RECENZE

 

Filmová recenze: Lupiči paní domácí

Mají super plán i super tým. Jsou to super zločinci! Ale v cestě k nepoctivému výdělku z místního kasina jim v černé jižanské komedii bratří Coenových stojí jedna stará dáma.

 

lupiciProfesor G. H. Dorr: "Madam, mluvíte s mužem, který je tichý… a ještě ne dost tichý."

Nebyli by to Joel a Ethan Coenovi, aby v jejich filmu nešlo o zločin prošpikovaný humorem černým jako nové boty od Bati. V Lupičích paní domácí, kteří se volně inspirovali klasickým dílem kinematografie Pět lupičů a stará dáma ???, jde o jedno kasino. Přesněji řečeno o tržbu uschovanou v trezoru na pevnině.

Právě v trezoru na pevnině a kasinu, které se v souladu s místními zákony o hazardních hrách nachází na ukotveném parníku, spočívá geniální plán profesora G. H. Dorra (Tom Hanks). Profesor Dorr se nastěhuje do domu jisté pobožné staré dámy (Irma P. Hallová), aby se svými přáteli nacvičoval hru na středověké nástroje.

Ve skutečnosti se ale parta kumpánů do volného sklepu vetře aby využila příhodně měkkých jílových stěn k vykopání tajného tunelu. Že to ale nebude tak jednoduché je nasnadě, stejně jako to, že Coenové nechají značnou část filmového ansámblu nejprve zesměšnit a pak zřejmě i "zařvat".

A tak zatímco se místní skládka plní podezřele vypadajícími černými plastikovými pytli shazovanými po jednom (ale i po dvou) z goticky vyhlížejícího mostu na proplouvající na loď s odpadem, podívejme se na zoubek samotným Coenům. hanks

O svých oblíbencích poslední dobou s oblibou hovořím jako o géniích, kteří si s několika posledními filmy vybírají "oddechový čas". Vedle krvavě jednoduchého, přesto velice chytrého debutu Zbytečná krutost/Blood Simple, oskarově bezchybném Fargu nebo dokonalé manifestaci vtipného nihilismu Big Lebowski ??? totiž jejich filmová produkce posledních let nemůže vypadat jinak.

Ať už vzpomenu Bratříčku kde jsi?, kterou se Coenovi rozhodli interpretovat Homérovu Odyseu po svém a která se stejně jako Lupiči paní domácí odehrává na karikovaném Jihu Spojených států, nebo nedávno uvedenou svéráznou romantickou komedii Nesnesitelnou krutost, jedná se o filmy nadstandardně dobré, ale v porovnání s předchozí produkcí bratří Coenů přeci jen pokulhávající.

Joelovi se poslední dobou zřejmě nedaří napsat tak třeskutě originální scénář. Na druhou stranu ale neztratil nic ze své vtipnosti a hravosti, která nezapomíná na černý humor ani na sprostý slovník. Jen se bojím, že český divák nebude kvůli nedostatečným znalostem místních reálií schopný takový humor úplně docenit (aspoň já jsem měl potíže).baba

Ethanova režie je na tom lépe (snad proto, že mu Joel pomáhá?). To, co Joel napíše jako víceméně průměrný scénář, Ethan zachraňuje. Pod jeho vedením se dvakrát blýskl George Clooney (v Nesnesitelné krutosti díky keramickému chrupu doslova) a tentokrát opět exceluje Tom Hanks.

Je sice jisté, že pokud jste viděli Forest Gumpa, Road To Perdition a další, jeho výkon vás nijak nepřekvapí. Ale rozhodně potěší. Jeho slizký intelektuál pravděpodobně skrývající temné tajemství má v sobě cosi poeticky krásného.

Každopádně by neškodilo, kdyby si pro svůj příští film bratři Coenovi vzpomněli na svá nezávislá léta, znovu ukázali divákům ostré zuby a na plátně trochu (trochu víc, ještě víc?) krve. Možná je právě tohle ten impuls, který je vrátí z oddechového času zpátky doprostřed ringu.

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

The Ladykillers
USA 2004
scénář: Joel Coen (podle filmu Pět lupičů a stará dáma ???)
režie: Ethan Coen (a Joel Coen)
hrají: Tom Hanks, Irma P. Hallová, Marlon Wayans, J. K. Simmons, Tzi Ma
http://ladykillers.movies.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016