVOR

 

Michal Poliak: "Doprovodí mě zpěvačka aKEa"

Michal Poliak už nehraje ani neskládá techno, jezdí hrát do ciziny a obdivuje Michala Davida. Jaký má vztah k německým hudebníků, jak to vypadá s novým klipem a čím překvapí na ExAnimo party? Příjemné čtení.

 

Vzpomeneš si ještě na ExAnimo, které proběhlo před pěti lety?

Jasně, přijel jsem zahrát s pěti Paraleny v sobě a kufříkem vinilů. Překvapila mě na místní poměry velkolepá a překvapivá show.

Všichni ti kladou otázku, proč Michal Poliak? Je to tvé pravé jméno nebo nový umělecký pseudonym?

Když vytáhnu občanku (smích), tak je to tu napsané...

Dobře, a proč sis vybral své občanské jméno a ne nějaký pseudonym? Nemáš pocit, že slavných Michalů už je tady dost. (Burian, David)

Ne, nemám, Burian je Michael a ten druhý je David!

Když jsi hrál live set na Apokalypse, tak tam zazněl Michal David - Já chci žít non stop! Je to možné?

Ano udělal jsem speciálně pro tuto párty bootleg této skladby, protože jsem na této muzice vyrůstal a Michal David je pro mě legenda.

Dobře, to je legenda 80. let. Co pro tebe znamenají headlineři ExAnimo? Ronski Speed a Michael Burian.

Ronski Speed je Němec a z Německa vždy pocházeli skvělí muzikanti. Bach, Beethoven, Händel pro mě byli legendy, když jsem ještě hrával na housle. V dnešní době jsou pro mě pojmy Paul van Dyk, Sven Vath a myslím, že pokud bude Ronski Speed pokračovat tímto tempem, má šanci se k nim zařadit. Michael Burian je pro mě absolutní česká jednička a má můj nekonečný respekt za to, jak předělal do moderní elektronické hudby Vltavu od Bedřicha Smetany.

S Michaelem Burianem budeš kromě ExAnima hrát na nejvýznamnějších akcích tohoto roku, jako jsou, Pure a Citadela. Na kterou akci se těšíš víc?

Těším se na obě. Na Pure bude právě již zmiňovaný Paul van Dyk. A na Citadele podle mého názoru nástupce Tiësta.

Nástupce Tiësta?

Počkejte si… (smích)

Byl jsi požádán stát se rezidentem párty ExAnimo, myslíš, že má tato akce šanci znovu uspět?

Věřím, že ano, protože po této muzice je čím dál větší hlad. Hudba z parties se dnes hraje už i na diskotékách. A věřím, že přijdou všichni, které nebaví pořád dokola poslouchat TOP 20.

Jak bys popsal svůj styl? A čím se liší od skladeb TOP 20?

Můj styl by se dal charakterizovat jako dynamický a energický mix elektra, pumping groovy techna, tech-house a trance.

Samozřejmě jsme se dozvěděli, že tvoje skladby Funky Rain a Black Mamba se umístnily na jednom z největších evropských music shopů pro dje - serveru trackitdown.net na prvním místě v žebříčku techna po dobu jednoho měsíce. Proč přes tvoje úspěchy jako techno producenta přestáváš techno hrát?

Skládám to, co cítím. A hraju to, k čemu mám momentálně nejvřelejší vztah.

A neodpustím si klasickou otázku, chystáš i na ExAnimo něco speciálního?

Ano, bude mě doprovázet zpěvačka aKEa. A samozřejmě budu prezentovat svoji aktuální tvorbu, zejména nový track Man on fire, který jsem dělal společně s francouzským zpěvákem Akilem Wingatem a k němuž chystáme nový videoklip s castingem…

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016