RECENZE

 

Filmová recenze: Zkrocená hora

Panenská příroda Zkrocené hory je drsná. Po nocích bývá často zima, a tak se Ennis s Jackem začnou navzájem zahřívat. A zahřejí se. Ve filmu, který právě získal osm nominací na Oscara.

 

Jack: "…to bylo víc slov, než jsi řekl za poslední týden."
Ennis: "Sakra, tolik slov jsem neřekl ani za celý rok."

Jack Twist (Jake Gyllenhaal) a Ennis Del Mar (Heath Ledger) – jak poetická jména. Jejich majitelé jsou na první pohled drsní kovbojové, kteří za pár peněz pasou ovce v nádherné přírodě okolo Zkrocené hory. Jsou 60. léta a děje se lecos zvláštního. Hoši sice nejsou hippies, ale ideály o lásce jim rozhodně nejsou cizí.

A tak se sblíží. Doba a prostředí, ve kterém žijí, ale takovému vztahu nepřeje. Jejich cesty se musí rozejít. Oba se ožení, mají děti, ale nezapomenou. Nakonec se začnou navštěvovat a jejich vztah s přestávkami dlouhá léta pokračuje až do tragického vyústění. No řekněte, není to téma jak ušité pro nominace na nejrůznější prestižní ceny?

Je a těžko se o něm píše. Nerad bych si dělal legraci z homosexuality, protože ji respektuju. Nerad bych se pouštěl do rozebírání faktů. (byli chlapci gayové přinucení vést „normální“ rodinný život, bisexuálové „hrající na obě strany“ nebo jenom hodně opuštění heterosexuálové, kteří si prostě „vypomohli“ jak jen mohli – to poslední asi ne). Protože ani film tohle neřeší.

Ennis: "Když s tím nic nenaděláme, musíme se s tím smířit."

Režisér Ang Lee (Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Hulk) se nenechává strhnout kontroverzním tématem. Neobhajuje pohnutky hlavních postav, ani přezíravě nekritizuje okolí, které není schopné brát tuhle „divnou“ lásku takovou, jaká je. Prostě jen vypráví příběh a nechává své herce, aby se s výkony pořádně poprali.

A ti to udělali. Zase se nechci pouštět do chvalořečení toho, jak se Gyllenhaalovi a Ledgerovi podařilo skvěle vystřihnout zamilované kovboje-gaye. Není moc s čím srovnávat a ještě nějakou dobu bude asi platit, že když herec nebo herečka na plátně políbí kolegu stejného pohlaví, řekne si tím o nominaci. Přesto nemůžu popřít, že jsou Gyllenhaal s Ledgerem velmi přesvědčiví.

Zatímco Gyllenhaalův Jack na první pohled sexuální hrátky vášnivě vyhledává, Ledgerův Ennis je zdrženlivější. Postupně se zdá, že především on je ten zamilovaný. Přesně tak, zamilovaný. Sice mi to dokonale došlo až s posledním záběrem, ale Ang Lee ve Zkrocené hoře uprostřed nádherné scenérie (skvělá kamera Rodriga Prieta) nevypráví nic jiného než romantickou love story á la Shakespear.

Brokeback Mountain
USA 2005, 134 minut
režie: Ang Lee
scénář: Larry McMurtry, Diana Ossanová (podle povídky Annie Proulxové)
hudba: Gustavo Santaolalla
hrají: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Anne Hathaway
www.brokebackmountain.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016