RECENZE

 

Filmová recenze: Velká ryba

Edward Bloom umírá. Jeho život byl přinejmenším zajímavý. Spřátelil se s obrem, našel městečko snů, během mise ve Vietnamu potkal zpívající siamská dvojčata a čarodějnice mu v dětství ukázala, jak zemře. Opravdu natočil Tim Burton normální film?

 

Edward Bloom umírá. Jeho život byl přinejmenším zajímavý. Spřátelil se s obrem, našel městečko snů, během mise ve Vietnamu potkal zpívající siamská dvojčata a čarodějnice mu v dětství ukázala, jak zemře. Opravdu natočil Tim Burton normální film?


Will: "Jsi jako Santa Claus. Stejně úžasný a stejně falešný."


Opravdu. Tim Buton natočil normální film. Svůj první. V popředí jeho zájmu totiž tentokrát nestojí jen fantaskní představy a záběry, dech beroucí vyprávění a dobrodružné zážitky. Čím je báječných historek více, tím je jasnější, že těžiště VELKÉ RYBY tvoří vztah otce a syna.

Otec, všemi oblíbený díky neuvěřitelným historkám, jež sype z rukávů na potkání. A syn, který už je všechny slyšel nejméně tisíckrát a zná je nazpaměť.  Will Bloom (Billy Crudup) žije v Paříži a s otcem nemluví. Jenže Edward (Albert Finney, mladého Edwarda hraje Ewan McGregor) teď umírá.

Je na čase usmířit se. A je také na čase, aby Will konečně zjistil, jaký jeho otec skutečně byl. Má totiž pocit, že vše, co o něm kdy zjistil, byly jen lži. Skutečnost je však mnohem komplikovanější. Will si musí uvědomit, že a) jeho otec je jen sám sebou, b) za všemi těmi čarodějnicemi a obry může být i kousek pravdy.

Vyprávění střídá nádherné pohádkově barevné obrazy (obr, čarodějnice, vlkodlak) s "šedí" obyčejných dnů a střapatý Tim Burton poprvé ve své kariéře naznačuje, že umí i jiné než "divné filmy". Ve VELKÉ RYBĚ chybí mrtví manželé uvěznění ve vlastním domě s novými nájemníky (výborný BEETLEJUICE) nebo traumatizovaný temný hrdina bojující sice na straně dobra, ale především se svými vlastními nočními můrami (výborný BATMAN, jedinečný BATMAN SE VRACÍ).

Chybí i nepochopený dobrák, kterého sousedé sžíraní předsudky a xenofobií doženou až k zoufalství bezvýchodné situace (jedinečný STŘIHORUKÝ EDWARD). Zato nechybí emoce ani romantika. Ostatně tyhle vlastnosti pozorný divák najde ve všech Burtonových filmech, jde jen o to, správně je sledovat.

VELKÁ RYBA je film životopisný, přesto v něm nenarazíte na "nejhoršího režiséra všech dob" (ED WOOD), ani na Marťany (MARS ÚTOČÍ!). Dokonce i remake PLANETY OPIC, pod který se Tim Burton podepsal, a který se proti očekáváním stal téměř klasickým hollywoodským blockbusterem, je "divnější" než VELKÁ RYBA. Ačkoliv se tomu ještě teď zdráhám uvěřit…

Na druhou stranu mi připadá divné, že si téměř civilní film "comicsového" Tima Burtona nevysloužil aspoň nominaci na Oscara za nejlepší film nebo režii. Akademikům se mohla zalíbit pohádkovost a zároveň by ocenili hlubší poselství. Navíc, ve své roli exceluje Albert Finney, příliš pozadu nezůstává ani talentovaný Ewan McGregor. Zkušená herecká jména září ve vedlejších rolích (Jessica Langeová, Danny de Vito, Steve Buscemi, Helena Bonham Catrerová).

Jen Billy Crudup působí trochu nejistě a nevýrazně. Snad se pokouší přesvědčivě ztvárnit syna, který je vůči okolí nejprve v opozici a i pak neví, co přesně si má myslet. Závěrečná scéna potvrzuje, že Will stále jen tuší a ke skutečnému vědění mu pořád krůček (nebo pořádný krok?) schází.

Obávám se, že mám "podivnosti" Tima Burtona příliš rád na to, aby se mi VELKÁ RYBA líbila bez výhrad. Přiznám se, že jsem měl místy pocit, jakoby film občas ztrácel lehkost, se kterou jej Burton odstartoval. Shlédnout VELKOU RYBU je přesto naprostou nutností. Přinejmenším proto, že ji pak budete moci pustit svým rodičům, aby věděli proč se vám filmy nečesaného režiséra tolik líbí.

Říkám to jako jeho fanoušek. S vědomím, že další Burtonův film bude (prý) úplně "divný".

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Big Fish
USA 2003
režie: Tim Burton
hrají: Albert Finney, Ewan McGregor, Jessica Langeová, Danny de Vito, Helena Bonham Carterová

www.sonypictures.com/movies/bigfish

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016