RECENZE

 

Recenze techniky: Numark CDX

Jeden z nejnovějších pokusů, jak co nejvíce přiblížit pocit z mixování vinylů při používání cédéček, se jmenuje Numark CDX. Výhody digitálního míchání začínají být stále více patrné a mezi dji se tento jev velice rychle šíří.

 

Recenze techniky vám přináší Koogi a Maxistore.
Recenzi napsall Koogi, techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore.
Mediální partneři prováděných recenzí jsou server
www.techno.cz a časopis BE.

Numark CDX
Professional CD turntable

Jeden z nejnovějších pokusů, jak co nejvíce přiblížit pocit z mixování vinylů při používání cédéček, se jmenuje Numark CDX. Výhody digitálního míchání začínají být stále více patrné  a mezi dji se tento jev velice rychle šíří. Někteří dokonce přešli na digitální formát úplně. Přesto jim všem schází ten příjemný pocit z točící se černé placky, na kterou si mohou sáhnout a ona okamžitě zareaguje, mohou ji libovolně zastavovat, scratchovat s ní atd…

cdxNumark CDX je obr. Je to největší djský cd-přehrávač,  s kterým jsem se kdy setkal. Jeho plastikové tělo je o něco mohutnější než klasický Technics 1210. I celkovým vzhledem silně připomíná gramofon, hlavně díky točícímu se vystouplému talíři, který je poháněn tak silným motorem, až se vám chvílemi nechce věřit, že vlastně obsluhujete cd-přehrávač. Talíř má stejné rozměry jako u běžných gramofonů a na něm je připevněna dvanáctipalcová černá deska, která velmi věrně nahrazuje vinyl. Pro dokonalouiluzi má dokonce i drážky :).
Práce s touto deskou připomíná gramofon natolik, že jsem se často přistihl jak zvedám druhou ruku, abych sundal přenosku…

Najdete zde vlastně všechno, co očekáváte od moderního djského přehrávače: citlivost pitche se přepíná od velmi přesných +/- 6% až po extrémních +/- 100%, nosič se vkládá zepředu do tzv. "polykacího" slotu, čte bez problémů vypálená cédéčka, můžete si nastavit rychlost brzdy a rozjezdu talíře a tak dále a tak dále. Je tu však spousta věcí, které u jiných přehrávačů najdete jen ztěží.

Jedna z nich je pět kvalitně znějících efektů – filtr, chop, echo, sonar a slide. První tři jsou všem dobře známé a ty poslední dva jmenované se chovají podobně jako flanger a pitch. Velkou výhodou všech těchto efektů je velice snadná synchronizace s tempem hrající skladby pomocí tlačítka Tap. Záběr jednotlivých efektů se kontroluje malým jog wheelem, umístěným v pravé horní části ovládacího panelu. S efekty se navíc dá pracovat i během scratchování, což má občas za následek dost zajímavé zvuky.

Samotný scratching je velmi pohodlný i pro začátečníky. Nejenže nehrozí, že vám jehla vyskočí z drážky, ale můžete si nastavit i různé "cheaty", aby vaše škrábání desek neznělo moc amatérsky. Jaké? CDX umí například při scratchování přehrávat zvuky pouze jedním směrem nebo když skcratchování zkombinujete s funkcí Cue, tak kdykoliv desku uchopíte znova, jste přesně v místě, se kterým chcete pracovat. Profi scratcheři si navíc ještě mohou odmontovat napevno přidělaný vinyl a vložit pod něj speciální slipmat, který bude lépe prokluzovat.

cdx2Vlevo nahoře se nachází výkyvný kontrolér pro Reverse. Ten lze použít dvěma způsoby. Kromě klasického zpětného chodu, kdy se samozřejmě i samotný talíř začne točit pozpátku, je tu i druhá, pro mě uplně nová funkce. Numark totiž umí přehrávat hudbu z cd pozpátku od označeného bodu, ale současně čte původní stopu, takže v okamžiku kdy přestanete držet zpětný chod, normální přehrávání naváže přesně v místě, kam by se skladba dostala aniž byste tuto funkci použili.

Další, dobře fungující schopností, je Loop. Pouhá dvě stisknutí vám stačí k vytvoření perfektní smyčky, kterou můžete potom ještě pomocí tlačítek Shift zkracovat nebo prodlužovat podle libosti, aniž byste vytvářeli nepříjemné zvukové lupance.

Pořád to ale není všechno, co může Numark CDX nabídnout. Velkým plusem této mašiny je možnost přehrávání MP3 souborů. Kvalita zvuku je tu pochopitelně závislá na kvalitě komprese, ale Numark bohužel neumí disk prohlížet, takže máte-li na cédéčku vypáleno několik sessions, má s tím problémy a doporučoval bych si je rozložit na několik nosičů.

Zadní panel nabízí klasický cinchový stereo výstup a digitální výstup SP/DIF. Dále jsou tu ještě k dispozici zdířky MIDI in a out, které slouží k synchronizaci s dalšími přehrávači. Po propojení můžete ovládat na několika cd-playerech funkce Start/Pause a nastavení pitche.
Takže opět nadstandartní vybavení.

Numark CDX na mě udělal silný dojem. Bez přehánění.  Je to mašina, která zaslouží pozornost a jestliže konkurence nepřijde s něčím podobným a lepším, troufám si tvrdit, že za pár měsíců se nebude v souvislost s přehráváním cédéček mluvit o jiném stroji než o tomto. Je sice pár věcí, které mi tu schází. Například sluchátkový výstup nebo vykreslení průběhu skadby. Ani rozložení ovládacích prvků mi osobně moc nesedí, ale těch plusů je tolik, že toto všechno jsou jen maličkosti. Kdybych měl zbytečných 30.000, hned bych si ho pořídil.:)

Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz.
Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na splátky) v Maxistore, Bořivojova 57, Praha 3.
Email:
x@maxistore.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016