RECENZE

 

Comicsová recenze: Sin City # 1 – Drsný sbohem

Marvovi zabili holku. Jenže Marv je psychopatický vrah, kterému docházejí uklidňující prášky. Marv to tak nenechá! Díky stejnojmennému filmu notoricky známá story v klasickém comicsovém provedení vydaném v reedici.

 

Marv (připoutaný k elektrickému křeslu): "Pohněte! Nemám na to celou noc!“

Ke dnešnímu dni už vyšla celá řada comicsových knih ze série Si City, a i když je nečtete, nejspíš jste zaregistrovali film Roberta Rodrigueze. A Franka Millera. Frank Miller je hajzl. Jak už jsem jednou někde napsal, ne ten pečlivě vydrbaný vaší maminkou, ale hnusný veřejný záchodek. Za svou kariéru si totiž dovolil kdeco.

Úplně předefinoval pojetí Batmana, vytvořil výborný historický comicsový epos 300 a tak dále. Tohle už asi znáte odjinud. Zatím poslední srdcovka, která se Frankieho drží lépe než řádně nadržené klíště, se jmenuje Sin City. Reedice úplně prvního příběhu se zbrusu novým podtitulem Drsný sbohem (více tady) se objevila i u nás. Což je jedinečná příležitost pořídit si jinak nesehnatelný titul.

Je proč. Pokud jste viděli film, příběh znáte. Marv stráví noc s andělskou Goldie, jedinou ženskou, co mu byla ochotna dát zadarmo. Vlastně jedinou ženskou, co mu vůbec byla ochotna dát. Když se ráno Marv probudí, místo míchaných vajíček ho čeká Goldiina chladnoucí mrtvola a na dveře klepou policajti. Teprve teď Marvovi dochází, že to nebyla charita. Goldie u něj hledala ochranu.

Zklamal, a tak slibuje pomstu. A necouvne ani ve chvíli, kdy vyjde najevo, že to znamená jít do soukromé války, bojovat do pominutí smyslů a nakonec přijmout nevyhnutelnou smrt… třeba na elektrickém křesle. Syrová černobílá kresba s temnou atmosférou starých noirových filmů, to je takřka Millerova obchodní značka.

Děj se nese ve zběsilém tempu posledního pomazání, s každou další načatou stránkou začíná být jasné, že tahle cesta má jenom jeden směr. Do pekla. Kniha je poměrně dlouhá, v doslovu Miller přiznává, že se nechal unést. Místy je opravdu cítit, že by přišel vhod ještě nějaký vedlejší motiv. Monotónní zabíjení samo o sobě přestává stačit. Ale finále je velkolepě drsné sbohem.

Hodnocení: 100%

Sin City # 1: Drsný sbohem
Comics Centrum, formát 160x240 mm, pevná vazba, černobílý, 208 stran
Frank Miller’s Sin City Volume 1: The Hard Goodbay poprvé vyšlo v magazínu Dark Horse Presents # 51 – 62.
scénář a kresba: Frank Miller
překlad: Dana Krejčová
www.comicscentrum.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016