RECENZE

 

Hudební recenze: Nick Warren – Shanghai #028

Nick Warren, legenda světové taneční scény a polovina projektu Way Out West, se již po šesté vrací na vydavatelství Boxed, aby skrze veleúspěšnou sérii Global Underground opět potěšil své příznivce.

 

V minulosti byly Nickovy GU mixy věnovány metropolím jako Praha, Budapešť, Amsterdam anebo Reykjavyk. Právě Reykjavyk se povedl natolik, že by málokdo očekával ještě nějaké zlepšení či vývojový posun a i samotný Nick považoval svoji účast na sérii GU za uzavřenou kapitolu. Naštěstí ale neodolal a vrátil se ve velkém stylu.

Mohlo by se zdát, že na sérii Global Underground hrají pořád ti samí lidé pořád tu samou muziku. Sasha, John Digweed, Dave Seaman, Paul Oakenfoald a samozřejmě Nick Warren, parta, která je na GU jako doma. Nick Warren však z této sestavy malinko vybočuje a každý z jeho předešlých mixů disponuje poměrně odlišným nábojem. Jeho jědinečný styl totiž nepředstavuje pouze progressive house či trance, ale také typické Warrenovské breaky, které ho od jeho stájových kolegů značně odlišují. K tomu si připočtěte přiměřenou porci acid-houseu, náznak techna, electra a trochu zasněného ambientu. Ten vyniká během spousty nádherných breakdownů, které jsou pro sérii GU i tvorbu Nicka Warrena charakteristické. Výsledná hudební směsice (Nick na tomto dílu GU využil skladby od producentů z více než třinácti zemí a je to znát!) potěší všechny odpůrce hudebních stereotypů a nudy. Autor si dal záležet, aby jeho mixy byly maximálně rozmanité a nepředvídatelné. To se projevuje například v elegantním střídání rytmů, nálad a tvrdosti jednotlivých skladeb. Rovný beat se často zalomí, aniž by tato proměna posluchače jakkoliv vyrušila. Počítat tedy můžete i s precizními mixy. Zdá se, jako by se chtěl Mr. Warren trošinku vyblbnout a vyřádit. Tvorba jeho domovského projektu Way Out West je sice krásná, ale také trochu předvídatelná.

První disk je jedno velké stupňování a gradace, kdy se od mírumilovně poklidných breaků Nickův set pomalinku vyvíjí v okouzlující progressive příběh s celou řadou atmosférických breakdownů a emocionálních špiček. Ke konci je navíc posluchač osvěžen decentním závanem electra, které však zní až překvapivě pozitivně. Hodně se střídají nálady a tempa, melancholie s euforií a instrumentální skladby s éterickými vokály. Místy pak zní první disk, jako by byl určen pro relaxační meditaci. Můžeme zde naleznout například projekty SJ Esau (mladší bratr Jodyho z WOW s vynikajícím trackem Fat Cat), Way Out West (DFM), Tini Tun (Over It), BCML (Mr. Horowitz), Alex Stealthy (Once) anebo Lustral (Solace).

To druhý disk jde bez okolků rovnou na věc! Již od samého počátku to pěkně šlape a kromě pár roztomilých breakdownů se tempo prakticky nezpomaluje, spíše naopak. Atraktivita a efekt druhého mixu spočívá především v kontrastu přemýšlivých progressive house skladeb a razantněji pojatých breaků, které jsou protkány celou řadou úžasných vokálů. Párkrát vás možná překvapí drobný náznak techna, ale jinak mají hlavní slovo progressive tracky a velmi inteligentní breaky. Vyznamenaly se především projekty Chimera (Natural High), Pop Shuvit (Conversations), Holden And Thompson (Come To Me), Kosmas Epsilon (Sorry To Be Rude) anebo Murat Uncuoglu (The Flame).

O hudebním přínosu kompilací Global Underground jsem už pomalu začínal pochybovat. Aktuální počin Nicka Warrena mi však vrátil naději a víru, že má stále smysl těšit se na další a další díly řady Global Underground. Warrenovské breaky v kombinaci s parádními proggressive bombami jsou totiž záležitostí vskutku lahodnou. Příjemný poslech.

Hodnocení: 90%

Nick Warren – Global Underground 028 - Shanghai
2005 - Boxed
http://www.globalunderground.co.uk/
http://nickwarren.info/


Tracklist:

CD 1
01 Sj Esau - "Fat Cat Track"
02 Jacob Todd - "Somehow"
03 Alex Stealthy - "Once"
04 Way Out West - "Dfm" Unreleased Club Dub"
05 Tini Tun - "Over It"
06 Starecase - " Vapour Trails "
07 Seyton - "The Drake Equation "
08 BCML - "Mr Horowitz"
09 Starecase - "Sunshine"
10 Yvel & Tristan - "Pillow"
11 Lustral - "Solace"

CD 2
01 Chimera - " Natural High"
02 Morozov - "Fly Guitar"
03 Pop Shuvit - "Conversations "
04 Holden And Thompson - "Come To Me”
05 Blendbrank - "Synthetic Symphony"
06 Hardfloor - "Acperience"
07 Kosmas Epsilon - "Sorry To Be Rude "
08 Marcel Schonbrann - "Maleta"
09 Murat Uncuoglu - "The Flame "
10 Peter Martin - "Grace"
11 Mercurio - " Simple Things "
12 Derek Howell - " Your Touch"

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016