ROZHOVOR

 

LTJ Bukem: "Do hudby a sportu politiku nemíchat"

Danny Williamson aka LTJ Bukem je bezpochyby legendou svého žánru. Atmosférický sound tohoto průkopníka intelligent drumandbassu budete moci brzy okusit na festivalu Hradhouse. Než se tak stane, můžete si přečíst následující řádky. Sice jsme byli omezeni časem a mojí nervozitou z prvního rozhovoru přes Skype, přesto se nám podařilo popovídat si o nejrůznějších tématech od přetrhaných kamarádství přes kontaktní čočky až po blížící se olympiádu v Pekingu. Hezké čtení.

 

Je čas dovolených. Jak vypadá ta tvá, pokud nějakou máš?

Zrovna teď ne. Pracuji na spoustě věcí, mám hodně hraní. Ale když to tak vezmu, neměl jsem dovolenou posledních deset let. Teď plánuji malý oddech v Thajsku během asijského turné. Chystám se na Cosa Mui. To je můj plán pro nadcházející měsíce.

To zní dobře. Na festivalu Hradhouse budeš hrát v areálu hradu. Už jsi někdy hrál na podobném místě?

Vlastně jsem jedno takové hraní už měl. Asi osm let zpátky v Bělehradu také na hradě. Bylo to absolutně fantastické, takže se moc těším na svůj set u vás, protože to zní báječně.

Jaké bylo nejneobvyklejší místo, kde jsi kdy hrál?

Bože… (dlouze přemýšlí) Bylo to v Mexiku, ale absolutně si nemůžu vzpomenout, jak se to jmenovalo. Rozhodně to bylo někde na jihu. Hráli jsme tam v jeskyních a během setu nám létali netopýři kolem hlavy. Do toho tam byly asi tři tisíce lidí. Lidé a netopýři. Takže to byl nezapomenutelný zážitek.

Nepochybně. Tvůj set teď doprovodí, ostatně jako téměř vždy, MC Conrad. Spolupracujete spolu dlouhá léta. Vyskytly se mezi vámi někdy nějaké neshody?

Myslíš třeba při hraní?

Může být.

Ono je to tak, že když jsme spolu tak dlouhou dobu, už si natolik rozumíme, že oba víme přesně, co ten druhý chce, jak co myslí, co udělá. Přitom jsme třeba nikdy netrénovali. A je tomu tak už téměř šestnáct let. Takové propojení mysli. Mně se líbí, co dělá Conrad a jak to dělá. On zas má rád moji hudbu. Prostě nám to dohromady klape.

Ale nepřekvapí tě někdy přeci, když zazpívá něco opravdu neočekávaného? Co mi říkali přátelé, tak na tvém posledním vystoupení v České republice prý hodně perlil…

Samozřejmě. Vlastně pokaždé do svého projevu zařadí něco fakt hodně vtipného. Bohužel ne úplně vždycky všechno během hraní zaregistruji, protože se dost často tak moc soustředím na hudbu, že své okolí vůbec nevnímám. Ovšem vždy si naše sety nahráváme, takže když to pak zpětně poslouchám, bývám občas docela dost překvapený, co všechno to tam zazpíval. V poslední době se v jeho zpívání objevuje velmi často "šílený Egypťan". (smích) Abys tomu rozuměla… Asi před rokem jsem se setkal se svojí opravdovou matkou a zjistil jsem, že jsem napůl Egypťan a napůl Uganďan. Takže Conrad se toho chytil a začal to používat.

Před rokem! Každopádně při svém vystoupení se držíš desek. V jednom rozhovoru ses nazval jako "vinyl junkie". Stále to platí?

(začíná mlaskat, zřejmě něco pojídá) Hraju fakt dost dlouho a miluju zvuk vinylu. Tu basu… Z ničeho jiného nedostaneš tak hutnou. Nikdy nedostaneš takový zvuk, když mixuješ cédéčka nebo empétrojky. Je to i hodně osobní záležitost. V raných osmdesátkách jsem jezdil se soundsystémy a všechno to bylo o deskách, velkých reprobednách, zesilovačích… prostě o velkém zvuku. Deska je pro mě toho synonymem. Samozřejmě ale nemám nic proti lidem, kteří hrají z cédéček a empétrojek. Je to skvělý prostředek pro začínající DJe. Umožní jim to prostě jít a hrát hudbu okamžitě, což je fantastické.

S MC Conradem

Tys pro vydávání desek založil svůj vlastní label Good Looking Records. Když jsi ho tak pojmenoval, je pro tebe tedy důležité vypadat dobře?

Jasně. Rozhodně je. Díky mojí dívce, protože ona je ta, kdo tráví čas tím, abych tedy dobře vypadal. (smích) Chodím s ní nakupovat, protože má dobré oko na oblečení a vůbec na pěkné věci. Dalo by se říct, že mě do toho před pár lety vtáhla. Takže ano, rád vypadám dobře. (zní pobaveně)

Když jde o vizáž, vypadá to, že nikdy nesundáváš brýle. Kontaktní čočky nenosíš?

