RECENZE

 

Mixpult Ecler Evo 5

Milí nadšenci, možná jste před dvěma lety četli mou recenzi na pilotní mix španělského Ecleru NUO 5. Čas prověřil tento stroj dokonale a je to stále vynikající djský nástroj. Letos pro nás stáj Ecler připravila nového „pilota“, který patří do nejvyšší třídy mixpultů současnosti po boku ultimativního stroje Xone 3D a podobných. Oficiální prodej začne až na podzim, ale už nyní mám tu čest vám ho představit po důkladném otestování v pravdě řečeno „ohněm“. NUO bylo jako NOVÉ, EVO je jako EVOLUCE, tedy EVO. Chtěl jsem tuto recenzi napsat stručně. Bohužel i bohudík pro Vás to STRUČNĚ u takhle našlapaného bumbrlíčka prostě nejde...

 
Nedávno mi volá Aiffel a říká, že má první exemplář v Čechách, tak ať ho prubnu. Nadšení otestovat tento kousek bylo hlavně z důvodu, že EVO 5 je mixpult jdoucí přesně v duchu moderního „digitálního“ djingu. Tedy kdo zaspal trochu dobu, tak kromě vynilové klasiky je v profesionálním djingu velký příklon k využití moderních technologií, jež umožňují doslova neomezené možnosti, co můžete se zvukem a mixem dělat. Ortodoxní „vinylista“ by namítl, že je to pro slečinky, které neumějí míchat, ale opak je pravdou. Využití „digitálního“ djingu vyžaduje nejen mnohem větší požadavky na um a znalosti dje, ale i na jeho technické schopnosti a cit pro zvuk. Je to prostě přirozený vývoj a rozšiřování možností dje jako umělce, který kdysi začal u desek a přes kazety se přesunul k cd až k pc. Vinyl to samozřejmě nikdy nevytlačí, avšak geniálně ho to doplní viz. celosvětově uznávané ikony jako Paul Van Dyk, Sasha, Chris Liebing apod. Ti dokazují, že PC má již na profesionální scéně naprosto neotřesitelnou pozici.



Tedy mixpulty nejvyšší třídy již vlastně nejsou mixpulty v pravém slova smyslu, ale hybridy klasického pultu a vestavěné digitální zvukové karty popř. i vestavěného miniaturního „počítače“. EVO 5 je přesně takový. Firma Ecler náleží plným právem mezi světovou špičku, nespí na vavřínech a jde s dobou právě tímto zbrusu novým „železem“ pro moderní profesionální djing.

EVO 5 je postaven na základě NUO 5-ky. To znamená, že klasická část mixáku je naprosto vynikající a popisovat ji asi nemá smysl (viz moje recenze na NUO 5). Ovládání i technické zpracování je prostě na jedničku. Oproti NUO jen pár změn: pátý kanál je přesunut na začátek (jsou značeny 0 - 4) a je určen pouze pro mikrofon, což je pro mne naprosto nepochopitelná změna (velká škoda, protože tím pádem jste ochuzeni o možnost využití 5-tého kánálu např. pro připojení druhého mixu). Továrně zůstává zapnut FANTOM (pro kondenzátorové mikrofony), proto např. při použití bezdrátového „analogu“ budete pravděpodobně nuceni si fantom nechat v servisu vypnout. Bylo vypuštěno rozdílné nastavení citlivostí (H-Line a L-Line) a tím pádem jsou všechny line stejné (to je oproti NUO 5 dobrá změna). Zmizel přepínač kill na basy a přibyl „knoflík“ na nastavení síly efektu pro každý kanál zvlášť (někdo ocení, někdo ne). Dále na přepínači zdrojového signálu se objevil divný znak, který neznamená indiánský symbol, ale je to FireWire (přepnutí na integrovanou zvukovou kartu) a dioda MIDI. Poslední vylepšení kanálové sekce je LED indikace síly signálu pro každou „šavli“ a plynulé nastavení ostrosti záběru (zesílení) „šavle.“ Master sekce zůstala v podstatě stejná. Co mě trochu zklamalo, je změna sluchátkového výstupu na 1x 3,5mm jack a 1x 6,5mm jack (při ping-pongu nemohou být oba djs připojení k pultu a musejí se se sluchátkama střídat mají-li oba sluchátka na velký jack). Vypuštění SEND/RETURN pro připojení externího efektoru také nevidím jako přínos. Na závěr klasické sekce už jen výčet možností analogového připojení: 2x MIC, 4x Gramec, 4x LINE, 1x symetrický master, 1x „cinchový“ master, 1x „cinchový“ odposlech a nastavení urovně citlivosti mikrofonu.


