ROZHOVOR

 

Rozhovor s Pavlem Bidlem a Romanem Raiem o projektu Loopichi

Bylo by to fajn... Sedět s těma dvěma v proutěném křesílku, popíjet mojito nebo frapé, hodiny a hodiny klábosit a dělat si poznámky, když témat k rozhovoru je tolik. Bylo, ale možné to není. Pavel Bidlo kdysi zmizel do Států a i přesto, že se Roman Rai před časem přestěhoval konečně z Kladna do Prahy, zvolili jsme nakonec povídání přes mail a Skype. Ti dva totiž dali na dálku své hlavy dohromady, nazvali se Loopichi a prvním oficiálním releasem se stala skladba Selfos. Jak došlo ke spolupráci? A proč Loopichi? Loopich B a Loopich R ochotně odpovídali na jednu otázku za druhou...

 
Je mi naprosto jasné, že nebudu příliš originální, ale zeptat se musím hned na začátku, abych v tom měl pořádek. :) Proč zrovna Loopichi? Vždyť samply příliš nekradete a vaše aktuální muzika už také není tolik o loopech, o smyčkách...

Loopich B: My jsme totiž takoví dva loupežníci, co přepadávají obchodníky v lesích a za uloupené peníze si pak kupují mašinky do studia. Já osobně kradu samply rád, ale vždycky je přestříhám tak, že už je pak ani sám výrobce nepozná. Zkrátka a dobře jsem prostě dobrej Loopich a jsem na to hrdej! :)

Loopich R: Ale to víš že krademe! Kdo ti tvrdil opak, ten ti lhal... :)



Prima, snad abych si začal lépe hlídat své osobní věci... Vzpomenete si ještě, jestli oslovil Bidlo Raie nebo Rai Bidla ke společné práci a jak už je to vlastně dlouho?

Loopich B: Bidlo oslovil Raie, protože Rai byl nesmělý. Nicméně léčil se s tím a to se cení. Jednoduše jsem potřeboval parťáka na loupežné výpravy a Roman se zdál být tím pravým. Vlastní baterku, batoh a také je tichý. Co víc si přát? Jeho tvorbu sleduju od začátku a moc se mně páčí jeho hudební vývoj.

Troufnu si říci, že každý skládáte v úplně jiné houseové škatulce. Je právě tohle ten důvod, proč jste vlastně vy dva spojili své síly?

Loopich B: Já ale nemám pocit, že jsme si tak vzdálení... Máme přece společné oblíbené hrdiny, navzájem se nakopáváme a ke všemu to děláme od srdce. Takže něco jako akvaristi. Neustále pozorujeme nové druhy rybiček, provádíme rozbory vody, čistíme akvárka a tak. Chápeš?

Loopich R: Přesně! Lépe bych to neřekl. :) Líbí se nám podobné věci, ale každý má svůj způsob, jak je převést do compu... Navíc se na našich lupičských výpravách obohacujeme navzájem. A to není zrovna málo, ne? :)



Váš singl Selfos je na světě a stačí mrknout na Beatport či 3 Beat Digital, aby člověk zjistil, že si nevede vůbec špatně... Co bude dál? Díl druhý? Třetí?

Loopich B: Díl druhý už jsme ukradli a teď ho upravujeme. Inspiroval nás americký bojovník Rambo a po jeho vzoru teď pracujeme na dílech dalších.

Loopich R: V tom dalším už dopředu čichám mnohem větší neplechu, ale víc ti neřekneme. Počkej si na trailer. :)

Musím uznat, že je to fakt pecka, ale všeobecně postrádám ve vaší tvorbě lidské hlasy nebo alespoň jejich útržky. Roman si to na svém EP Tokyo možná uvědomil a tak je tu najdeme. Přitom Pavle ty se znáš osobně díky Deep Dish s Richardem Morelem, podle mého s majitelem toho NEJ sexy hlasu na taneční scéně. To by byl potom kasovní trhák! Třeba už byste potom nemuseli loupit. Dočkáme se tedy od vás někdy klasických písniček?

