RECENZE

 

Recenze: VA - Soul And Jazz In The House by DJ Rico

Už vás omrzelo chladné electro anebo jen prostě máte rádi euforickou house music, ze které léto doslova sálá? Recenzi zbrusu nové houseové kompilace vydané labelem Slip 'n' Slide pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Každý rok to vypadá na chlup stejně. Začíná léto, a tak většina nahrávacích společností začíná chrlit nejrůznější, na letní euforii zaměřené kompilace. Rozhodně nemám v úmyslu obviňovat je z nějaké vypočítavosti, pouze podotknu, že také existují vydavatelství, která to s letně laděnou hudbou myslí alespoň trochu upřímně. Jedním z nich je poctivé house music zaslíbený a exotickým vlivům otevřený label Slip 'n' Slide, který už v roce 1991 coby sublabel společnosti Kickin Records založil její majitel a zakladatel v jedné osobě - Peter Harris. Právě tento label dal vyniknout producentským veličinám jako Harley & Muscle, Kings Of Tomorrow, Blaze, Harry "Choo Choo" Romero anebo Phil Asher, a právě tento label má na svědomí věhlasnou kompilační řadu Jazz In The House a její mladší sestřičku Soul In The House.

Když tyto dvě kompilační řady a s nimi související vlivy propojíte, získáte velmi půvabnou směsici houseu, soulu a jazzu, kterou vám pro tentokrát naservíruje francouzský DJ Rico. Rico se narodil v Africe a posledních 18 let strávil v klubech po nejrůznějších koutech světa. Kromě toho má také svůj vlastní pořad nazvaný Door Finest Grooves na rádiu www.vmixonline.net a společně s Mr Fuzzem působí v projektu The Gran Torino. Celkem slušný základ pro to, aby vycítil, která že deska by mohla potěšit příznivce houseu, jazzu a soulu skotačící na tanečním parketu, co říkáte?

Čert vem, co je a co není "in"! Této kompilaci jde především o to, potěšit trendům odolné a patřičně loajální příznivce výše zmiňovaných stylů, i když nadchnout by klidně mohla i tvory house music absolutně nedotčené. Není třeba sáhodlouze popisovat zvuk tohoto mixu složeného z dvanácti doposud nezveřejněných tracků od zkušených mistrů svého řemesla a jeho celkovou atmosféru. Tato kompilace je přeci jenom věnována poměrně specifické cílové skupině. Pro ty méně znalé jen upřesním, že kvalitně anebo spíše kultivovaně namíchaný set bez jakýchkoliv intelektuálních ambicí se nese v hodně pozitivním, euforickém a nepřeslechnutelně letním duchu, k jehož intenzitě výrazně přispěly klasické jazzové prvky a nástroje (piánko, saxofon, trumpety všeho druhu, výrazná rytmika a tak dále…), decentní (např. perkusemi umocněný) latino feeling a celá škála soulem inspirovaných vokálů, jejichž lyrický obsah je věnován především lásce. Jednotlivé tracky sice nemají výraznější hitové ambice, ale i tak vás alespoň pohladí po duši. Svou troškou přispěli například Soulato ft Bernard Harris, Reggie Watts, Fred Everything & 20 for 7, Frankie C pres. Soulaja ft. Caleb, King Britt ft Lizz Fields anebo Markus Enochson ft Aaron Phiri. O remixy jejich skladeb se pak postarala celá řada více i méně známých interpretů, jejichž jména se můžete dočíst v o kousek níže se nacházejícím tracklistu.

Soul, jazz, house, optimismus, euforie a láska, to jsou hlavní a nejdůležitější přísady, které z této hudebně smyslné kompilace sálají na kilometry daleko a činí ji tak velmi příjemnou záležitostí. Je jen na vás, zda-li vám tato směsice zachutná a jestli se jí i přes její zjevnou bezelstnost dokážete plně oddat. Váš hudební vkus asi nevytříbí, protože nějaké progresivity se zde nedočkáte. O to se však ani nesnaží, jde jí o něco úplně jiného. Pár dní a nocí by vám ale rozhodně zpříjemnit mohla, má totiž něco do sebe.



Hodnocení:  80 %

VA - Soul And Jazz In The House mixed by Dj Rico
2006 - Slip 'n' Slide
http://www.kickinmusic.com/

Tracklist:

01.  Master Phil ft. P Wognin - 'We Got The Swing'
02.  Mr V - 'Jus' Dance (Sole Channel Mix)'
03.  The Prodigal Allen Hoist - 'With Love (Greg Gauthier & Tony L Version)'
04.  Soulato ft Bernard Harris - 'A Moody Thing'
05.  Reggie Watts - 'Beautiful (Brent Laurence Vocal Mix)'
06.  Fred Everything & 20 for 7 ft Vanessa Baker - 'Friday (Lazy Vox)' 
07.  I:Shead - 'Sincerement'    
08.  Frankie C pres. Soulaja ft. Caleb - 'Love Is Better'
09.  Tiger Stripes - 'Missing You (EXCLUSIVE)'
10.  King Britt ft Lizz Fields - 'Our Time (King Britt's Funke Mix)'
11.  Kemdi - 'Still A Dancer (Sole Channel Dub)'
12.  Markus Enochson ft Aaron Phiri - 'You Blessed Me (Dino & Terry Remix)'    

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016