RECENZE

 

Hudební recenze: Back Up Vol. 1 mixed by Sebo K

Sebo K se snaží o nalezení ideální cesty postupného se vyprošťování z minimalových pout. "Minimal-techno zvuk už lidi nudí", slyšíme stále častěji z úst mnoha DJů a producentů. Jenomže skutek utek. Asi není lehké přejít od slov k činům.

 

Přes den studuje ve škole marketing, po večerech hraje v klubech a bůhvíkdy ještě skládá muziku. Sám přiznává, že hlavně v pondělí ráno, kdy musí vyrazit na přednášky, potřebuje pořádnou dávku přesvědčování, aby vylezl z postele a šel vstřebávat do svého mozku trochu toho vědění. Německý DJ a producent Sebo K je nicméně živoucí důkaz, že se vše dá zvládnout a nezkolabovat. Jinak bychom pravděpodobně nedrželi v ruce jeho debutovou mixovanou kompilaci Back Up Vol. 1.

"Minimal-techno zvuk už lidi nudí", slyšíme stále častěji z úst mnoha DJů a producentů. Jenomže skutek utek. Asi není lehké přejít od slov k činům; a tak je minimalu všude dost. Přestože Sebo K výše uvedenou citaci o nudnosti také rád používá, servíruje na kompilaci Back Up minimalu dosyta. Ale pozor: pokud minimal nemusíte, v žádném případě neházejte předčasně ručník do ringu! Back Up totiž není vůbec explicitně o minimalu.

Sebo K se stal DJem v polovině devadesátých let a byl nejvíce ovlivněn detroitským technem a chicagskou house music. To je pravděpodobně důvod, proč se (nejen) na této kompilaci rozhodl zkombinovat „relativní“ syrovost minimalu právě se zvuky a náladou Detroitu a Chicaga. Nelze říct, že by vzniklo něco zásadně nového nebo originálního. Pro Back Up se hodí spíše označení „osvěžující“. Sebo K se pomalu polehoučku snaží o nalezení ideální cesty postupného se vyprošťování z minimalových pout (nelze čekat, že všichni ze dne na den přestanou hrát jeden styl a přejdou na jiný).

Kompilace je také hodně "deep", což by ale nemělo odradit ani příznivce rozjuchanějších výběrů. Na jedné straně zde najdete skladby od ostřílených amerických producentů Kerri Chandlera ("Digital Love Affair") a Dennise Ferrera, na druhé straně pak skladby od techno-evropanů jako jsou Marco Resman ("Gouache"), John Daly ("Do It") nebo Efdemin ("Just A Track"). Nechybí švédští experimentátoři Minilogue, Jamie Odell aka Jimpster nebo chilský objev Pier Bucci. Pro některé kompilátory sestava možná zdánlivě roztříštěná, zde ale plní přesně daný účel.

Ne vždy můžete vložit rovnítko mezi různorodost a kvalitu, v případě Back Up vám v tom ale nic nebrání.

Hodnocení: 80%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016