Ale jo, sundávám brýle a čočky nosím při sportu. Hraju hlavně fotbal a podobně. Někdy také nosím čočky, aby si oči od neustálého nošení brýlí odpočinuly. Nebo prostě jen potřebuji změnu. Ale je pravda, že vždycky, když hraju na party, tak mám brýle. Jsou něco jako moje součást. Součást toho, čím jsem.

To znám. Ale zpátky k hudbě a zpátky ke značce Good Looking. Po dvouleté pauze jste obnovili její chod. Co se teď chystá?

Spousta dobrých věcí. Minulý rok jsem hrál na festivalu Exit asi před pětadvaceti tisíci lidí, což bylo skvělé. Z toho jsme připravili DVD, které bude prvním hlavním releasem na začátku září. Myslím, že je to dobrá věc pro drumandbassový label. I když lidé tomuto nosiči zatím moc nevěří. Je to něco nového pro každého i pro nás. Jinak se chystáme vydat tak dvě tři desky za měsíc. Teď to bude třeba týpek, který si říká Furney, dále Utah Jazz, Peyo. Pak máme nějaký materiál od Francouzů Funktastics… Prostě toho máme strašně moc k vydání a já se na to fakt těším. Conrad zase pracuje na svém albu, které už je z poloviny hotové a má být vydáno také ještě tento rok. Já sám bych také chtěl vydat vlastní album. Je toho opravdu hodně. Také pracujeme na nové podobě stránek, rozšiřujeme síť. Když se lidé podívají na www.goodlooking.org, můžou přesně vidět, co děláme.

Já už jsem se dívala a zjistila jsem, že stránky jsou velmi dobrým rozcestníkem pro Myspace, Facebook a Last.fm profily vašich umělců. Takže máte zřejmě pozitivní vztah k těmto komunitním serverům…

Dalo to docela práce dát to všechno dohromady. Já sám na tom netrávím tolik času, ale je to fajn pro lidi, kteří nás chtějí jednoduše kontaktovat. Ať už jde o pracovní záležitosti nebo jen chtějí pozdravit a pochválit. Strašně potěší, když někdo napíše, že se mu líbí naše práce a že nás má rád. V tomhle je podle mě největší výhoda, když mají fanoušci možnost přímého kontaktu. Na druhou stranu se ale také ptají na hodně věcí. Například jaký track jsem zahrál tam a tam před deseti lety. Na to už není bohužel tolik času, abych odpověděl na všechno. Hodně to požírá čas a já mám stále něco na práci. Takže tam kouknu tak jednou za týden, zběžně prolétnu vzkazy, přijmu nové přátele a raději to rychle zavřu.

S jedním z vašich umělců jsem dělala rozhovor přibližně před dvěma lety. Byl to Blame a mimo jiné vzpomínal na to, jak s vámi jel turné po světě. Říkal, že to bylo fajn, ale že by si to už nikdy nezopakoval. Nepohodli jste se?

Když se podíváš na Good Looking, zjistíš, co jsme dokázali. Co jsme udělali z lidí, které nikdo neznal. A myslím, že kdyby ses znovu na začátku zeptala Blama, určitě by si to s radostí zopakoval. (smích) Téměř každý potřebuje takovou podporu. Americké turné, australské turné, evropské, asijské… Když se umělci dostanou do Good Looking, tak jim díky mé práci a samozřejmě díky práci mých obchodních partnerů umožníme jet velká turné po celém světě. Dáváme strašně moc peněz do toho, abychom naše umělce "proflákli". Každopádně vztahy nemusí trvat na věky a lidé se někdy musí osamostatnit. Každý má pro to své důvody, tak jako je měl i Blame. Já mu přeji jen to nejlepší, aby se mu dařilo, protože je velmi talentovaný. Jen si prostě myslím, že kdybys jakémukoliv umělci na začátku kariéry nabídla světové turné, neodmítnul by to. Konkurence je veliká a tohle se přeci hodí.

Konkurence, soutěživost… Přejdu tím ke sportu. Jak už jsi řekl, máš rád fotbal. Vím, že fandíš Arsenalu. Co takhle Olympijské hry? Budeš se dívat?

Jasně. Mám rád sport celkově. Snažím se udržet se fit. Teď mi bylo čtyřicet, tudíž už to není, co to bývalo. Takže se starám o své tělo i mysl. Hraní je velmi náročné. Někdy nespíme několik dní v kuse a rekonvalescence je důležitá. Osobně respektuji a obdivuji špičkové atlety a vůbec… Ať už jsou to tenisté, kriketisté, fotbalisté… Všechny olympioniky. Všechny, kteří dosáhli vrcholu.

Myslíš, že má Čína právo Olympijské hry pořádat? Nebo se nemá sport spojovat s politikou?

Myslím, že sport nebo také hudba mají lidi a státy spojovat. Proto si myslím, že by se politika do těchto věcí rozhodně neměla míchat. Do hudby a sportu politiku ne.

Dobře. To byla poslední otázka. Od tvého sportovního fandění bych chtěla přejít k těm, jež fandí tobě. Pozvi je, prosím, na své hraní v srpnu na festivalu Hradhouse.

Určitě nás přijďte podpořit. Těšíme se na všechny fanoušky Good Looking. S Conradem vám zaručíme, že se nebudete nudit. Prostě přijďte na party!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016