RECENZE

 

Fimová recenze: Kovbojové a vetřelci

Ano, Kovbojové a vetřelci jsou už nějaký ten pátek v kinech a rozhodně si stihli vybudovat určitou reputaci. Konkrétně tu, že jde o jeden z největších průšvihů letošní blockbusterové sezony, že jde o film, který potopil westerny na hodně dlouho (dokonce i ty s Johny Deppem a pod taktovkou Jerryho Bruckenheimera)... A taky se říká, že je to sáááááhooodloooouuuhááááá nuuuuudáááááá. Ale stručně: průšvih to je, nuda ne.

 

Úvod je parádní: Daniel Craig se probere někde v pustině a neví kdo je, kde je a proč má na ruce divnou kovovou věc... Ale moc o tom nepřemýšlí. Raději vykydlí partičku lovců odměn a vyrazí do nedalekého městečka, kde se věci začnou logicky komplikovat. Záhadná kráska, čestný šerif, panovačný místní mecenáš, jeho rozmazlený synek a nálet emzáků, kteří lidi a) masakrují a b) unáší, a z té kovové věci se vyklube brutální energetická zbraň.

Kovbojové a vetřelci

Do tohoto momentu si můžete libovat. Na velkém plátně vynikne práce s kamerou i hudba, Craig je drsnější než jako Bond, objeví se pár milých brutalitek (zakrvavené skalpy okolo nichž poletují mouchy na sedlech lovců odměn – bohužel několikrát zdůrazněné, takže to trochu zavání kalkulem, ale budiž) a Harrison Ford je prostě v roli krutého rančera a bývalého plukovníka k sežrání. Vlastně si říkáte, že emzáci nejsou potřeba, že to chce jen dát Craigovi a Fordovi prostor, aby se do sebe pustili a vypálili přitom městečko i step na míle daleko. Bohužel, emzáci dorazí. A nastávají problémy. Ano, i nadále je Craig drsoň jedna radost a Ford sice mírně zindianovští, ale pořád je k sežrání, protože má charisma jak málokdo. Jenže vám začíná docházet, že scénář tohoto filmu dělalo šest lidí a asi se střídali bez toho, že by dali další směně poznámky...

Kovbojové a vetřelci

Takže super špinavý western se střídá s průměrnou historkou o útoku mimozemšťanů s jakousi zvrácenou parodií na Tanec s vlky (aneb rudoch nebo běloba, padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina). Atmosférické scény si podávají ruku s takovými, nad nimiž vám hlavou běží následující monolog: "Aha, Craig do půl těla nahý, to by mohla vejít Olivia Wilde, chvíli po něm házet očkama a dotknout se jeho mužné hrudi v takové té light erotice pro ženy..." Načež vejde Olivia Wilde, chvíli hází očkama (a že to jsou očka!) a pak se dotkne Craigovy hrudi v takové té light erotice pro ženy... Nic proti, ale ta předvídatelnost zabolí. Stejně jako skutečnost, že ze zmetků se stávají najednou hrdinové a dobráci od kosti (o úplném konci si dokonce myslím, že se jedná o sadistický vtip).

Znásilnění logiky děje pak dosahuje vrcholu ve finální bitce, v níž jde o to (cituji): "Dostat ty zmetky na volnej prostor a tam je udržet." Tu scénu jsem si dokonce rozkreslil a vychází mi, že naši hrdinové se točí na koních v kruhu o poloměru zhruba 50 metrů, kde jsou všude skaliska, remízky... Volnej prostor jak kráva bez cejchu! A děsně rychlý a těžce obrnění emzáci? Útočí vždycky asi tak půl minuty – pak někoho zabijou, načež si odskočí asi na cigaretu, aby mohli klaďasové pronést pár patetických slov, načež dají znamení jako že jo a emzáci zase vyrazí na zteč.

Kovbojové a vetřelci

Nevyžaduji, aby scénáře psal Napoleon, ale zrovna tuhle bitku by lépe naplánoval i Švejk, protože Maďarům a emzákům by prostě dával automaticky přes držku a netočil se pořád v kruhu. A podobných "ouč" je ve filmu víc. Třeba vrchní emzák, který se chce pomstít Craigově postavě – ideální hlavní záporák, který je na plátně celkem 36 vteřin, z toho 24 je za vola a 5 mrtvý. Nebo tak nějak. Stopky jsem v kině neměl. Co v tom filmu znamenal ten malej klučina, to jsem se ani nesnažil pochopit. Stejně jako to, kam se v letounu o rozměrech 6 m na délku, padesát cm na tloušťku a šířku vešel emzák o rozměrech cca 2,5 m x 70 cm x 60 cm...

Kovbojové a vetřelci

Jenže stejně je to zábava. Scénáři navzdory ze sebe totiž herci, včetně mimoňsky krásné Olivie Wilde, vydali to nejlepší a westernová linie je prostě parádní. Super kazatel s náběhem k alkoholismu, Sam Rockwell jako neschopný barman s brýličkami a legendární Keith Carradine... Sakra, proč je nenechali brutáně se zmasakrovat navzájem? Krve by teklo stejně jako při vivisekcích, které prováděli emzáci, ale bylo by v tom víc emocí... Škoda. Ale aspoň si Craig a Ford zahráli ve westernu, takže si jednou budou moci dát whiskey i s velkým Johnem Waynem. Někdy to stačí.

Kovbojové a vetřelci
Česká premiéra: 25. 8. 2011
USA 2011, 118 min.
Režie: Jon Favreau
Scénář: prostě moc, cizinče, bylo jich moc...
Hudba: Harry Gregson-Williams
Kamera: Matthew Libatique
Hrají: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Keith Carradine aj.

Hodnocení: 60 %
Boris Hokr

foto: archiv distributora

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016