RECENZE

 

Komiksová recenze: New X-Men: G jako Genocida

Jeden z nejslavnější komiksový týmů všech dob se u nás konečně objevuje v plnobarevném vydání, moderním vaťáku a nekompromisním prostředí, kde se zpraku vyhladí 16 milionů mutantů. Jedinci, kteří prošli genetickou změnou, to zkrátka nemaj jednoduchý, když sebou scénáristická taktovka Granta Morrisona kvedlá ze strany na stranu.

 

"Navrhuji, abychom strávili dnešní hodinu telepatie tím, že se nabouráme do mozků vašich oblíbených filmových hvězd."

X-Meni to nikdy neměli lehký. Ve filmech proti nim stál buď úhlavní nepřítel Magneto a jeho poskoci, anebo militantní armádní velitel William Stryker. Tak či tak, pořád bylo za co bojovat, koho zachraňovat a jasně bylo stanoveno, kdo si zaslouží dostat přes zadek. A to nejlépe wolverinovými drápy. I v klasické komiksové podobě se zcela překvapivě bylo pořád s kým rvát, a to i v desítky let starých příbězích, o čemž se můžete ostatně sami přesvědčit v Comicsových legendách. Jenže většinou to všechno celkem dobře dopadlo. Jasně, občas zařval nějaký ten dobrák, schytalo to pár lidí, ale že by se hned v úvodu vyhladilo 16 milionů mutantů?

Grant Morrison ke komiksové řadě slavného týmu superhrdinů přistoupil velmi svébytným stylem. Vyslal zubaře a expertku na evoluci do Jižní Ameriky, kde je nechal objevit město plné impozantních technologií a odkud na nic netušící mutanty vypustil vyhlazovací četu. Na samotné X-Meny potom nasadil protivníka, jehož síla a moc se nepodobá ničemu, s čím se kdy setkali. Možná to zní jako obyčejná propagační masírka, která se píše ke všemu, ale tady to vážně platí.

Ke zcela novému příběhu a záporákovi Morrison přihodil ještě zredukovaný počet správňáků. Objevuje se tu akorát Profesor X, Beast, který je chlupatější než kdy dřív, Cyclops, Jean Greyová, Emma Frost a nechybí oblíbený drsňák Wolverine. Všechny přitom navlékl do jednotných uniforem, takže už se nekonají postroje s rozjuchaným barevným laděním, ze kterého by měli ve skutečnosti radost akorát tak cirkusáci.

Tyto změny hodně pomohly celkové přehlednosti a do Genocidy se dá snadno naskočit bez kdovíjaké znalosti x-menovských reálií. Pokud o nich nic moc nevíte, nebudete se sice orientovat ve všech rozhovorech a narážkách, ale hlavní příběhovou linku pochytíte bez problému. Problémem však je, že právě hlavní vyprávěnka v sobě má několik nepříjemných záseků. Především působí velice nekompaktním dojmem samotné texty. Dlouhé pasáže se spoustou zábavných, promyšlených a inteligentních dialogů střídají další řady písmenek, které už tak zábavné nejsou. Spíše by se daly charakterizovat jako nudné. A tato kvalitativní hopsanda se bohužel koná velmi často, takže kdykoliv už si tempo zařadí plynulou trojku, skočí jí do cesty kočka nebo nezodpovědný chodec a musí si dupnout na brzdu. A rozjezd zase trvá.

Částečně hapruje i kresebná stránka. Na starost si ji vzali hned tři chlapíci, přičemž vítězně odešli pouze dva. Leinil Francis Yu si jeden sešit, který příběhově sám o sobě do zbytku nezapadá, střihl atypicky na šířku a dokázal této změny využít. Celostránkové výřezy jsou v jeho podání famózní a stejně tak jednotlivé postavy. Tvrdí borci vypadají jako tvrdí borci, hajzlové jako hajzlové a sexy dámám byste s radostí předvedli kus svého "muža". Přehnaně řečeno jsou přesným opakem práce Franka Quitelyho, který nakreslil úvodní části. Rozhodně si nevede špatně, ale z obličejů některých postav dělá prapodivné prasečí rypáčky nebo nehezky zdeformované zrůdičky. K třetímu Ethanu van Sciverovi pak není moc co dodávat. Nádherně detailní a atmosférická práce.

Noví X-Meni oproti superhrdinským klasikám jednoznačně potemněli. Klidně zde umírají nevinné a někdy značně tragické figurky, klidně se tu promlouvá stylem "Jaké to je, když ti někdo zvrací na duši?". Jenže Morrisonův styl vyprávění si vedle skvělých míst vybírá i slabší a předvídatelné chvilky, kvůli čemuž to pak celé nešlape, jak by mohlo. Lehce nadprůměrný dojem si tedy Genocida získává především díky atraktivním cliffhangerům a několika povedeným hláškám. A samozřejmě kresbě dvou ze tří kreslířů. Těch plusů se tedy určitě několik najde.

New X-Men: G jako Genocida
Scénář: Grant Morrison
Kresba: Frank Quitely, Ethan van Sciver, Leinil Francis Yu
Překlad: Jiří Pavlovský
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 140
Cena: 349,- Kč
Info:
http://www.crew.cz/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016