RECENZE

 

Technická recenze - Traktor Scratch Pro

Po dlouhé době tu máme další díl našeho seriálu o digitálních DJ technologiích. Po DVS recenzích na Digiscratch2, D-Vinyl2020, Djdecks, Mixvibes a dalších se na řadu konečně dostal Traktor od firmy Native Instruments. Recenze je zaměřena na jeho současnou nejvyšší verzi nesoucí označení Traktor Scratch Pro. Přemýšlíte-li o koupi DVS nebo pokud chcete nahlédnout pod pokličku DJ kuchyně Richiho Hawtina, tak následující článek je právě pro vás.

 

Dnes tu pro vás mám recenzi na produkt Traktor Scratch Pro od firmy Native Instruments, který je v současnosti pravděpodobně nejpopularnějším DVS. V následující recenzi se mu tedy podíváme na zoubek. Nejprve začneme dostupnými distribucemi tohoto produktu. Pak se podíváme na obsah balení, zvukovku a desky. Poté se vrhneme na popis programu a jeho funkcí.


 
Distribuce

Základem všech distribucí je program Traktor. Jednotlivé distribuce se mezi sebou liší použitou zvukovou kartou a funkcemi. Nižší verze nemají napřiklad tolik efektů, nedisponují 4 přehrávači nebo program nelze ovládat pomocí gramofonů. Seznam aktuálních distribucí je zde:

• TRAKTOR DUO
(bez zvukové karty, 2 přehrávače, bez možnosti ovládání pomocí TC-12“ nebo TC-CD, 6 efektů ...)
• TRAKTOR PRO
(bez zvukové karty, 4 přehrávače, bez možnosti ovládání pomocí TC-12“ nebo TC-CD, přes 20 efektů ...)
• TRAKTOR SCRATCH DUO
 (Audio 4 DJ, 2 přehrávače, možnost ovládání pomocí TC-12“ nebo TC-CD, přes 20 efektů ...)
• TRAKTOR SCRATCH PRO
(Audio 8 DJ, 4 přehrávače, možnost ovládání pomocí TC-12“ nebo TC-CD, přes 20 efektů ...)

Detailní porovnání jednotlivých distribucí je k dispozici na této adrese.

Obsah balení:


 
• 2x TimeCode vinyl
• 2x TimeCode CD
• Traktor Scratch software CD
• Zvuková karta Audio 8 DJ
• Obal na Audio 8 DJ
• USB kabel
• Audio kabely pro připojení 2  přehrávačů
• Karta s kódem pro aktivaci (nutná aktivace programu přes internet)
• Manuál
• Poukaz na nákup na beatportu v hodnotě 10$
• Propagační materiály

Zvuková karta Audio 8 DJ:

Systém Traktor Scratch Pro má v současnosti nejlepší dodávanou zvukovou kartu, která nese označení Audio 8 DJ. Tato externí (USB2)  8/8 24bit/96kHz zvuková karta není vhodná pouze pro Dje, své příznivce si najde i mezi producenty, kteří nepotřebují digitální vstup a výstup. Jak můžete vidět na následujících obrázcích, vše je celkem vhodně uspořádané. Karta nabízí 8 cinchových vstupů a výstupů. Z toho vstupy 1/2 a 3/4 jsou přepinatelné mezi phono a line. Dále pak pár vstupů s číslem 5/6 lze přepnout na XLR mikrofonní vstup. Obdobná situace je i u sluchátkového výstupu, kde zdroj zvuku můžeme vybrat mezi již zmíněným vstupem 5/6 nebo výstupem 7/8. Mikrofonní vstup a sluchátkový výstup disponují potenciometrem pro nastavení zisku a také LED ukazatelem úrovně signálu umístěným na horním panelu. Horní panel karty nás pomocí LED diod informuje o aktuální činnosti. Za zmínku stojí především podsvícené čísla vstupů jejichž intenzita svitu je závislá na úrovni signálu. Karta disponuje i MIDI IN a MIDI OUT rozhraním.
 
