RECENZE

 

Filmová recenze: Texaský masakr motorovou pilou

Mám rád horory, ve kterých legendou opředení vrazi systematicky likvidují prsaté teenagerky. Slovo remake se sice především díky americké kinematografii v poslední době stalo spíše urážkou, přesto není nový remake legendárního TEXASKÉHO MASAKRU MOTOROVOU PILOU vůbec špatný.

 

Mám rád horory, ve kterých legendou opředení vrazi systematicky likvidují prsaté teenagerky. Slovo remake se sice především díky americké kinematografii v poslední době stalo spíše urážkou, přesto není nový remake legendárního TEXASKÉHO MASAKRU MOTOROVOU PILOU vůbec špatný.

"Šerif tu bude každou chvíli."

Máme sedmdesátá léta a skupinka pěti teenagerů (tři dobře stavění chlapi a dvě sexy slečny) projíždí americkým venkovem. Cestu na koncert oblíbené kapely si vydatně zpříjemňují vypasenými jointíky a zdá se, že tahle noc bude ve znamení dobrého sexu. Holt Slunce svítí, nebe je modré a ženské mají své tajemství, kdo by se teda měl s čímkoliv trápit?

Pak ale málem přejedou neznámou dívku potácející se prostředkem silnice. Že by blázen? Tahle diagnóza vypadá velmi pravděpodobně zvlášť poté, co neznámá dostane hysterický záchvat při příjezdu do jistého městečka. Když si pak se slovy "Ne, už ne." prostřelí hlavu, zdá se to být celkem jasné.

Naše pětice se rozhodne udělat to, co bychom na jejich místě udělali i my: vyrazí hledat šerifa. Což je chyba. Lépe by udělali, kdyby holku vyklopili do škarpy u silnice a upalovali dál Texasem. Tohle městečko je totiž dost divné i bez Leatherface s maskou z lidské kůže a řvoucí motorovou pilou, na kterého ovšem také (a ne jednou) dojde.

Původní TEXASKÝ MASAKR MOTOROVOU pilou vznikl coby nízkorozpočtový nezávislý snímek, který natočila parta nadšenců. Dnes se s přehledem řadí ke klasice žánru (podobně jako první HALLOWEEN) a můžeme jej považovat za jeden ze snímků, který odstartoval dlouhé série pokračování i oblibu hororů, v nichž šílenec obklopený nadpřirozenou aurou vraždí (většinou) nic netušící (většinou) teenagery.

V devadesátých letech se dvojici "velký fanda teen vyvražďovaček" Kevin Williamson a "žijící legenda žánru" Wes Craven díky originálně pojatému VŘÍSKOTU podařilo zájem o tento specifický druh zábavy obnovit. Vznikly další VŘÍSKOTY, netradičně pojatý BLAIR WICH, další HALLOWEENY a další a další.

Protože i přes vyloženě špatné filmy (TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA: ROK POTÉ bylo zajímavé jen svým názvem a tím, že se v jedné ze scén Jennifer Love Hewittová objevuje v miniaturních bikinách) zájem o specifický subžánr hororů nijak neupadá, vznikl i tento remake. Dobrou zprávou je, že ho není třeba hned odsuzovat.

Originalita VŘÍSKOTŮ se projevovala určitým sebe parodickým podtónem, díky kterému se divák vlastně vůbec nemusel bát. Zatímco podobně dopadlo i (podstatně méně sebe parodické) první TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA, HALLOWEEN H20 už pár strašidelných, resp. nechutných scén přidal a remake TEXASKÉHO MASAKRU MOTOROVOU PILOU je rozdává "jako ze svého", přesněji řečeno jako zamlada.

Nechybí noha říznutá motorovou pilou, chlapík zaživa nabodnutý na hák nebo dostatečně "splatterová" scéna prostřelení hlavy. Atmosféra filmu se dokonce dá s trochou nadsázky srovnávat s atmosférou BLAIR WITCH a to, uznejte, je už co říct. Na druhou stranu nepochybuju, že původní MASAKR je lepší, i když jsem jej zatím bohužel neviděl (a spokojím se s názorem kolegů).

I když si tvůrci remaku netroufli na dobrý zvyk starších hororů ukázat během děje aspoň jednou nějakou slečnu polonahou, musím poděkovat scénáristovi, který hlavní hrdince (Jessica Bielová velmi, velmi sexy vlní boky) během závěrečné honičky prostě nenechá triko suché. Díky za všechny kaluže, protipožární systémy a déšť. Když se to stalo potřetí, měl jsem opravdovou a nefalšovanou radost.

Nejen, že Jessica Bielová vypadá skvěle (což je u podobného typu hororů určitě nesporná nutnost). TEXASKÝ MASAKR MOTOROVOU PILOU je zábavný a fanoušky hororů potěší i několika scénami, kterých se vyloženě leknou. Dobře jsem se bavil. A to je u podobných filmů hlavní.

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Texas Chainsaw Massacre
USA 2003
režie: Marcus Nispel
hrají: Jessica Bielová, Jonathan Tucker, Erica Leerhsenová, Mike Vogel, Eric Balfour

www.texaschainsawmovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016