RECENZE

 

Hudební recenze: Duplex 001

Klub Duplex na Václavském Náměstí už dávno není vyhledávaným místem pouze pro horních deset tisíc. Nejen dvojice Uwa & Lucky Lucaso, ale i řada parties se zahraničním obsazením láká do zajímavého interiéru široký záběr návštěvníků. Kromě parties samotných se tu konají poslední dobou i další nepřehlédnutelné akce. Jednou takovou nepřehlédnutelnou a hlavně nepřeslechnutelnou byl křest nového vinylu Duplex 001.

 

Ačkoliv Duplex v současné době není místečkem pouze pro oněch zmíněných horních deset tisíc, nově pokřtěný vinyl si bude moct užívat ještě víc specifičtější skupina lidí. Pouze nejhornějších 500. Sněhobílý dvanáctipalec v dospěle designovaném obalu potěší na první pohled a stejně tak zapůsobí i tracklist. Čtyři různorodé tracky od různorodých českých DJů. Na jedné straně významní čeští producenti Lucca a Tvyks spolu s poměrně novým tandemem Orbith & Michal Poliak a na druhé, donedávna v odborných kruzích dosti zatracovaní, Uwa s Lucky Lucasem, kteří se ze sebe pokouší strhnout nálepkou bláznů a šílenců a snaží se jí přelepit tou s blázny, šílenci a dobrými producenty. Na běloskvoucím vinylu to ale kupodivu sluší všem čtyřem.

Když se tak koukám na obrázky jednotlivých protagonistů na desce, zdá se, že jediná Lucca se nechala přemluvit k hrátkám se svým účesem. Sluší jí to velice a stejně tak i jejímu příspěvku na desce. Track Shanghai 021 je její typickou prací. Groovy techno, hi-haty zařezávající se pod kůži a sice jednoduchý melodický motivek, ale o to účinnější. Téma pro Luccu tedy značně známé a možná již trochu opotřebované, ale moje boky se vrtí sem a tam a nemůžu si pomoct – tohle vypadá na dobrý hit.

Hned po Lucce následuje skladba, na kterou nejspíš hodně lidí čekalo a možná se s ní někteří nebudou moct delší dobu smířit. The Kaos Boys, tedy DJ Uwa s Lucky Lucasem leží hodně lidem v žaludku a jsou pro ně kolikrát ještě méně přijatelnější, než třeba misska coby DJka. Jedno se jim ale musí nechat: pracují na sobě. Od podivných show a performancí se sice nedistancovali a i kdyby, nikdo by jim to asi nevěřil. Ovšem nově začali dělat do trochu jinačí muziky a tu se teď snaží vytvářet i na vlastních mašinách. Skladba HiChiChi je vůbec první, kterou od nich slyším a i když se nenese v duchu minimalu, který teď ve svých setech často prezentují, za vaší pozornost stojí. Její styl je těžko definovatelný, ale to je také její největší výhrou. Poměrně hodně se v ní děje a rozhodně netradičně zní. Rytmus je rovný, ale zpočátku se tak nezdá. Zvuk se na začátku tváří jako temný a nepřístupný a později se rozzáří jasnou, až diskotékovou atmosférou. Trochu mi vadí kýčovitý pokus o vokál. Bez něj by to možná bylo ještě o chlup lepší, ale i tak – klobouk nebo minimálně kšiltovku dolů. Už jen za odvahu, která byla korunována netradičním hudebním zážitkem.

DJ Orbith a Michal Poliak jsou jako producenti poslední dobou k nezastavení. Jejich další práce nese název Vampire. Je o něco přímočařejší, než jejich tracky na nedávno vydaném vinylu Phantom EP, ale o to více klubovější. Naleznete v něm hluboké a ostré basy, které se starají i o melodickou složku celé skladby. Dohromady, se všemi dalšími přísadami, zní tento track jako slušný progressive electro-techno song, ovšem konkurence je na tomto vinylu vysoká.
 
A důkazem toho je poslední, Tvyksův track. Rozehrává se okamžitě po předchozím Vampire songu. Snad proto, aby DJ nestačil sundat přenosku z vinylu a nechal zahrát také jej. Společně s Tvyksem na skladbě How Much Is The Milk? spolupracovala také tajemná osoba s přezdívkou Jesus Chrysler. Co se týče tohoto tracku, je bezpečně nejdospělejší ze všech. Stylově by se snad dal zařadit do podivné škatulky funky electro-house, ovšem jen do té doby, než se do vašich uší doslova zažere smyčcová melodie jak z nějaké vrcholné filmové scény. Druhá polovina How Much Is The Milk? je tak úplně nejlepší.

Na začátku bych netušil, že útroby klubu Duplex zplodí takovéto krásné vinylové dítko. Je radost na něj pohledět a radost ho poslouchat. Právě ta různorodost jednotlivých tracků je na celém vinylu nejlepší. Sami o sobě by mohli být v některých případech jistě dotaženější, ale jako celek na jediné, ke všemu bílé, placce působí neuvěřitelně zábavně a mile. A zábavné bude pro vás i shánění tohoto vinylu. Je jich celkem 500 a prodávat by se nikde neměly.

Hodnocení: 77%

Duplex 001
formát: 12“
info:
www.lucaso-uwa.dj
www.djorbith.com
www.michalpoliak.cz
www.lucca.cz
www.myspace.com/tvyks
www.duplex.cz

tracklist:
A1 Lucca – Shanghai 021
A2 The Kaos Boys – HiChiChi
B1 DJ Orbith & Michal Poliak – Vampire
B2 Tvyks & Jesus Chrysler – How Much Is The Milk?

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016