...tááák a jdeme k tomu co má především EVO dělat „evem“ a to je digitální část tohoto „soustrojí“.

V EVU je vlastně vestavěný počítač na operačním systému linux, profesionální 6-kanálová stereo zvuková FireWire karta a barevný displej (škoda, že není dotykový). Tento počítač má tři základní funkce: EFFECTS - efektor, MIDI - kontroler a TOOLS - nastavení. Interní PC mi při náročném testování dokonce i „vytuhlo“ jako Gatesovo „widle“, ale testovaný kousek je „beta verze“ a do uvedení mixu na trh bude linux od těchto a dalších much vyladěn. Při živém hraní by to dosti vadilo, protože jediná náprava je tvrdý restart (vypnutí / zapnutí) mixáku.

Začneme displejem, ten Vám zobrazuje veškeré údaje na něž pomyslíte, a to od synchronizace beatu, přes nastavení efektů až po nastavení MIDI, BPM apod. Je dobře čitelný a máte možnost si na něm nastavit kontrast při změně osvětlení.

Zvuková karta: 6x stereo nebo 12x mono kanál v kvalitě 24-bit a vzorkovací frekvenci až 96kHz. Pro neználky – prostě studiová (vysoká) kvalita zpracování zvuku. Připojení je přes FireWire kabel do PC. Samozřejmostí je ASIO driver (prostě profi ovladač pro PC :-) a instalaci zvládne i cvičená opice. Kompatibilita je 100%, jak pro Win, tak MAC a všechny čipsety FireWire (některé profi karty mají s kompatibilitou potíže jako např. Stanton SratchAMP2 či Presonus FireBox). Kanály karty jsou routovány na mixu: 1 na 1 „šavli“, 2 na 2, …, 5 přímo na MASTER výstup a 6 do PFL – sluchátka. (5 a 6 využijete při použití mixu jako MIDI kontroleru pro routování zvuku ze softwaru jako jsou Traktor a Ableton Live). Drobné neduhy jsou špatně odrušený výstup 6-tky do PFL a nemožnost routování 1-6 do „analogu“ (proč vysvětlím v sekci MIDI), snad také inženýři Ecleru opraví. Pro připojení PC/MAC je zde dvojice 6-pin konektorů FireWire, ten druhý je na připojení např. externího disku (nelze připojit dva počítače).

EFFECTS: zde udělal Ecler opravdu velký krok vpřed oproti NUO. Efektová sekce je opravdová libůstka hlavně pro ty, kteří rádi fx využívají. Množství FX ? … je tam prostě vše na co si vzpomenete. Tento digitální efektor je velice přehledně nastaven a po krátkém zácviku se s ním dají dělat divy. Kvalita efektu je opravdu taková jakou by jste od mixu nejvyšší třídy očekávali a máte zde ještě mnohem víc. Každý efekt lze použít v základním zjednodušeném módu a parametry nastavujete jen dvěma otočnými „čudlíky“. Do mixu je dodáváte FX faderem (stejně jako u NUO). Nebo …. si můžete efekt nastavit do nejmenších detailů (některé efekty mají možnost nastavení až osmi různých parametrů modulace zvuku). Že to je málo ? … tak pak můžete ještě efekty mezi s sebou kombinovat po párech (tedy jeden efekt, který má v sobě dva najednou např. ECHO a FLANGER zároveň). Málo ? … tak vás nakonec uzemní, že tam máte možnost si vytvořit vlastní efekt nebo kombinaci dvou do jednoho a uložení mezi ostatní efekty. Celkově vzato je zde místo na uložení 64 různých efektů, z toho 38 továrně nastavených a 26 volných pozic na uložení vlastních efektů.