Originální kabely ke zvukové kartě AUDIO 8 DJ mají jednu vychytávku. Kromě signálu ze zvukové karty umožňují dalším párem výstupních kabelů pustit do mixu i původní nezměněný zvuk z připojených přehrávačů nebo gramofonů.  Když připojíme kabely ze zvukové karty na jiný vstup mixu než kabely s původní nezměněným signálem z přehrávačů, tak získáme možnost použití klasických desek namísto DVS. Tímto obejdeme nutnost prohánět zvuk z přehrávačů zvukovou kartou, jako je tomu při použití obyčejných kabelů. Odpadne nám tak zbytečný A/D a D/A převod.

Ovládání pomocí TimeCode 12“,CD a MIDI

Ovládací desky jsou velmi podobné deskám od systému DigiScratch 2 (recenze zde). Obě strany Traktor Scratch desky vypadají jako strana A DigiScratch2 desky. I funkce je stejná. Strana A Traktor Scratch desek obsahuje 10 segmentů a strana B obsahuje 15 segmentů. Obě strany ke konci obsahují ještě 2 segmenty sloužící k výběru tracků. U ovládacích CD je situace podobná. Najdeme na nich 3 tracky. První track je zaváděcí – krátká tichá pasáž před začátkem skladby. Druhý track slouží k ovládání skladby a třetí k výběru skladeb. Kromě desek lze Traktor ovládat samozřejmě i pomocí MIDI kontrolerů. MIDI ovládání jsem otestoval na kontroleru Behringer BCD3000 a všechny namapované věci fungovaly korektně. MIDI mapování je v Traktoru uděláno opravdu detailně.

Program a jeho funkce

Hlavička

Hlavičla programu nás informuje o aktivitě MIDI, vytížení CPU, času , hlasitosti masteru, stavu baterie (u netobooku) a spuštění nahrávání. Dále zde můžeme vybrat některý z předem definovaných layotů, vypnout zobrazení ostatních panelů ve prospěch browseru nebo spustit nastavení programu. Layoutem je zde myšlena šablona určující, které panely případně ovládací prvky budou zobrazeny..Nastavujíe se zde zda budou zobrazeny 2 nebo 4 přehrávače, zobrazení nadsdandardních prvků mixážního pultu apd.

Globální sekce

Tato sekce obsahuje 2 efektové jednotky umístěné po stranách, mezi nimiž je umístěno nastavení hlasitosti masteru a dalších globálních funkcí. Každá z efektových jednotek může obsahovat 1 nebo 2 efektory, celkově tedy můžeme mít k dispozici až 4 efektory. Efektory pracují ve dvou režimech. U prvního režimu  disponuje každý efektor 3 sloty pro vložení efektu. U každého efektu je k nastavení pouze 1  parametr. V druhém módu efektor disponuje pouze jedním efektovým slotem, ale lze nastavit až 3 parametry efektu.K dispozici jsou efekty typu delay, reverb, phaser, flanger, filtr, efekt gramofonu atd. Kromě vestavěných efektů lze kterýkoliv z efektorů přesměrovat a efektovat pomocí externího zařízení!.

Levou efektouvou jednotku je možno vyměnit za BPM sekci sloužící k nastavení globálního BPM a zdroje synchronizace pro přehravače. BPM přehrávačů můžeme synchronizovat klasicky mezi sebou nebo můžeme použít hodnotu globálního BPM a podle této hodnoty mohou být následně všechny přehrávače sychronizovány.

Pravou efektovou jednotku je možno vyměnit za sekci sloužící k nahrávání našich mixů. Nahrávaný set je možné pomocí tlačítka rozsekat na více souborů. Toto je výhodné, pokud chcete mít roztrackovaný set. Vše uděláte totiž již během hraní. Program umožňuje i rozsekání nahrávaného souboru podle velikosti na 64,650,700 a 2048MB. Nechybí ani zobrazení úrovně nahrávaného signálu. Kromě nahrávání umožňuje tato sekce i broadcast.

