RECENZE

 

Technics SL-DZ1200

Djský CD-přehrávač s rotujícím talířem, který se snaží co nejvěrněji napodobit chování gramofonu, už dnes překvapí jen málokoho. Daleko větší údiv asi způsobuje fakt, že zrovna firma Technics přišla se svým modelem až v roce 2004.

 

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ KOOGI A MAXISTORE.
Recenzi provedl Koogi, techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore.
Mediální partneři prováděných recenzí jsou server
www.techno.cz a časopis BE.

Technics SL-DZ1200
Digitální gramofon

Djský CD-přehrávač s rotujícím talířem, který se snaží co nejvěrněji napodobit chování gramofonu, už dnes překvapí jen málokoho. Daleko větší údiv asi způsobuje fakt, že zrovna firma Technics přišla se svým modelem až v roce 2004.

Vzhled není všechno
Hned na úvod si řekněme, že design se vývojářům z Technicsu opravdu povedl. Na první pohled lehce připomíná svého analogového kolegu s tím rozdílem, že ovládací plocha má čtvercový tvar a o něco více tlačítek. Talíř je také trochu menší, ale 8 palců k pohodlné manipulaci bohatě stačí.

Základní ovladače jako jsou Pitch a tlačítko Start/Stop své pozice ani design nezměnily. Dokonce tu nechybí ani malý světelný stroboskop, mířící na hranu otočného talíře.
Hliníkový povrch přehrávače působí díky svítivě stříbrné barvě velmi sexy a proto jsem byl zvědav, zdali bude vzhled držet krok s funkčností…

slipmatZákladní funkce
Tento nový Technics umí číst ze SD paměťových karet, ale samozřejmě a hlavně z klasických Audio-CD, CD-R/RW a poradí si i s mp3 soubory.  I když ty mu dělají občas lehké problémy.
Nahrávky o 320 Kbps mi nechtěl vůbec přehrát a nejkvalitnější mp3ojka, se kterou si poradil, měla 192 Kbps a méně. Při přetáčení a skipování komprimovaných záznamů přístroj nereaguje moc pohotově a chvíli mu trvá než "se vzpamatuje" a pochopí, co se od něj chce. Nic dramatického, nicméně při živém hraní je třeba s tím počítat.
Máte-li více mp3 souborů na jednom CD, je velice obtížné najít ten pravý, takže tady se Technics od konkurence příliš neodpoutal.

Po nepříliš pohotovém načtení média zmáčkneme velké tlačítko Start a kotouč se dává do pohybu. Obsluhuje se parádně, a díky slipmatu a vinylové destičce s drážkami, je rozdíl mezi prací s vinylem a touto simulací opravdu mizivý.

Silný motor talíře má přímý náhon a umožňuje mu chovat se přesně jako ten gramofonový. Nechybí mu možnost nastavení brzd a rozjezdu ani funkce zpětný chod.
V jeho středu najdete kulatý displej, informující o všem, co se uvnitř právě děje.  Ten lze natočit do čtyř různých poloh podle toho z jakého směru ho obsluhujete. Bezesporu užitečná věc, kterou bych ovšem nehledal na přístroji s čtvercovým půdorysem.

slNa jakémsi prstenci okolo displeje jsou umístěna tlačítka pro smyčkování, přetáčení a přeskakování skladeb. Funkce Loop pracuje bezchybně bez jakýchkoliv nechtěných lupanců či ruchů. Důležité čudlíky na přetáčení a přeskakování skladeb by mohly být trochu větší, ale musím uznat, že toto řešení je mnohem hezčí.

Nastavitelný Pitch umí regulovat rychlost hrající skladby v rozmezí od +/-8 do +/-50 a navíc disponuje funkcí Pitch Lock, která při změně bpm zachovává původní ladění.

Neefektivní efekty
V pravém horním rohu ovládacího panelu objevíte dvě efektová tlačítka. Vinyl Simulation a Dynamic FX. První z nich bych mezi efekty nepočítal. Jde totiž jen o osm různých přednastavení ekvalizéru, která mě osobně ničím nezaujala a nevím jestli bych je někdy využil.

To pod tlačítkem Dynamic FX najdeme reálné efekty jako například Distortion, Pan, Ring, Wah a další, ale bohužel jejich zvuk není nijak ohromující a hlavně nejdou žádným způsobem editovat. Takže bohužel, tady dávám palec jasně dolů.

Samplování jedna báseň
S těmito funkcemi jsem si vyhrál nejvíce. Obě pracují spolehlivě a snadno se obsluhují. Kdykoliv chcete nasamplovat signál, stačí zmáčknout jedno ze čtyř červeně blikajících tlačítek a pro následné přehrání není potřeba nic víc než další stisk. Jednotlivé samply je ještě možné podle potřeby krátit pomocí funkce Trim.

To samé platí o Cue Pads. Velmi jednoduše si můžete označit body, ze kterých začne nosič hrát v okamžiku stisku jednoho z Cue tlačítek. Přístroj si navíc umí zapamatovat vámi nastavené Cue body u celého pouzdra cédéček, které sebou nosíte na hraní. 
 
krasavecRozsudek
SL-DZ1200 nepřichází s ničím novým a už vůbec ne s ničím revolučním.  Jste-li vinylový DJ,  rádi byste hráli i z cédéček, ale bojíte se, že se vám to z těch moderních mašinek nepůjde tak dobře, pak je tento stroj vyroben právě pro vás. Ten vinylový "feel" tu opravdu je a základní funkce pracují vlastně bezchybně.

Bez vytáček se ale přiznám, že jsem od Technicsu čekal trochu dotaženější  práci. Nejvíc mi vadila naprosto zbytečná efektová sekce, kterou kdyby vynechali, mohl být přehrávač levnější a celkový dojem mnohem lepší. Mám totiž větší důvěru v mašinky, které primárně splňují to, pro co jsou vyrobeny a nemají moc zbytečných funkcí navíc. A když už je mají, tak by měly být užitečné a ne jen pro okrasu.

Na druhou stranu je třeba říct, že asi největší devizou již jednou výše zmiňovaného gramofonu SL 1200 byla a je jeho výdrž. Více než dvě dekády se vyrábí prakticky stejný model s malými úpravami. Půjde-li tento cd-přehrávač v jeho šlépějích, výrobce mušky časem určitě vychytá a jsem si jistý, že pro trh s djskou technikou bude existence SL-DZ1200 velkým přínosem.

Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz .
Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na splátky) v Maxistore, Bořivojova 57, Praha 3.
Email:
x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016