RECENZE

 

Filmová recenze: Bridget Jonesová – S rozumem v koncích

Bridget Jonesová se v prvním filmu nakonec dočkala. Pokračování mimo jiné dokazuje, že "každý je svého štěstí strůjcem" nebo že "do stejné řeky dvakrát nevstoupíš". Bridget znovu ukazuje divákům svou zadnici v detailu, teď však dopadá rovnou do prasečích výkalů. Pohnojila si to holka sama.

 

Bridget Jonesová se v prvním filmu nakonec dočkala. Pokračování mimo jiné dokazuje, že "každý je svého štěstí strůjcem" nebo že "do stejné řeky dvakrát nevstoupíš". Bridget znovu ukazuje divákům svou zadnici v detailu, teď však dopadá rovnou do prasečích výkalů. Pohnojila si to holka sama.

Bridget: "Opravdu veřím, že je možné mít štěstí... i když je vám 33 a máte zadek velikosti dvou bowlingovych kouli."

Bridget (Reneé Zellwegerová, kterou museli hodně dlouho přemlouvat, aby roli přijala a znovu kvůli ní přibrala) je s rozumem v koncích. Tedy zatím ještě ne, zatím má stále toho nejúžasnějšího muže na světě, kterým je Mark Darcy (Collin Firth). I když si na noc úhledně skládá trenýrky, Bridget bezhlavě podléhá fantazírování. Ve vzduchu visí ono vytoužené "pan a paní Darcyiovi", nebo dokonce "lord a lady Darcyiovi". 

Jenže Bridget se nezdá být tou pravou pro vysoce postaveného distingovaného právníka, což dokazuje série menších ale většinou větších a vůbec nejčastěji obrovských trapasů. A ke všemu se na scéně objevuje Markova sličná asistentka. Rebecca (Jacinda Barrettová) zdá se ví, jak se chovat a co se sluší a patří. Bridget podléhá zoufalství a hnána "dobrými radami" svých přátel se s Markem nečekaně rozchází.idylka

Porozchodovému zoufalství vyplněnému pojídáním tun čokolády a zmrzliny napomůže i fakt, že Bridget musí letět do Thajska natáčet reportáž s bývalým přítelem, sexem posedlým elegantním slizounem Danielem Cleaverem (Hugh Grant). Thajské dobrodružství přinese Bridget mnoho nových zážitků, z nichž ten největší je určitě její pobyt ve vězení. Bridget je namočena do pašování drog, její šance jsou pramalé, ale naštěstí je tu ještě Mark. A tak dále…

Zatímco "první díl" Deník Bridget Jonesové byl svěží podívanou, kterou ocenily především dámy (ale i pár pánů se jistě našlo), toto pokračování je výrazně horší. Bridget se objevuje v humorných scénkách (z nich nejzábavnější je jízda na lyžích), které jsou sice smysluplně uspořádané, ale dohromady tvoří pořádně zmatený děj. Svou formou se film podobá spíš bláznivé podívané pochybných kvalit než romantické komedii, která navíc pochází z Anglie.

perinyNěkolik zajímavých momentů tu samozřejmě je. Všimněte si scény, ve které kamera opustí zoufalou Bridget v jejím pokoji, vzdaluje se přes střechy londýnských domů a zatímco jsou v oknech vidět siluety různých zamilovaných párů, dorazí až k procházejícímu se Markovi. Neméně efektivní je také jisté vyznání lásky, kterého se Bridget téměř na konci nečekaně dočká. Podobně zajímavě, i když neúmyslně, působí překvapivě "starý" Hugh Grant. Tenhle sešlý střapáč se v ničem nepodobá klukovsky šarmantnímu premiérovi z jen dva roky staré Lásky nebeské!

Herecké výkony se dají shrnout jedním slovem: obvyklé. Jedině postava Colina Firtha nevypadá jako jednorozměrná figurka. Přesto rád věřím, že si pokračování Deníku Bridget Jonesové své obdivovatelky najde (obdivovatele tentokrát určitě nikoliv). Právě slečnám totiž scény, ve kterých chce být Bridget oslňující a nedaří se jí to, řeknou nejvíce. Otázkou ale zůstává, jestli má cenu vážit si takové nepovedené slátaniny.

Radim Bartík

Hodnocení: 40%telefen

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Bridget Jones: The Edge of Reason
Velká Británie 2004
scénář: Andrew Davis, Helen Fieldingová, Richard Curtis, Adam Brooks
režie: Beeban Kidronová
hrají: Reneé Zellweggerová, Colin Firth, Hugh Grant, Jacinda Barrettová
web: www.bridgetjonesthemovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016