Loopich B: I když loupíme, co nám přijde pod ruku, tak s vokály to vůbec není jednoduché...

Loopich R: Já mám vokály rád a tak se je snažím používat poměrně dlouho. Už v tracku Singers jsem použil víc hlasových samplů a pak je pospojoval dohromady. A vlastně nejenom v téhle skladbě. Ty klasické vokály, tedy od tuzemských zpěvaček, ty přijdou teprve na řadu. Slibuju!



Dáte nám trochu nahlédnout pod pokličku vašich studií? Jak a na čem Selfos vznikal a proč vlastně Selfos?

Loopich B: Roman pracuje v Nuendu, já v ProTools. Hudební stopy jsme si posílali pres FTP a Roman se postaral také o závěrečnou zvukovou úpravu. A proč Selfos? Jsme trochu DJské primadony a občas i sobci a tak se název Selfos nabízel... Jasně, není to opravdové slovo, stejně jako v případě Loopichi. Přiznávám tak jednu ze svých úchylek a sice vymýšlení nových slov.

Ten singl se objevil na už pár roky osvědčené značce Solstice, o níž pečuješ Romane společně s DJem Bo.danem. Budou zde vycházet i následovníci nebo začnete obesílat zahraniční vydavatelství? Pavle, ty jsi nikdy o vlastním labelu nepřemýšlel?

Loopich R: Já bych zkusil, jak to bude šlapat u nás a pak se uvidí. O tom, kam schováme naši další nakradenou kořist, tak o tom jsme zatím ještě nepřemýšleli...

Loopich B: V dobách vinylových jsem rozhodně stál o to vlastnit jednou label, ale s příchodem digi světa jsem od toho ustoupil. Mám pocit, že Roman a Bo.dan se starají o svou značku hodně pečlivě a tak ani nebyla potřeba obesílat anglosaská vydavatelství, což je kolikrát běh na dlouhou trať. Solstice je dobře fungující a dneska už vlastně zaběhnutý label a že tam tluče to srdce, to je slyšet až sem přes oceán.



Předpokládám, že se při skládání stále učíte... Ty jsi mi Romane před časem prozradil, že ve srovnání s Tvými začátky, ti jde všechno mnohem rychleji od ruky a že se ten proces skládání o dost zjednodušil. Sledujete třeba vývoj? Účastníte se nějakých předváděček techniky nebo výstav?

Loopich R: Nové krabice a software sleduju, ale už daleko méně, než dříve. Teď dám spíš na doporučení lidí, kterým věřím. Před časem jsem se rozhodl nehrotit neustále nový software nebo hardware, ale spíš se pořádně naučit na tom, co už vlastním a mám pocit, že se to vyplatilo. I když to musí posoudit jiní...

Inspirace je pro vaše skládání, po té nezbytné osahávačce techniky, určitě tou nejdůležitější zbraní... Co vás v poslední době nakopává? Co posloucháte za muziku, když máte pár minut času?

Loopich B: Mě střídavě nakopává a neustále probouzí dcera se ženou. Hrozně mi ty dvě ubližují... Vždycky, když se zahledím k obloze pro inspiraci, tak mě začnou otravovat, že něco potřebují a já tím pádem ztratím nit. Jsem rád, když mohu na chvíli utéct k počítači a sednout si k muzice, to je moje inspirace. Díky rokům zkušeností tu mám i malou radu pro mladé muzikanty: „Hudba a žena jsou vaši nepřátelé, pamatujte na to!“ :) Jinak poslouchám úplně všechno a mám rád lidi, kteří to mají také tak. Včera jsem si dal set Ewana Pearsona a byla to paráda.

