RECENZE

 

Recenze: The Mitchell Brothers - A Breath Of Fresh Attire

Pokud se vám líbí tvorba projektu The Streets, pak by vám rozhodně nemělo uniknout debutové album dvojice The Mitchell Brothers. O produkci, hostování a také vydání se postaral Mike Skinner skrývající se právě za projektem The Streets, takže se zaručeně máte na co těšit. Recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Duo Teddy & Tony aka The Mitchell Brothers (TMB) zřejmě disponuje vším, co je v oblasti britské urban scény esenciálně nezbytné pro zaručený úspěch. Jsou vtipní, zábavní, sympaticky přidrzlí a v neposlední řadě mají ty správné kamarády. Ten, který se pro jejich tvorbu a s ní spojené kariéry ukázal být tím vůbec nejprospěšnějším, je samotný Mike Skinner, jenž se skrývá za fanoušky i kritiky opěvovaným projektem The Streets.

Seznámili se způsobem, který asi nejvíce vypovídá o jejich povaze, vtipu a "přirozeném šarmu". V brixtonské pobočce jedné nejmenované banky "bráškové" panu Skinnerovi čekajícímu ve frontě na pokladnu nenápadně strčili své demo do zadní kapsy jednoho z jeho svršků a toužebně očekávaný úspěch se brzy dostavil. Teddy & Tony, kteří ve skutečnosti nejsou žádnými bratry, se tak stali vůbec prvními umělci, které si Mike Skinner podepsal pro svůj nový label The Beats. A jak se zdá, spokojeny mohou být obě dvě strany.

The Mitchell Brothers rozhodně nezapřou výrazný vliv svého zmiňovaného šéfa, producenta, kolegy a kamaráda - Mikea Skinnera a jeho dvou úžasných alb Original Pirate Material a A Grand Don't Come For Free. V několika skladbách Mike Skinner dokonce hostuje (Routine Check, She´s Got All Wrong, Harvey Nicks) a například písně She's Got It All Wrong nebo Alone With The TV vysloveně evokují klasické Skinnerovské slaďáky typu Dry Your Eyes či Wouldn't Have It Any Other Way. Závěrečná hitovka Don't Try This At Home pak po hudební stránce připomíná vynikající Skinnerův singl Blinded By The Lights. Od této skladby jí odlišují snad jen teskně znějící housle a energický proslov Teddyho a Tonyho.

Touto zjevnou inspirací se kluci ani netají. S The Streets mají společný především rytmicky zajímavý kontrast poklidných i divokých beatů, srdcervoucích i spíše opileckých popěvků, zaujme i vyvážené střídání sarkastické ironie s projevy citlivosti. Stylově čerpají TMB inspiraci z v UK tolik populárního stylu grime, ale také třeba z tvorby typického zastánce uk rapu - Roots Manuvy. Místy znějí některá ne zrovna  komplikovaná aranžmá, jako by je mělo na svědomí dvanáctileté dítě, jindy vás ale autor překvapí obdivuhodně nápaditými a harmonickými kompozicemi. Po producentské stránce ale TMB většinou ctí myšlenku, že v jednoduchosti je krása, a když jejich hudba v kombinaci s mluveným slovem tak skvěle funguje, není co řešit.

Další věc, kterou mají TMB společnou s The Streets, jsou opravdu hodně zábavné texty. Kluci si rozhodně nehrají na žádné svatoušky a od toho se vše odvíjí. Sem tam jim ulítne nějaké to sprosté slůvko a jejich průpovídky jsou dost často až surově upřímné. A každopádně ze života! Chápu, větší klišé jsem si vymyslet nemohl, jenže tentokrát je tomu skutečně tak. Tedy & Tony ve svých textech řečí leccos – trable s přítelkyněmi, policií a jejich zajisté "nijak diskriminačními ale pouze rutinními kontrolami" (Routine Check), v sarkastické skladbě Harvey Nicks se pro změnu nebrání ani problematice módy, a to ve spojitosti se stejnojmennou oděvní institucí. Jindy zas zapáleně diskutují na téma fotbal, pivo a Playstation gamesky. Ve svých textech zkrátka řeší každodenní problémy mladých obyvatel Londýna a jejich nejrůznější pouliční historky. Činní tak však s neuvěřitelnou dávkou humoru, což v kombinaci s jejich londýnským akcentem působí opravdu skvěle.

Pánové nejsou žádní sólisté, a tak si přizvali celou řadu exkluzivních hostů. Mezi ty nejzajímavější patří kromě Mikea Skinnera také londýnský MC Kano, jehož debutová deska Home Sweet Home se stala naprostou urban bombou! Dále se vyznamenali například čím dál populárnější britský raper Sway anebo Leo the Lion, který je na skladbách partičky kolem Mikea Skinnera jako doma. Možná i to přispělo k tomu, že album A Breath Of Fresh Attire, zní tak skvěle. Zní skvěle jako The Streets, texty jsou vtipné a zároveň lidské jako u The Streets. Pokud budou The Mitchell Brothers na svém dalším albu znít o něco víc jako The Mitchell Brothers a ne jako The Streets, nebude to mít chybu. Takhle je jejich debut bohužel "jen" jedním z několika úžasných urban alb roku 2005.

Hodnocení: 85%

The Mitchell Brothers - A Breath Of Fresh Attire
2005 – The Beats
http://www.themitchellbrothers.co.uk

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016