RECENZE

 

Hudební recenze: Mythematica – "Into Oblivia"

Nové album Mythematica je tady! O co se jedná? V první řadě o parádní muziku z dílny Daniela Špačka, který se ve světě zvuku skrývá pod pseudonymem Mythematica. A protože Daniel zdaleka nepůsobí pouze v jednom takovém světě, tak ani jeho nová, v pořadí druhá, deska není jen a pouze o muzice...

 

Je to totiž soundtrack ke knize, kterou Daniel napsal a ilustroval se svou, podle jeho slov, "spřízněnou tvůrčí duší" Tomášem Končinským. Kniha se v češtině jmenuje Do Nepaměti a vyjde koncem března v nakladatelství Albatros. To však nijak neovlivnilo datum vydání soundtracku, které bylo už 3. března, tedy skoro měsíc před samotným vydáním knihy. Díky téhle netradiční posloupnosti si můžeme vyzkoušet, jaké to je "slyšet" knihu dřív, než ji číst. To mně přijde celkem zajímavá výzva. Ted’ ale zpět k muzice...

Mythematica

Album obsahuje čtrnáct víceméně poslechových skladeb. Některé jsou více ambientně relaxační, jiné mají výraznější rytmus i motiv. Všechny však spojuje zvuková pestrost, melodičnost, silná obrazotvornost a hlavně hravost. Ostatně hravostí se vyznačuje i výtvarná tvorba Daniela Špačka, která také stojí za pozornost.

Mythematica

Všechny tracky jsou převážně elektronické, ale místy se v nich dají slyšet i živé nástroje. Konkrétně třeba druhá skladba je protkaná starým strunným nástrojem zvaným citera. Ve trojce je použitý zvuk violoncella a v dalších skladbách se objevují samply nejrůznějších nástrojů. To vše je ale vždy postaveno na elektronických základech. Žádná ze skladeb na albu není nijak experimentální či pohybující se v krajních polohách. Naopak se jedná o srozumitelnou hudbu tvořenou vcelku tradičními postupy. Překvapí vás však něčím jiným. Tím překvapením budou místa, na která vás zavede ve vaší fantazii, pokud se jí necháte vést.



Zvuk celé desky je jemný, místy psychedelický s "ezo" nádechem a navozuje příjemný pocit bezpečí. Nálada je celkem pohádková, vlídná a optimistická s minimem napětí a úplnou absencí šoků. Prostě "safe trip", jak už jsem zmiňovala výše. Takže jestli si chcete například zarelaxovat, pozitivně se naladit a při zavřených očích potrénovat trochu fantazii, pak by vám tohle album mohlo vážně sednout.

Celé album si můžete stáhnout zde.


nika77

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016