RECENZE

 

Recenze: Korg nano Kontrol

Výrobky Korg se zde zabýváme poměrně často, jelikož je to jedna z mála firem, která se snaží stále přicházet s něčím novým a inovativním. Ne že by se jiné firmy nesnažlily, ale Korgu se to daří jaksi trošku lépe a tudíž je i spousta výrobků co nás (DJs, producenty, muzikanty, studiové inženýry...) stále zajímají. Vhledem k tomu, jak dlouho už zde firmě Korg věnujeme prostor, bylo by také slušností podívat se stručně do její historie. Firma Korg byla založena před skoro 50 lety japoncem Tsutomu Katohem. Tento muž vlastil hudební klub a s tím vlastně souvisí úplný prvopočátek celého dění okolo této firmy.

 
V jeho klubu totiž velice často vystupoval jeden z předních japonských akordeonistů Tadashi Osanai, který byl mimo jiné i elektroinženýr. Katoh si myslel, že by se Osanaiovi při vystupování hodil automatický bubeník. Když to Osanaiovi řekl, ten byl nápadem velmi zaujat a byl si jist, že by něco takového byl schopen postavit a požádal Katoha, aby mu pomohl s financováním. Katoh neváhal a založil firmu Keio Electronic Laboratoriem, která byla později přejmenována na Korg jako zkratka slov Keio a Organ. V 60. letech tvořili nabídku Korg především právě automatičtí bubeníci, které ale od 70. let začaly doplňovat klávesy a syntezátory. V dílnách Korg dokonce vznikl první syntezátor v Japonsku. Od 80. let se Korg pustil i do výroby produktů souvisejících s jinými nástroji, jako například kytarové a baskytarové ladičky. V současnosti v jejich nabídce naleznete ohromné množství klávesových nástrojů, syntezátorů, automatických bubeníků, ladiček a metronomů, kytarových efektů, kontrolerů, rekordérů či software. Já sám jsem měl možnost několik jejich produktů vyzkoušet a vždy jsem byl nadmíru spokojen.



A aby toho od firmy Korg nebylo málo, tak neudělali jen jeden nový midi controler, ale hned tři. Jedná se o tyto tři výrobky: nanoKEY, nanoKONTROL a nanoPAD. Jde o novou řadu Korg nanoSeries USB napájených tenoučkých kontrolerů - tak malých, že by se vám bez legrace vešli do větší kapsy u bundy. Vždyť rozměry 320 (Š) x 82 (H) x 16,5 (V) mm a hmotnost 330g je doopravdy srandovní. Výhoda těchto malých kontrolerů je samozřejmě v jejich velikosti, protože ty na stole doopravdy nemáte problém umístit kamkoliv, ale hlavně také v jejich funkčnosti. Jsou totiž spolehlivé. Konzole využijeme tedy hlavně tam, kde potřebujete univerzální ovládání DAW, virtuálního nástroje/efektů nebo DJ software. NanoKEY je vybaven skvělou klaviaturou s 25-ti klávesami, citlivými na úhoz, ideální pro produkci songů. Klávesy mohou také vysílat řídící MIDI data, takže dále rozšiřují výkon kontroleru. NanoPAD je vybaven 12-ti citlivými trigger pady, schopnými vysílat noty i MIDI řídící data, plus X/Y pad s funkcemi roll (víření) a flam (ozdoby), jež dávají jedinečný prostor pro realistické programování bicích. NanoKONTROL nabízí devět faderů, devět knobů a 18 přepínačů. Navíc všechny tři kontrolery jsou napájeny z USB, takže nemusíme řešit zdroj elektřiny a máme hned o jednu krabičku méně na přepravu. No a jelikož nanoKEY a nanoPad jsem zde již recenzoval, dnes se budeme věnovat poslednímu na řadě a to nanoKonrol.



