RECENZE

 

Technická recenze: mixážní pult Behringer DJX 700

Přinášíme vám další Stereomanovu technickou recenzi, ve které se tentokrát zaměřil na djský pult Behringer PRO Mixer DJX700. Tento mixpult celkem věrně kopíruje zavedený Pioneer DJM 500, ale znáte to: když dva dělají totéž, není to totéž...

 

BEHRINGER DJX 700

Dnes vám přináším recenzi mixážního pultu DJX700 od firmy Behringer. Jedná se o 4kanálový mixážní pult, jehož vzhled a rozmístěním jednotlivých prvků vychází z mixážního pultu Pioneer DJM 500, takže popis pultu DJX700 bude velmi podobný. DJX700 nabízí za málo pěnez opravdu hodně muziky a to byl jeden z hlavních důvodu, proč jsem se rozhodl pro jeho recenzi. Jak je mým dobrým zvykem, tak k článku bude na mém webu www.stereoman.tk spuštěno fórum, kde můžete k danému tématu psát vaše dotazy, názory atd. Pojďme se tedy bez zdržovaní podívat, co je DJX700 zač...

Výbava:

Kanály


 



Pult obsahuje 4 kanály se 3pásmovými korekcemi, LED indikátory a ULTRAGLIDE šavlemi, a také 1 mikrofonní kanál s 3pásmovými korekcemi a s nastavitelnou funkcí TALKOVER. Korekce pracují v rozsahu –32 až +12 dB. První kanál je přepínatelný CD/LINE, druhý CD/PHONO(/LINE) a zbývající LINE/PHONO(/LINE).


Master

 

Master disponuje LED indikátory pro oba kanály, posuvnou šavlí k ovládání hlasitosti, potenciometrem pro balanc a také efektem XPQ SURROUND, který má zvuk trochu rozjasnit-rozzářit. Samozřejmě nechybí ani nastavitelný sekundární výstup a výstup pro nahrávání.


Monitoring

Výstup na sluchátka disponuje funkcí výběr módu STEREO/SPLIT, potenciometrem pro nastavení úrovně zdroje signálu mezi kanálem ve sluchátkách a MASTERem, pochopitelně nechybí ani nastavení hlasitosti.


Crossfader

Crossfader používá technologii VCA a je u něj možné potenciometrem plynule nastavit křivku jeho průběhu, což je velmi užitečné. Můžete totiž crossfader nastavit tak, aby co nejlépe vyhovoval vašemu stylu hraní. Na každé straně crossfaderu se také nachází 3 KILL tlačítka. Tato 3 tlačítka lze aplikovat na kanál, který je přiřazen na tu stranu crossfaderu, kde se tlačítka nachází.

BPM funkce

Tyto funkce jsou jen na ozdobu, protože vůbec nefungují, tak jak by měly. Proto si myslím, že se jimi nemá cenu zabývat.


Efekty

Efektový procesor nabízí 47 digitálních efektů v 24bitové kvalitě. Efekty jsou rozděleny do těchto sedmi kategorií:


1 REVERB - 6 efektů
0 Big Plate
1 Small Chamber
2 Bright Room
3 Voice Widener
4 Phil’s Drums
5 Short Delay

2 DELAY - 12 efektů
0 1/2 95 BPM
1 3/4 95 BPM
2 1/1 95 BPM
3 1/2 110 BPM
4 3/4 110 BPM
5 1/1 110 BPM
6 1/2 124 BPM
7 3/4 124 BPM
8 1/1 124 BPM
9 1/2 131 BPM
A 3/4 131 BPM
B 1/1 131 BPM

3 ECHO - 12 efektů
0 1/2 95 BPM
1 3/4 95 BPM
2 1/1 95 BPM
3 1/2 110 BPM
4 3/4 110 BPM
5 1/1 110 BPM
6 1/2 124 BPM
7 3/4 124 BPM
8 1/1 124 BPM
9 1/2 131 BPM
A 3/4 131 BPM
B 1/1 131 BPM

4 FLANGER - 5 efektů
0 Stereo Flanger
1 intage Flanger
2 Dual Phaser
3 Rotary Speaker
4 Stereo Chorus

5 PANNING - 2 efekty
0 Panning
1 Tremolo

6 FILTER - 3 efekty
0 Auto Filter
1 LFO Filter
2 Vinylizer

7 SIM/DYN - 6 efektů
0 Ultrabass
1 Ultrafex
2 Voice Changer
3 Tube Amp
4 Blues
5 Radio Speaker

Jako zdroj pro efektor můžete vybrat kterýkoliv z 5 kanálů (4 + 1) nebo MASTER.
Kromě nabízených efektů lze také efektovat externím efektorem, který se připojuje na výstupy SEND a vstupy RETURN. Na výstupu SEND se nachází signál kanálu, který je navolen do sluchátek.

Jak to hraje?

Za jednu z největších nevýhod tohoto pultu považuji, že v MASTERU jsou velmi slabě slyšet signály z ostatních kanálů. To je velmi nepříjemné, protože pokud u tracku v MASTERu je tichá pasáž, tak kromě této skladby bude v MASTERu trochu slyšet i skladba, kterou si právě připravujete ve sluchátkách. Šavle i korekce se mi zdají momentálně v pořádku, případná nekvalita se projeví až při delším používání, takže případné pozdější závady uveřejním až časem ve fóru na mém webu. Ikdyž u faderů mi celkem vadí absence ochrany proti prachu! U crossfaderu se mi velmi libí jeho plynulá nastavitelnost a KILL tlačítka. Po těchto 2 funkcích se mi bude při hraní na Pioneeru opravdu stýskat. Efekty jsem zatím zkoušel pouze na hudbě a tak nemohu říci jak fungují ve spolupráci s mikrofonem. Efekty nejsou špatné, ale při hraní se hojného používání dočká jen část z nich. Mě osobně nejvíce k srdci přirostly tyto 2 efekty, je to efekt číslo 40 (Stereo Flanger) a 71 (Ultrafex). Funkce XPQ SURROUND zvuk sice trochu rozzáří, ale při velké intenzitě tohoto efektu zvuk na vyšších frekvencích zkreslí. Co se týče zvuku, tak ten mě nějak moc nenadchl, ale vzhledem k ceně... BPM funkce jsou jen na ozdobu, ja osobně bych je stejně moc nevyužil, a tak bych je klidně vyměnil za trochu více kvality. Myslím si, že spousta DJs by byla radši, kdyby byl pult o něco dražší, ale o to kvalitnější.

Závěr

Dostanete jen to, za co jste si zaplatili! Vzhledem k tomu co všechno pult nabízí, tak za opravdu lidovou cenu, která se pohybuje kolem 6.000 Kč, nelze očekávat žádné velké zázraky. Pokud se tedy podíváte na vybavení pultu a cenu, tak musíte uznat, že poměr cena/výkon je opravdu přinejmenším velmi zajímavý.
Do klubu a na akce bych pult asi nedoporučil, protože nevím, jak dlouho by pult vydržel v těchto pro něj nehostinných podmínkách, ale doma a v rukou jednotlivců by mohl vydržet dlouho, zaleží totiž jen na vás jak se k pultu budete chovat a jak se o něj budete starat.
Doporučuji si pult neobědnávat poštou, ale navštívit nějaký kamenný obchod, kde si pult budete moci před zakoupením vyzkoušet. To je dobré z několika důvodů, především tím eliminujete riziko, že vám někdo zašle zrovna nějaký slabší kousek a za další si můžete vyzkoušet, zda vám pult a jeho vybavení bude vyhovovat, kromě toho také vyloučíte poškození pultu během přepravy.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016