ROZHOVOR

 

MP3 WaReZ

FRI:KI připravil velmi zajímavý rozhovor s neidentifikovanou (nicméně existující) osobou o warezu, konkrétně o MP3 warezu. Chcete vědět, jak je to s warezem v ČR, jak to vůbec funguje, jaký má zpovídaná osoba názor na copyright či Final Scratch? Pak čtěte...

 
Pan Q ze zřejmých důvodů nechce, abych uveřejnil jeho pravou identitu. Jde o týpka něco přes dvacet, velkou část svého života tráví na Internetu, ať již kvůli práci, zábavě nebo jen "na pokec". Pana Q velmi baví elektronická hudba, zvláště ta, za kterou se v podobě MP3 stažených z Internetu nemusí platit. Jednoho dne pan Q zjistil, že s tím, co ví o Linuxu a serverech a s lidmi, které zná z kanálů IRC by mohl postavit svůj vlastní MP3 ftp server, samozřejmě warezový.

Co je to WAREZ? Jak je na tom warez v Čechách a na Slovensku.

Warez je založen na spolupráci více lidí za účelem poskytovat nebo čerpat určitá data, často bohužel ilegálně. Češi a Slováci jsou na světové úrovni, :) ale nedá se jednoznačně definovat .cz a .sk - lidi prostě spolupracují a je jedno, odkud jsou. V Čechách i na Slovensku samozřejmě jsou warezové servery.

Jak vznikal tvůj server a proč právě MP3?

Celé to začalo tím, že jsem viděl nějaké MP3 na webech, testoval jsem v té době Dattelkabel a stahoval jsem a konzumoval, co se dalo. Občas se mi dostaly do ruky i MP3 s charakteristickým označením a .nfo soubory. Začal jsem se o to víc zajímat a vyptávat se známých na kanálech IRC, seznámil jsem se s různými lidmi, co elektronicku muziku hrají, ale taky samplují CD a desky, které si koupili. Vznikla "group" a později server. Začalo to několika MP3 a teď jsme pomalu malá výrobna. :)

K serveru je potřeba samotný stroj a velmi dobrá konektivita a to stojí spoustu peněz...

V tu dobu jsem pracoval na civilní službě na nejmenovaném místě. Měl jsem na starosti administrování několika Unixových serverů, časem přibyly další a další a skončilo to tak, že jeden z nich je právě naše "site" (ftp server). Jeden Němec mi po večerech radil, jak má správná site vypadat a co má všechno mít, celý server stojí na velké spoustě skriptů. Udělali jsme ascii banner (obrázek složený z ascii znaků, identifikace group a serverů je důležitou součástí image:), pravidla serveru pro uživatele a site se rozjela. Za oficiální hosting bychom se nedoplatili, naše site dělá traffic 6GB denně. A kdyby nás někdo náhodou "vyhmátnul"? Našel by jenom zašifrované disky se 192bit AES šifrou a na nich hromadu bordelu a žádné logy, jenom site by šla do kytek.

Jak funguje scéna warezových MP3 sitez?

Většina sitez má kromě MP3 i filmy, isa a 0day aplikace, navíc MP3 všech žánrů. Tradeři a courieři se snaží na jedné site něco vzít, třeba MP3ky a na jíné site to směnit za ostatní warez. Výměna probíhá pomocí FXP protokolu, takže trader nemusí mít mega-připojení, ale stačí mu třeba dial-up, kterým jenom nastavuje přesuny dat mezi sitez. Trader za uploadování na site získává kredity, většinou v poměru 1:3, tzn. může stahovat 3x více než na site poslal. Traderům jde o kredity, ale zároveň každý trader musí s tím, co uploaduje splňovat i určitá pravidla na té které site zavedená. Pokud je nesplní, jeho data jsou označená jako NUKED a trader ztrácí dost kreditů, což ho do příště naučí. :)

Kolem každé site existují "groups", které samplují nové vinyly a CD, ale taky tradují. Pokud některá group chce samplovat vinyl, někdo z groupy má přístup do databáze MP3 releasů, která není přístupná každému, kde se ověří, jestli už release někdo nenasamploval. K releasu se musí přidat potřebné informace do .nfo a .sfv souborů (interpret, názvy tracků, label, datum vydání a samozřejmě charakteristický podpis groupy). Pak se release rozešle do predirů na presitez, kam má groupa přístup. Potom se release přesune do adresářů, kam mají přístup i ostatní členové dané site, robot všem ohlásí, že release je venku a pak už traders závodí v kopírování releasu na ostatní sitez za kredity. Na serverech se synchronizují jen releasy z určitého dne, dává se pozor na duplikáty a na kvalitu MP3, která se smí pohybovat v rozmezí 160 - 192kbit/s.

