RECENZE

 

Komiksová recenze: Naruto 02: Nejhorší klient

Účinkuje v televizních seriálech, točí se kolem něho několik filmů, blbne v papírové podobě, bojuje v počítačových hrách, ksichtí se na osuškách, hrncích, teplácích i energy drincích. Naruto Uzumaki se z japonské domoviny vydal do světa a nedávno vtrhla jeho původní komiksová podoba na český trh.

 

 

Značka Naruto může figurovat jako typický příklad transmediálního způsobu distribuce. Nejprve byl vytvořen komiks, který si vybudoval dostatečně početnou hordu fanoušků, takže se s blonďatým teenagerem mohlo pracovat dál. Nezletilému nindžovi se věnoval animovaný seriál, z něhož se posléze plynule přeskočilo k hudebnímu byznysu formou soundtracku. Přibývalo fanoušků, přibývalo vrstev, v nichž se svět Naruta objevoval a narativně rozšiřoval, a přibývalo kontinentů, kde opakoval úspěšný scénář. Fanfiction výslednou komplexnost jen podtrhují, a tak není divu, že multimediální konglomeráty milují, když vytvoří takto nesmrtelnou platformu. A jelikož zřejmě nikdy nebude možné nalézt konec fenoménu, je na místě prozkoumat start.

Na počátku byl Naruto Uzumaki klučinou, který by se jednoho dne toužil stát největším bojovníkem, co kdy žil. Chce být titulovaným "hokagem", jeho ambice však očividně nekorespondují s chováním a celkovým přístupem k honosnému cíli. Když se s ním mohl čtenář vůbec poprvé setkat, bylo to ve chvíli, kdy střapatý puberťák čmáral po významném památníku vesnice Konoha. Namyšlenému a přehnaně sebevědomému Narutovi přitom dělá problémy stát se alespoň nindžou nejnižší kategorie, jelikož u zkoušek neustále propadá. Jenže právě on v sobě má zapečetěného démona obrovské síly. Což může znamenat zkázu celého světa, nebo příležitost se k vysněné pozici časem skutečně propracovat.

 

 

Druhý svazek již nabízí několik indicií, jaká varianta bude pravděpodobnější. Ústřední drzoun se totiž spolu s krásnou Sakurou a zádumčivým Sasukem vydávají pod dohledem učitele Kakušiho na svoji první misi. Mělo by jít o banální úkol, ale lidé občas lžou. A s nečekanými komplikacemi se ukazuje, že Naruto nebude úplně podřadný mamlas. Masaši Kišimoto, scenárista i kreslíř v jedné osobě, začíná pomaličku rozvíjet jednotlivé charaktery. K permanentně nezkrotitelnému spratkovi by si čtenář těžko budoval dlouhodobé sympatie, a tak jsou přítomny prvotní záblesky respektování autorit a vážení si sebe sama. Je to sice klišé, leč reálně čelit smrti holt ovlivňuje náhled na život.

Spolu s vývojem postav se postupně objasňují také pravidla fikčního světa a odhalují se nová tajemství. Což je v rámci "nekonečných" šónen mang (komiksů pro kluky) samozřejmě standardní postup, který se najde kupříkladu u série Bleach nebo Claymore, Kišimotovi se přesto nedá upřít zručná metodičnost. V první knize, která se odehrávala ve Skryté listové vesnici, na scénu uvedl hlavní postavy, popsal místní vybavení a naznačil, jak to tu funguje a vypadá. Když ve dvojce nechává jít aktéry za hradby městečka, ihned prostředí, v němž se děj bude odehrávat, přiblíží pomocí jednoduché mapky s popisem. Ačkoliv je svět Naruta složitý, s orientací, kdo míří kam a proč, není problém.

 

 

V rámci celosvětových fenoménů se dá úspěch Naruta snadno pochopit, je to jedna ze sérií, za kterou se s jejími řemeslnými kvalitami není potřeba stydět, i když třeba nepatříte k náctileté cílovce. Bohaté mytologii, majestátním soubojům a drsným scénám, které se pravidelně střídají s humorem, se dá od začátku podlehnout. S růstem hlavního hrdiny se navíc dá sledovat i kresebný růst Kišimota. A samozřejmě všechna čest Davidu Horákovi, jenž se pustil do počeštění SFX. Zvukové efekty často zasahují přímo do obrázků nebo je z různých stran obtékají, takže je bylo potřeba ručně překreslovat a dokreslovat. Neboli spousta práce s tím, co na sebe vlastně neupoutává pozornost.

 

Naruto 02: Nejhorší klient

Scénář: Masaši Kišimoto

Kresba: Masaši Kišimoto

Překlad: Jan Horgoš

Nakladatelství: Crew

Počet stran: 208

Cena: 179,- Kč

Info: www.crew.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016