RECENZE

 

Recenze: VA - Garage Anthems 2005 mixed by DJ Cameo

Britská urban scéna je opět na vzestupu. Důkazem toho je i kompilace Garage Anthems 2005, kterou namíchal londýnský DJ Cameo a zábavným způsobem tak definoval současné urban trendy. Máte-li rádi uk garage, 4x4, 2step či grime, věnujte pozornost recenzi, kterou pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Toužíte-li alespoň trochu proniknout do aktuálního dění na britské garážové scéně, aniž byste kvůli tomu museli podstupovat důkladný hloubkový průzkum nejrůznějších odborných magazínů, webů a rádií, pak není nic snazšího, než si pořídit dvoudiskovou kompilaci Garage Anthems 2005. Ta zajímavým způsobem mapuje, co přinesl této specifické hudební komunitě zatím poměrně plodný rok 2005. Jak už bývá u podobných kolekcí zvykem, jejich přípravou a mixem bývá obvykle pověřen někdo v tomto směru zasvěcený a pokud možno výjimečný.

Tímto vyvoleným se stal londýnský DJ Cameo, který už dnes patří mezi absolutní garážovou elitu. Aktivnímu Djingu se věnuje od roku 1995 a mezi jeho vzory patří takové legendy jako Tuff Jam, EZ anebo Dreem Teem. Hodně zkušeností získal na nejrůznějších rádiích, ať už regulérních (London's Taste FM, BBC – 1Extra) anebo pirátských (Delight, Ice a Lush). Poté se stal hlavním nákupčím pobočky uk garage v posvátném urban obchodu Uptown Records a v současnosti se kromě Djingu věnuje i své vlastní produkci.

Aby nebyla kompilace GA 2005 znesvěcena chaosem, byla rozdělena na dva žánrově rozdílné disky. Ten první se zaměřuje na vokální 2step, uk garage a four to the floor (4x4 – rovnější a houseu bližší odnož uk garage, která pomalu ale jistě nahrazuje klasický 2step), tedy tu líbivější a popověji znějící odnož garáže, jenž je přijatelná i pro mainstream. S rokem 2005 má 1. mix společný snad jen název kompilace, neboť většina tracků pochází hlavně z let minulých. Spíše symbolicky se zde objevuje několik opravdu velkých hvězd ze staré školy jako dvorní vokalistka MJ Colea - Elisabeth Troy spolu s projektem Y-Tribe (Enough Is Enough). Chybět nesměly ani Sweet Female Attitude (Flowers  - Sunship Edit), rozjetá bomba dua Robbie Craig  &  Gerideau - Who's The Better Man (Godfather Remix) anebo klasika dvojice Ramsey & Fen - Love Bug. Z nováčků musíme rozhodně zmínit dvojčlenný projekt Delinquent, který v současnosti patří mezi ty nejvýraznější hvězdy uk garage (specializují se především na vokální 2step a 4x4), proto zde mají hned dvě skladby (Playin' Around, Ghetto Queen) a jeden remix (DJ Paleface - Like A Feather). Na GA 2005 se samozřejmě objevil i velký hit Babycakes projektu Three Of A Kind (zatím jediný, snad ne poslední…), který byl v létě slyšet snad úplně všude včetně Evropy 2, ale také celá řada méně provařených skladeb od umělců jako Top-T & Danny C, Dj Paleface, Terrah Danjah anebo J-Sweet.

Pokud preferujete drsnější zvuk urban music, potom si pravděpodobně vychutnáte spíše druhý disk (oba disky obsahují celkem 46 tracků), který je věnován především současnému boomu stylu Grime (definice grimeu najdete zde, něco o historii a vývoji grimeu tady). Ten nám nabízí úžasnou směsici nových talentů z řad producentů i MC´s a oproti prvnímu disku působí o poznání svěžeji. Figurují tu známá jména jako Lethal B (Pow – právě s tímto trackem zvítězil na letošním udílení cen Music Of Black Origin (MOBO) v kategorii singl roku), DaVinche feat. Kano & Katie (Leave Me Alone), opět vynikající Terrah Danjah, kterému svým vokálem sekunduje 2stepová hvězdička Shola Ama (So Contagious), jedna z největších nadějí současné grime scény Crazy Titch (aktuální singl Gully) anebo mimořádný producentský talent Jon E Cash (Spanish). Pak je tu ale celá řada méně známých interpretů (Statik, Bravo, Katy Pearl, DJ Dread D, Hindzy D atd.), z nichž někteří doposud žádné skladby oficiálně nevydali, a tak na tomto mixu naleznete spoustu exkluzivních whitelabelů a raritek.

Dj Cameo rozhodně nezklamal! Jeho mixy jsou precizní a výběr skladeb zodpovědný. Je možné, že několik zásadních skladeb a interpretů na této kompilaci chybí, ale to může být pouze můj subjektivní dojem, navíc omluvitelný omezenou kapacitou dvou cédé. Jinak tato kompilace coby výpověď o současném stavu britské urban scény funguje skvěle a určitě patří mezi to nejlepší, co v této oblasti letos vyšlo. Příjemný poslech.

Hodnocení: 90%

VA - Garage Anthems 2005 mixed by DJ Cameo
2005 - Virgin Records
http://www.djcameo.co.uk/
http://www.vmg.co.uk/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016