Tak první věc, kterou musíte po připojení nanoKontrol k vašemu počítači udělat, je naistalovat ovladače. Ty by se vám sice měli naistalovat sami hned po připojení, nicméně sám výrobce doporučuje stáhnout si Korg USB-MIDI drivers z jejich oficiálních stránek (instalační CD není v balení, jelikož by se tam prostě nevešlo:)) a pro větší stabilitu systému i celého fungování kontroleru naistalovat. Zabere to dohromady asi 1 minutu, takže doporučuji to udělat. Také pro podrobné nastavení konroleru je jednodušší si opět stáhnout z oficiálních stránek software Korg Kontrol Editor, který vám umožní plný přístup k ovládání všech kontrolerů, u každé ze čtyř dostupných scén. NanoKONTROL disponuje devíti fadery, devíti knoby a 18ti přepínači, plus sekcí rozšířeného ovládání posunu; dále obsahuje režim zadání not, takže si můžete vytvořit libovolný groove! V každé ze čtyř programovatelných scén, jež nanoKONTROL nabízí, můžete nastavit kontrolery libovolně, jak právě potřebujete. To znamená, že kontrolery mohou vysílat celkem 168 různých zpráv MIDI CC (Control Change), nebo MIDI not. Šest transportních tlačítek může vysílat buď MIDI CC zprávy nebo MMC zprávy a ovládat funkce jako: spustit, zastavit, přehrát ve smyčce nebo nahrávat do DAW software. Funkce attack a decay můžete specifikovat pro 18 přepínačů. To umožňuje plynule předávat zprávy kontroleru do parametrů, jako wet/dry úrovně efektu, filtr pro syntezátor nebo fader hlasitosti. Jestě doporučuji zhlédnout toto oficiálni promo video, minimálně se tam dozvíte základní informace během 4 minut a zjistíte co jestě můžete získat navíc zadarmo.



Závěrem bych chtěl říci, že s výrobky Korg jsem prostě v 99% případů neměl problémy, takže je můžu vřele doporučit a víc není co dodat. Snad jen kéž by měl člověk možnost pořídit si je všechny:)



Technická data:

Kontrolery
• 9 knobů
• 9 sliderů
• 18 tlačítek
• Transportní šipky: REW/PLAY/FF/LOOP/STOP/REC
• Tlačítka SCENE (SCENE 1-4)
Paměť
4 paměti user scén
Zapojení
mini-USB
Napájení
Napájení USB sběrnicí
Spotřeba
Napájení USB sběrnicí: méně než 100 mA
Ostatní
• Rozměry: 320(Š) x 82(H) x 29.5(V) mm/ 12.60”(W) x 3.23”(D) x 1.16”(H)
• Hmotnost: 290g/ 0.64lbs.
• Příslušenství: USB kabel

Požadavky na systém
[Macintosh]
• Podporovaný OS: Mac OS X 10.3.9, nebo Mac OS X 10.4.7 a novější
• Podporovaný počítač: Apple Macintosh s USB portem, vyhovující požadavkům na Mac OS X nebo Apple Macintosh s podporou PowerPC
[Windows]
• Podporovaný OS: Microsoft Windows XP SP2 a novější, nebo Microsoft Windows Vista SP1
• Podporovaný počítač: Počítač s USB portem, vyhovující požadavkům Windows XP/ Vista (Intel USB chipset doporučujeme)

[Macintosh]
• Počítač (*1)
CPU: Apple G4/500 MHz nebo rychlejší, G4/800 MHz nebo rychlejší doporučujeme
Paměť: 256 MB nebo více
Displej: 1,024 x 768 - 32,000 barev nebo více
- Operační Systém
Mac OS X 10.3.9 nebo novější, Mac OS X 10.5 Leopard
• Audio převodník (*1)
Samostatně: Core Audio kompatibilní audio převodník (vlastní výstupní port zvuku u Macintoshe lze využít)
Plug-in: Závisí na systémových požadavcích řídícího aplikačního programu (*2)

[Windows]
• Počítač
CPU: Intel Pentium III/1 GHz a rychlejší, Pentium 4, Pentium M (Centrino), Celeron M/900 MHz nebo rychlejší doporučujeme
Paměť: 256 MB nebo více
Displej: 1,024 x 768 - 16 barev nebo více
- Operační Systém
Windows XP SP2 nebo novější, Windows Vista SP1
• Audio převodník (*1)
Samostatně: ASIO, DirectSound/MME kompatibilní audio převodník
Plug-in: Závisí na systémových požadavcích řídícího aplikačního programu (*2)

*1: Audio převodník s nízkou latencí je nezbytný, aby SW syntezátor hrál v reálném čase.
*2: Řídící aplikační program Audio Units nebo VST nebo RTAS kompatibilní (pro Macintosh), nebo VST či RTAS kompatibilní (pod Windows) bude nezbytný, pokud jej potřebujete využít jako plug-in.

Korg nanoKontrol je možné zakoupit za cenu 1.790,- vč.DPH (standardní cena je 1.990,- vč.DPH) v prodejně maxistore nebo na internetovém obchodě maxistore.cz.

Další recenze najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz.

maxi store
Bořivojova 57, 130 00
Praha 3.
email: x@maxistore.cz
tel.: 222 722 999
www.maxistore.sk
www.nadobicko.cz
www.gramec.cz
akční výrobky
mixážní pulty
CD přehrávače
sluchátka
pronájem
identifikační náramek (páska)

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (www.philiptbc.com, myspace.com/djphiliptbc) , techniku zapůjčila prodejna – Maxistore www.maxistore.cz.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016