RECENZE

 

Hudební recenze: Kim Pixa – "Liberte"

Původem český DJ a producent, vystupující pod uměleckým jménem Kim Pixa, v současné době žije až na dalekém ostrově Malta. Koncem května vydal release s názvem "Liberte" a potěšil jím především fanoušky žánrů deep techno a house music. Pojďme se tedy na toto nové EP podívat z trochu bližšího pohledu...

 

Kim Pixa začal s hudbou už před 20ti lety v České republice jako DJ a producent. Osud tomu ale chtěl, a tak se jednoho dne usadil až na daleké Maltě, kde se postupně zdokonaloval ve svých produkčních dovednostech. "Support" pro své tracky už získal od takových jmen, jako jsou Richie Hawtin nebo Agoria. V současné době hraje především live sety tvořené vlastní produkcí, pohybující se v rozmezí 120 – 124 BPM. Koncem května vydal nový release s názvem "Liberte", který nabízí celkem pětici skladeb, které spojuje příjemný deep house a deep techno. A právě na něj se v této recenzi podíváme.

Kim Pixa
Celé se to vlastně odvíjí od dvojice skladeb "Liberte" a "Deep Sound". Na EPčku najdeme jak original mixy, tak i radio edity s tím, že ke skladbě "Deep Sound" vznikl i remix, o nějž se postaral berlínský producent Martin Landsky. Ale vezměme to pěkně popořadě.



Skladba "Liberte", podle níž je celý release pojmenován, zajímavě propojuje deep housu s vokály od zpěvačky jménem Charlotte. Ty jsou ve francouzštině, což mě velmi potěšilo, jelikož angličtina se momentálně objevuje u většiny skladeb. Track tak nabývá na originalitě a francouzské vokály mu náramně sluší! Myslím, že bez nich by tato skladba postrádala kouzlo, které spolu se skvělou atmosférou vokály přinášejí. Jako čistě instrumentální věc si skladbu "Liberte" zkrátka nedokážu představit... Musí se jí ovšem nechat, že je to prostě taková idylická poslechovka, které nechybí "letní vajb" a nápaditost. Zde musím dát palec nahoru.



Track s názvem "Deep Sound" potom přináší klasický deep techno sound, a jak ostatně ve skladbě zazní, je to celé o hodně "deepovém zvuku". Tato hodně "vychillovaná" skladba se hodí zejména k odpočinku, nenabízí žádné krkolomné zvraty a pomalu si jde svou vlastní cestou od začátku až do konce. Mně osobně se u této skladby zdála délka osmi minut celkem dost, a v polovině mě už zlehka přestávala bavit. Víc mě oslovil až remix této skladby, o který se postaral Martin Landsky. Ten je oproti originálu zasazen více do stylu deep house a přijde mi tak nějak živější, než originál. I přesto jsem měl ovšem pocit, jako bych to už někde slyšel. Nemohu si pomoci, ale poslední dobou mi většina deep house skladeb zní dost podobně. Rozhodně vám ale doporučuji si obě skladby poslechnout a udělat si vlastní obrázek.



Co říci na závěr? Z tohoto releasu mám hodně smíšené pocity. Skladba "Liberte" se mi líbila, což je velkou měrou zapříčiněno vokály, vyletněnou atmosférou a nápaditostí. Bez těchto věcí by to nebylo ono. No a potom je tu skladba "Deep Sound" a její remix. Zde se spíše přikláním k remixu, který mě oslovil více a nepůsobil tak stereotypním dojmem jako originál. Musím se přiznat, že Kimovy starší kousky mě zaujaly o dost více, například skladba "Summer Breeze" je naprosto skvělá. Pokud ale máte rádi "deepovější" skladby, tak je tento release přesně pro vás. Já osobně se moc těším, s čím Kim Pixa přijde příště...

Skladbu "Summer Breeze" najdete na portálu SoundCloud.

EP "Kim Pixa – Liberte" vyšlo 30. května v digitální podobě a můžete si jej zakoupit například na Beatportu.

Sledujte také:

https://www.facebook.com/kimpixa/?fref=ts
http://www.kimpixa.com/
https://soundcloud.com/kim-pixa


stanjah

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016