RECENZE

 

Filmová recenze: Spider-Man 2

Peter Parker se vrací, aby jako Spider-Man hájil čest nejen prohnilého New Yorku, ale i božské Mary Jane. A jen tak mimochodem degraduje komiks na nováckou telenovelu.

 

Peter Parker se vrací, aby jako Spider-Man hájil čest nejen prohnilého New Yorku, ale i božské Mary Jane. A jen tak mimochodem degraduje komiks na nováckou telenovelu.


neznámý muž ve výtahu: "Fajn kostým... Vypadá docela těsný."
Spider-man: "Trochu škrtí v rozkroku."


Peter Parker (Tobey Maguire) je ten největší loser ve městě. A nic na tom nezmění ani skutečnost, že právě on je tím opěvovaným i nenáviděným super hrdinou ve fešáckém pavoučím kostýmu. Nechce milovat krásnou Mary Jane (Kirsten Dunstová), aby ji nevystavil nebezpečí. Ale stejně ji miluje.

Věčně nemá na činži, chodí pozdě do školy, jeho teta May si nemůže dovolit dále splácet hypotéku na dům a nejlepší přítel Harry Osborn (James Franco) věří, že Spider-Man je vrahem jeho otce Normana alias Green Goblina. A jako by to všechno nestačilo, Mary Jane se zasnoubí...

Sam Raimi z těchto ingrediencí namíchal drink, který sice má důvěrně známou červeno modrou barvu, ale chutná trochu divně. Pokud se Spidey vznáší nad městem, je všechno jak má být. Při scéně, ve které hrdina levou zadní vyřídí prchající zločince, jsem se tetelil blahem. Když navíc těsně předtím zazněl výkřik "Go Spidey! Go!" přeběhl mi mráz po zádech.

Ještě lépe vypadalo pošťuchování Spideyho s Doktorem Octopusem (Alfred Molina)! Kombinace klasické trikové technologie a digitální animace Doc Ockových chapadel vyšla parádně. Soupeři šplhají po zdech vysoko nad městem, uštědřují si pořádné údery až při tom odlétávají stranou kusí zdí (z čeho jsem měl radost už u druhých X-menů).

Je to velká zábava! A legrace, když musí Spider-man kvůli momentální indispozici zanechat houpání se nad městem a sjet ze střechy mrakodrapu naprosto obyčejným výtahem. Ale pak nastupuje "Příběh", který je hlavním problémem filmu.

Na "Příběhu" je jasně vidět, že původní verze scénáře byla přepisována. Zatímco první polovina Spider-mana 2 se rozjíždí velmi slibně a já jsem si ji moc pěkně užil, ta druhá sebou nejprve několikrát cukne a pak už vysloveně dře čumákem o zem.

Spider-man, přesněji řečeno Peter Parker, má psychické problémy a proto dočasně přichází o své schopnosti. Tetě May prozradí, že smrt strýčka Bena, která je hlavním důvodem, proč je Spider-man Spider-manem, nepřímo zavinil on (což v komiksu nikdy neudělal).

Nejen, že Doktor Octopus pozná Spider-manovu pravou totožnost. Pozná ji i Harry Osborn. A když pak o několik chvil později Spidey zachraňuje vlak metra, přijde o svou masku, takže ho na vlastní oči vidí celý první vagón. V komiksu Spider-man svou tvář skrývá už dobrých čtyřicet let a to, jestli někdo z jeho přátel jen tuší (nebo ne), kdo je Peter Parker, je jedním z hlavních zdrojů napětí.

Druhá polovina filmu se navíc utápí v melo dramatických rozmluvách, patosu a rádoby moudrém filozofování. Obojí je jako vystřižené z odpoledního programu některé z našich komerčních televizí. Což chudinka Spidey rozhodně nemůže mít zapotřebí!

Korunu všemu pak nasazuje už zmíněný vagón zachráněného metra, jehož osazenstvo se při pohledu na Spider-manovu tvář usmívá stylem "všechno je OK", načež se dopředu proderou dva malí kluci se slovy: "Neboj se. My to nikomu neřekneme." Pár sekund předtím jsem vtipem prohlásil to samé! Přesně tohle si totiž představuju jako vrchol debility v nepříliš povedeném (přepisovaném) scénáři!!!

Z druhého Spider-mana mám asi takový pocit jako z Van Helsinga. A přestože jsem na tomhle originálním a jedinečném hrdinovi svého času vyrůstal (komiksy čtu dodnes), Spider-man 2 mě jednoduše zklamal.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Soider-Man 2
USA 2004
scénář: Alvin Sargent
režie: Sam Raimi
hrají: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco
http://spiderman.sonypictures.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016