Loopich R: Mně se líbí všechno, co má nějaký smysl a brnká to na moje city
jakýmkoli pozitivním způsobem. :) Baví mě toho fakt hodně a to od down-tempa přes D´n´B a house až po fajn kytarovou hudbu, ale i různé ambientní a experimentální věci...



Vypíchněte tedy alespoň jedno jméno ve vašem okolí, které stojí za pozornost... Zmiňte nějakého šikulu. Ty tady u nás Romane, ty ve Státech Pavle. Nebo taky razíte heslo, že teprve díky MySpace přestala mít hudba hranice?

Loopich B: MySpace je určitě prima věc. Už jenom proto, že mě moc baví pozorovat perverzní umělce a poslouchat jejich nekvalitní tvorbu. Taky přináší i milá překvapení. Jedním z posledních je pro mě Sašo Recyd. Každopádně pro mě je šikula každý, kdo dokáže svou muziku dotáhnout až do konce. Z domácích mám teď moc rád Brooklyna, Štepána Tůmu, Brauna, Ladidu, 2Singles, Sonority, Midi Lidi a samozřejmě Romana. :)

Loopich R: Těch jmen je určitě moc. Kromě již výše zmíněných bych přidal Nippa a aktuálně jsem objevil přes MySpace i nějakého klučinu, který dělá skvělou ambientní hudbu, ale bohužel si teď nevzpomenu na jméno. :( A pak tady máme velmi silnou komunitu D´n´B producentů, kteří nejsou ještě tolik vidět, ale podle mě to nebude trvat dlouho... D´n´B se skládá v Čechách na compu snad v každé vesničce. Doporučuju mrknout se prostřednictvím Beatportu na náš sublabel Vodkaredbull Records a sledovat i Solstice, kde budeme teď vydávat například Mauxe, který děla zajímavý house!

Nejste producenty na stálý úvazek, to byste asi po nocích hledali kořínky nebo očichávali popelnice... Takže jak vypadá ten váš stále se opakující týden? Z pohledu taťky od rodiny a kápa Roxy Bookingu půjde určitě o zajímavé srovnání. :)

Loopich B: Každý den je to úplně jinak...

Loopich R: Každý den je to skoro podobně... Agenda vyřizování mailů, smluv, posílání nabídek klubům a pak konečně skládání muziky. Tedy kromě pondělí! To neskládám, naopak jsem sám někde složený po víkendu a odpočívám. :)



Sleduješ nás Pavle vlastně ještě takhle na dálku? Jaký máš názor na to, kam se taneční muzika za tu dobu, co jsi pryč, dostala?

Loopich B: Hopsa hejsa movement už rozhodně není to, co býval. Pro někoho je stále živ a zdráv, pro jiného dead. Ten spirituální začátek hopsa hejsa movementu se už nikdy nemůže opakovat a v tom je pro mě to jeho kouzlo. Já do toho šel, protože to byl nový a neprozkoumaný terén. Tam, kde nás dřív vyhazovali, tam se dnes tančí a šňupe o sto šest. Je těžké se k tomu vyjadřovat, vždyť je to jen zábava.

Prozradíte nám na závěr, na čem teď aktuálně pracujete? Pavle Tvůj neoficiální remix pro Fujiya Miyagi, The Editors a předělávka starých osmdesátek Trans-X – Living On Video tu byly přijaty poměrně s nadšením. Na jakém horkém zboží pracujete teď?

Loopich B: Teď dodělávám remix pro Petra Brauna a moc mě to baví a s Romanem máme teď také hotovu jednu novinku.

Loopich R: Já jsem aktuálně dokončil několik neoficiálních remixů, které jsem ovšem ještě nevypustil do světa. Jeden pro Bent a dva pro Air. Taky makám na svých vlastních věcech, které bych chtěl konečně vydat jako součást prvního alba a do toho připravuju nové singly včetně vinylu jedné starší pecky. Je toho fakt moc – nestíhááááááááááááám. :)

Díky za fajn povídání i přes tak strašnou dálku, která nás dělí. Přileť!
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016