Přehrávače

Detailní popis přehrávače je zobrazen níže. Tlačítko sync slouží k synchronizaci přehrávače. Pokud není zapnuta sychnroniaze podle globálního BPM, pak po kliknutí na tlačítko master se z přehrávače stane zdroj synchronizace. Na pravé straně okna s průběhem tracku se nachází tlačítka +,=,- sloužící pro nastavení zoomu průběhu. Zoom má jen 3 stavy, pod každým z tlačítek se tedy skrýva jeden z pohledů na průběh tracku. Tlačítko ACTIVE umožňuje zacyklení přehrávače v následující smyčce. Visualizace průběhu celého tracku má také velmi užitečné funkce. Pokud přejedete myší přes tuto část přehrávače, tak se vám pod kurzorem objeví bíla svislá čára a číslo. Tato čára představuje možnou budoucí pozici v tracku, kam můžeme kliknutím myši skočit. Číslo nám udává vzdálenost od aktuální pozice tracku. Tato vzdálenost je udávána v taktech (1takt=4beaty). Skok na jinou pozici ve skladbě probíhá přesně do beatu a tak z rytmického hlediska je tento skok nepostřehnutelný (nedojde k rozhození tracků apd)!!!

Po rozkliknutí tlačítka pro označení decku nám přehrávač nabídne 3 módy, ve kterých může pracovat. Těmito módy jsou:

Interní mód
Přehrávání je řízeno prvky programu nebo pomocí midi.

Audio Trough
Signál na přiřazených vstupech tohoto přehrávače je bezezměny přenášen na přiřazené výstupy (slouží k přehrávání klasických desek nebo CD).

Scratch Control
Přehrávání je řízeno pomocí TimeCode desek nebo CD. K dispozici je absolutní (tlačítko gramofonu s raménkem) i relativní mód (tlačítko gramofonu bez raménka).

Zde je také důležité zmínit, že pokud nemáte NI zvukovou karty nebo Traktor certified mixážní pult, tak na ovládání pomocí gramofonů nebo CD přehrávačů můžete zapomenout!!! Seznam Traktor certified mixážních pultů je k diszpozici zde.

Po kliknutí na rozklikávací tlačítko umístěné pod tlačítkem ACTIVE se nám otevře další panel, který má následující 3 sekce:

Move


 
Tato sekce slouží k posunu beatu, smyčky, začátku nebo konce smyčky o zvolený počet beatů (jemné posunutí,1/16 až 32)

CUE


 
Sekce CUE slouží k uložení smyček a různých pomocných bodů. Kromě klasických CUE jsou k dispozici ješte body Fade In,Fade Out,Load a Grid. Pomocí bodů Fade In a Fade Out je možné automaticky spustit track načtený v druhém přehrávači. Bod Load označuje výchozí pozici tracku po načtení. Funkce bodu Grid bude popsána v dalším odstavci. Počet v souboru uložených bodů zřejmě není omezen. Nejdůležutějši body si můžete uložit pod tlačítka 1 až 8.

Grid


 
Sekce Grid slouží k úpravě synchronizační mřížky. Traktor každý nový soubor nejprve zanalyzuje a detekuje BPM. Podle BPM pak sestaví synchonizační mřížku, která je tvořena svislými čárami reprezentujícími začátek každého beatu. Takto vytvořenou mřížku je ještě možné sluchem porovnat s metrononem, který je součástí BPM sekce. Při zjišténí nedostatku vytvoříte Grid bod a mřížku v místech, kde se vám to rozchází upravíte. U tracků zakoupených např. na Beatportu většinou stačí správně určit jen začátek beatu, celá mříźka pak pěkně odpovídá všem beatům. Problém většinou nastává u desek nahraných na kolísavém gramofonu. Použitím Grid bodů si můžete takový track pěkně narovnat, aby v přehrávačí již nekolísal. Srovnávání tracků se spravně nastavenou mřížkou pak zvládne i hluchý.