MIDI: Kdo nic o MIDI neví, tak jen letem světem: MIDI je vlastně signál (povel), který při stisku ovládácího tlačítka pošle příkaz softwaru (např. Traktor) a ten ho vykoná (např. pohnutím šavle kanálu v MIDI módu řekne Traktoru, aby se ztlumila hlasitost tracku a apod.). Na EVU má MIDI dvě části. První je MIDI kontroler v okolí displeje a druhá je zapnutí MIDI na šavlích. Tzn, že šavle můžete buď použít v módu audio (klasické funkce mixu) nebo jako MIDI kontroler. Při použítí šavle v MIDI, však nemůžete na tomto kanálu použít efektor mixu, ale musíte využívat jen FX v počítači. Zajímavá je možnost využití pro MIDI všech „čudlíků“ na kanálu včetně přepínače LINE/Phono/FireWire. MIDI kontroler u displeje funguje na spouštění, brouzdání playlistem apod. EVO má již inteligentně přednastavené mapování MIDI pro Traktor a Ableton Live, což velice usnadní práci s nastavováním. Stačí toto nastavení jen nahrát z cd do patřičného softwaru a vybrat na mixu, které nastavení chcete použít. Pro „magory“ jako jsem já, EVO umožnuje namapovat teměř cokoli, jakkoli a uložit vše přímo v EVU do volné složky. Nevýhoda posledně řečeného je, že to je trochu časově náročné a EVO zatím nemá možnost si toto vlastní nastavení nahrát do EVA přímo z PC. Tedy buď tento EVO strojek musíte mít na hraní vlastní a nebo musí být v klubu, kde jste rezidentem a budete ho nastavovat jen jednou - v opačném případě si musíte vystačit s tím co Ecler přednastavil. Přednastavení pro Traktor i Ableton Live jsem vyzkoušel a zodpovědně mohu řici, že to funguje přesně tak jak má. Spolupráce EVO s těmito softwary prostě šlape jako švýcarské hodinky. Konektory DIN pro MIDI jsou osazeny oba (tedy OUT i IN).

TOOLS: Člověk by řekl, že to budou jen nějaká doplňková nastavení. Opak je pravdou je tam hodně podstatného. Z toho nejdůležitějšího to jsou: nastavení BPM – external midi clock (mix přijímá BPM pomocí MIDI) nebo internal (mix si počítá BPM sám a poměrně prěsně). Dále zapnutí MIDI příjímání a vysílání povelů. Velice užitečná funkce je nastavení Limiteru chráněné heslem (tedy kluby, které mají problémy s hlukem, si zde mohou nastavit maximální výstupní hlasitost a „hluchej“ dj s tím prostě nic neudělá. Zároveň to může chránit repro před přebuzením a následným odpálením repra či zesilovače). Samozřejmostí je i uložení nastavení i upgrade firmwaru.

Poslední drobná třešnička na dortě je design, který exclusivně pro španělský Ecler navrhla firma ITALDESIGN-GIUGIARO navhrhující karoserie pro automobilky jako je Ferrari, Aston Martin, Bugatti, Maserati nebo i Alfa Romeo (což mne - technofila, který jde po funkčnosti moc neohromí, leč je příjemné to vědět … :o).

Howg! ...domluvil jsem... S pultíkem jsem Vás „stručně“ seznámil a jdeme do finále. Ecler EVO 5 je profesionální hybridní pult nejvyšší třídy s drobnými vadami na kráse, které někomu vadit mohou, jiný si jich ani nevšimne. Jediné co mu chybí v této kategirii je absence sampleru (který mě osobně třeba moc nechybí, ale …). Cena … no ta je řádná. Bude se prodávat někde pod hranicí 50-ti tis. Kupovat tento stroj jen na „klasické“ míchání by byl asi trochu přepych (to hravě zvládne NUO 5), ale pro DJs, kteří jdou cestou současného djingu a mají na to, je to kvalitní levnější varianta Xonu 3D se špičkovou kvalitou a servisem Ecleru vlastní. Pro kluby, díky funkcím Limiteru, je to doporučeníhodná investice pro zlepšení úrovně techniky a zvuku, kterou budou míti pro djs (jak pro „klasiky“, tak pro „moderní“) připravenu a zastaralé 5-ti a 6-ti kila mohou poskytnout začínajícím nadějným djs.

Poznámka autora by mohla býti tato: Mega super míti EVO 5 je, že jít hrát do klubu znamená zbalit si do tašky jen noťas (rozuměj notebook), firewire kabel a sluchátka. Králem noci jste i bez zapojování tisíců kabelů půl hodiny před tím než máte hrát (nepočítám-li hledání chyby, proč to a tamto nehraje a hledat „zakopaného psa“ popř. nutný příchod tří stěhováků, kteří Vám nosí kufry s deskama). Já osobně doporučuji mít ještě přibalen nějaký MIDI kontroler typu Trigger Finger nebo X-Session Pro od M-Audia, to pak nemáte naprosto žádná omezení a připadáte si jak král Egypta, když mixujete ze čtyř „gramců“ a ostatní Djs jen mohou tiše závidět co s těma krabičkama jde dělat za divočinu.

A to je přátelé opravdu KONEC !

P.S. Za pomoc při zátěžových testech díky Dji J Richardsovi.

El Tachud

Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz Ecler Evo 5. je možné také zakoupit v online shopu www.maxistore.cz Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na splátky) v Maxistore, Bořivojova57, Praha. Email: x@maxistore.cz Tel.: 222 722 999
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016