Je vaše site něčím specifická?

Naše site není tolik o kreditech a o tradování. Nám jde více o kvalitu, nežli o kvantitu, je to také tím, že naše site neleží na 100 Mbit lince. Nefungujeme jako skladiště, ale stále dostáváme nové věci a MP3 staré několik týdnů se mažou. Moje snaha byla dotlačit dobré grupy, aby mohly pomocí naší site dělat prereleasy a ty šířit dál. Na naší site lidem vyhovuje obsah, samozřejmě existuje spoustu větších a rychlejších sitez s více žánry, ale my jsme se specializovali pouze na elektronickou hudbu. Postupně jsme se zbavili obyčejných traderů a chceme si vyměňovat jenom hudbu, která se nám líbí, takže lidí, kteří nereleasují a jenom tradují je u nás asi 10 a všichni jsou členové nějaké domácí nebo zahraniční groupy, která má za svého tradera odpovědnost.

Jaká se u vás objevuje hudba a kolik jí denně přijde?

Denní upload je okolo 2-3 GB, MP3 se rozřazují podle stylů od House, Trance, Techno, Jungle, přes Psychedelic, Industrial a Hardcore až po Electronic, Tribal nebo Ambient. Máme zájem spíše o tvrdší hudbu, takže groupám, které k nám posílají "písničky" bereme login, nebo jsou jejich uploady "nukovány". Některé styly jsou preferovanější, na některé prostě není místo. Jinak dostáváme ripované vinyly, CDčka, nebo některé sety známých DJů stažené ze zahraničních rádií (italský Orgasmatron, britské Radio 1) nebo i sety z větších parties, naposledy třeba Mayday. Sety jsou u nás většinou hned druhý den, co DJ hrál v rádiu nebo na akci.

Kolik lidí má login na vaši site?

V současnosti něco okolo 250 lidí, členové groups, traders a pak lidi, co si od nás jenom stahujou, protože je hudba, která se u nás objevuje zajímá. Národnostní složení je hodně pestré - Češi, Slováci, Němci, Američani, Norové, Finové, Belgičani, Kanaďani, .cz a .sk je cca 1/4 lidí. Loginy jsme přidělovali jenom na doporučení a členům group, připojení je možno provést pouze z jednoho počítače (IP adresy). Loginy už nedáváme.

Jaký máš názor na copyright? Co si myslíš o věci jménem Final Scratch?

Myslím si, že 192 kbit/s MP3 (vyšší nejsou povoleny) se nedá už dál nijak zpracovávat a tím, že ji uděláš, moc neokradeš majitele copyrightu. Hudba v tomhle formátu není o penězích, ale spíše pro zábavu a díky tomu, že se dá posílat po Internetu, má spousta lidí možnost si poslechnout hudbu, která se u nás třeba vůbec neprodává. DJs si mohou stáhnout a poslechnout hudbu kterou si koupí na vinylu mnohem dříve, než se objeví ve vinylshopech. Systém pravidel MP3 sitez navíc zaručuje, že s hudbou jdou i informace o ní a autorovi, tzn. není pak nepořádek v neznámých, nepopsaných souborech. O FinalScratchi jsem slyšel, ale nejsem DJ, takže nevím, jak je to využitelné. Pokud by DJs hráli z MP3, pak bych chápal odpor gramofirem, to už se pak můžou dělat rovnou MP3 místo vinylů, 192kbit/s MP3 ale vidím jako zbytečnou ztrátu kvality, 256kbit/s ve variable bit rate je znatelně lepší.

Jak vidíš svoji site do budoucna?

Už nyní občas provozujeme internetové rádio, někdo hraje buďto z gramofonů anebo pouští MP3ky. Je to zatím spíš úlet, pravidelné vysílání zatím nemáme. Plánujeme do budoucna skript, který by hudbu pouštěl, ale zatím není čas. Počítáme také s částí na samply, protože hodně členů dělá nebo chce dělat hudbu a dále chceme rozšířit diskový prostor a server upgradovat ze zdrojů, které nás podporují ze zahraničí a z dobrovolných příspěvků členů.


Připravil: FRI:KI
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016