Mixážní pult

Mixážní pult se nachází uprostřed mezi 2 přehrávači. Při použití 4 přehrávačů by obrázek programu vypadal podobně. Jediný rozdil by byl v tom, že prostor sekcí 4 a 5  by byl vyplněn dvěma řádky přehrávačů s pulty.

U mixu si můžeme vybrat ze 4 druhů ekvalizéru:
• Klasický
• P600
• NUO4
• XONE:92

Jedná se o softwarovou emulaci ekvalizérů těchto pultů, například XONE:92 tedy nabízí čtyřpásmové korekce se stejnými vlastnostmi jako jeho reálná předloha. Každý kanál pultu disponuje kromě standardní výbavy ještě vlastní filtr, balance, potenciometr pro změnu výšky tónu a 4 tlačítka pro aktivaci efektorů.

Browser

Tato sekce slouží ke správě naších tracků. Kromě prohlížení informací o skladbách včetně zobrazení jejich obrázků, zde můžeme také informace editovat, skladby hodnotit (0 až 5 hvězdiček) a analyzovat, vytvářet playlisty. Browser umožňuje i zobrazení všech skladeb určitého stylu, interpreta, názvu nebo labelu. K dispozici ještě máme 12 záložek, kam můžeme umístit náš oblíbený playlist, adresář nebo skupinu tracků  odpovídající před chvílí zmíněným kriteriím. Traktor Scratch Pro podpopuje tyto hudebni formáty:

• MP3
• WAV
• AIFF
• Audio-CD
• FLAC
• Ogg Vorbis
• non-DRM WMA (jen Windows verze)
• non-DRM AAC

Jak to hraje?

K funkčnosti celého systému nemám téměř žádné výhrady. Vše funguje tak jak má. Zvuk, master tempo i scratch (z hlediska technaře, hip hoper by to asi potrápil více) mi připadnuli na výborné úrovni.Výtku mám k nahrávací sekci. Zde je totiž nutné použít zvukovou kartu přes kterou se právě hraje. Při Audio 8 DJ a 3 gramofonů (nebo CD přehrávačů) to však nebude překážkou. Další výtka bude směřovat k umístění zemnící svorky na zvukové kartě. Nechápu proč je tato svorka umístěna na opačné straně než jsou vstupy s phono předzesilovači. Na mém notebooku P M760 2GHz,1GB RAM s vypnutým ACPI módem  Traktor Scratch Pro běhal v pohodě, ani 4 přehrávače nebyly problémem.

Požadavky na PC:

Windows® XP (SP2, 32 Bit)/Vista (SP1, 32 Bit, 64 Bit), Pentium IV or Athlon 1.4 GHz (SSE1), 1 GB RAM
Mac OS® X 10.4, Intel® Core™ Duo 1.66 GHz, 1 GB RAM
 
Závěr

DVS Traktor Scratch Pro nenabízí tolik funkcí jako někteří konkurenti. Není zde možnost vlastních skinů, mixování videa, sampler, podpora VST efektů apd. Na druhou stranu to, co Traktor  nabízí je pro hraní více než dostačující. Ikdyž ta podpora VST efektů mě celkem mrzí. Během mého hraní z konkurenčních produktů jsem si udělal sbírku zajímavých VST efektů, které mi vestavěné efekty jen stěží nahradí. I přesto však považuji tento systém za nejlepší z mnou doposud testovaných DVS produktů. Za 15 000 Kč získáte skutečně výborný produkt, který za ty peníze skutečně stojí. Pokud nemáte tolik peněz, tak si můžete zakoupit některou z nižších distribucí, která vám bude finančně i funkčně vyhovovat.

www.stereoman.com-eu.net
www.djstereoman.com-eu.net

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016